Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Листопад 2015 10:54

Мюзикл завітав до оперети

Rate this item
(0 votes)

Ве­чір мю­зик­лу, що впер­ше від­був­ся рік то­му в Ки­їв­сько­му на­ціо­наль­но­му ака­де­міч­но­му те­ат­рі опе­ре­ти, мав ве­ли­кий ус­піх, то­му бу­ло ви­рі­ше­но зро­би­ти йо­го тра­ди­цій­ним. А вра­хо­ву­ючи по­пу­ляр­ність то­ріш­ньо­го кон­цер­ту, цьо­го ра­зу мю­зик­лу бу­ло при­свя­че­но два ве­чо­ри по­спіль.

Як зазначив режисер-постановник, художній керівник театру, народний артист України Богдан Струтинський, цей жанр дуже близький Національній опереті: «По-перше, жанр мюзиклу дуже чітко випливає з оперети — така собі американізована оперета. І зрозуміло, що це наш прямий жанр, і ми його нікому не віддамо, будемо це завжди робити дуже якісно і професійно, з новими іменами.

Стежте уважно за афішами і за програмами. Минулого року в цей день була прем’єра номера зі «Звуків музики». А цього року вже в репертуарі Національної оперети з’являється мюзикл «Звуки музики» Р. Роджерса. Так ви можете відгадувати ребуси, що буде наступним. Ми таким чином «випробовуємо» це на глядачеві, наскільки йому це подобається, наскільки йому це смакує, наскільки це лягає і на нашу трупу».
Цього разу було вирішено не оголошувати кожен номер окремо, адже плавно перетікаючи один в одного, разом вони складають цілісну музичну виставу. Театральна публіка була рада чути номери з мюзиклів, які полюбила ще у минулі роки: Е. Л. Веббера «Привид опери», Дж. Кандера «Кабаре», Л. Бернстайна «Ветсайдська історія», Р. Коччанте «Нотр-Дам де Парі», К,-М. Шенберга «Знедолені», А. Менкена «Русалонька», Дж. Хермана «Хелло, Доллі!».
Проте найбільше всі чекали насамперед, звичайно ж, прем’єр. А їх цього разу було аж тринадцять! Вперше український глядач мав можливість вживу почути номери з мюзиклів Д. Стейнмана «Танець вампірів», К. Бека «Бурлеск», Ф. Уайлдхорна «Джекілл і Хайд», Дж. Стайна «Двоє на роздоріжжі» та багатьох інших.
Своє мистецтво вдячним глядачам дарували народні артисти України Ірина Лапіна, Сергій Бондаренко, Сергій Павлінов, заслужені артисти Ірина Беспалова-Примак, Ася Середа-Голдун, Тамара Ходакова, солісти-вокалісти Ганна Довбня, Арсен Курбанов, Олена Арбузова, Андрій Григоренко, Володимир Одринський, Соломія Приймак, Любов Сагат, Олександр Чувпило, інші талановиті виконавці, а також хор, оркестр та балет театру. По суті, можна було побачити історію мюзиклу — з початку минулого століття і до наших днів.
Переважна більшість номерів звучала англійською та німецькою мовами і це не дивно, бо саме ними в основному створювалися тексти до мюзиклів. Хочеться вірити, що саме в Національній опереті України, яка постійно перебуває у пошуку нового та цікавого, вже невдовзі з’являться вітчизняні мюзикли. А ще через кілька років, коли в європейських театрах будуть звучати концерти, присвячені цьому жанру, то там поряд із англійською та німецькою вже лунатиме й українська мова.
Едуард ОВЧАРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».