Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Листопад 2015 11:06

Людина повинна змінитися сама

Rate this item
(0 votes)

Ство­рен­ня но­во­го те­ат­раль­но­го май­дан­чи­ка — важ­ли­ва по­дія не тіль­ки для те­ат­ру, який бе­реть­ся за цю спра­ву, але й для всьо­го те­ат­раль­но­го прос­то­ру кра­їни. Адже но­ва сце­на — це но­ві мож­ли­во­сті для твор­чо­го роз­вит­ку ре­жи­се­рів та ак­то­рів. Са­ме та­ка по­дія від­бу­лась у Ки­їв­сько­му дра­ма­тич­но­му те­ат­рі «Бра­во», де від­не­дав­на по­ча­ла ді­яти ма­ла сце­на.

«Нова сцена створена насамперед для творчих експериментів. Це — можливість проявити свої здібності молодим режисерам. А кращі роботи з малої сцени незабаром перейдуть на велику. Також тут відбуваються заняття дитячої театральної студії, набір до якої триває. Сподіваюсь, що серед наших вихованців у майбутньому будуть відомі актори. Крім цього, глядачі зможуть замовити для сімейного перегляду виставу з нашого репертуару і подивитися її на малій сцені», — розповіла актриса та художній керівник театру Любов Титаренко.

Поставити першу виставу на новому театральному майданчику вона довірила Петру Сові — актору, який за останні роки зіграв цілу низку яскравих ролей у Національному академічному театрі російської драми імені Лесі Українки та Київському драматичному театрі «Браво». Також він має досвід режисерської роботи («Випадок у зоопарку» — вистава Муніципального театру «Київ»).
Для постановки режисер обрав маловідому п’єсу Миколи Некрасова «Осіння нудьга». Чому саме цей твір? Імовірно, тому, що це — комедія з філософським підтекстом. А саме такі твори переважають у репертуарі Театру «Браво». До того ж п’єса немов виписана під акторів театру.
Для тих, кому невідома п’єса «Осіння нудьга», коротенько нагадаємо, про що в ній ідеться. Поміщик Ласуков та його челядь лягли після обіду перепочити, а прокинулися аж увечері. «Що робити далі?» — ламає голову Ласуков.
І дійсно, що робити? За вікном непроглядна темінь. До найближчої садиби кілька верст. Попереду довга ніч, а заснути вже навряд чи вийде. І поміщик намагається хоч якось розважитися. В хід йдуть будь-які фантазії: танці, хороводи, пісні, стрілянина, взаємна лайка. Схожі на пана і слуги. Вони такі ж напівсонні, інертні, томляться від безділля.
Під час вистави глядач починає розуміти, що перед ним не просто яскравий калейдоскоп, адже спектакль побудовано за принципом контрасту. У розпал так званого весілля він починає замислюватися над досить серйозними речами. Адже не один Ласуков, а і всі ми намагаємося знайти відповіді на запитання: «Що робити?», «Хто винен?», «Як жити»? »
«Навряд чи життя людини у першу чергу залежить від того ладу, в якому вона існує. Так само як кожен народ заслуговує на свого правителя, так і кожен правитель заслуговує на свій народ. Людина повинна змінитися сама. Якщо вона не зміниться внутрішньо, не зміниться і її оточення», — розповів режисер-постановник. Напевно, це і є головною ідеєю спектаклю.
Звичайно, вистава ще перебуває у процесі творення. Можливо, ще не кожен артист повною мірою став співтворцем нової постановки. Але вже зараз можна відзначити Юрія Потапенка, який грає головну роль — поміщика Ласукова. Новою роботою виконавець укотре довів, що він — актор широкого творчого діапазону.
Цікаво спостерігати і за грою у виставі Георгія Поволоцького, Володимира Хохлова, Ірини Малигіної, Ірини Мордусенко. Очевидно, їхні образи з кожним новим показом вистави будуть виглядати більш довершеними і природними.
Чи зміняться герої вистави? Скоріше за все, ні. Але Некрасов, який ставився із симпатією до своїх персонажів, а за ним і режисер, дає їм шанс. А в кінці вистави постановник неначе ставить три крапки, аби дати глядачам ширше поле для роздумів.
В актора та режисера Петра Сови багато творчих планів. Наразі у Національному академічному театрі російської драми імені Лесі Українки готується прем’єра вистави «Ляльковий дім» за Ібсеном, де Петро гратиме одну з головних ролей. Також мріє інсценізувати «Поєдинок» Олександра Купріна. А на малій сцені Театру «Браво» готуються до двох нових прем’єр. Тут поки що не хочуть розкривати всі карти, але зізнаються, що одна з вистав буде за класикою, а в другій представлено сучасну літературу.
Едуард ОВЧАРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».