Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 13 Листопад 2015 22:57

Твори, що повернулися з-за океану

Rate this item
(0 votes)

Ки­їв­ські ша­ну­валь­ни­ки мис­тец­тва от­ри­ма­ли уні­каль­ну мож­ли­вість впер­ше по­ба­чи­ти по­над 60 ви­знач­них зраз­ків ук­ра­їн­сько­го жи­во­пи­су та гра­фі­ки, які не­що­дав­но бу­ли при­ве­зе­ні до Ук­раї­ни зі Спо­лу­че­них Шта­тів Аме­ри­ки. В Му­зеї ук­ра­їн­ської діа­спо­ри (Му­зеї куль­тур­ної спад­щи­ни) від­бу­ло­ся від­крит­тя ху­дож­ньої ви­став­ки «Дві­чі че­рез оке­ан». Екс­по­но­ва­ні тво­ри по­да­ру­ва­ли му­зею та Між­на­род­но­му бла­го­дій­но­му фон­ду сві­то­вих укра­їн­ців «Діа­спо­ра» дві ві­до­мі ук­ра­їн­ські ху­дож­ни­ці, які ни­ні жи­вуть у США: Ка­те­ри­на Кри­чев­ська-Ро­сан­дич та Оле­на Ов­чин­ні­ко­ва.

— Ця подія — надзвичайна. В Україну повернулися визначні зразки українського мистецтва. Це щедрий дарунок Україні від двох доньок української землі, які гаряче люблять свою Батьківщину, — зазначила директор Музею української діаспори Оксана Підсуха.
В експозиції представлені твори художників династії Кричевських; багато з них дивом пережили лихоліття Другої світової війни, довгі дороги зруйнованою Європою під гарматним вогнем та далеку подорож за океан і врешті повернулися на рідну землю.

Федір і Василь Кричевські — видатні українські митці першої половини ХХ століття. Федір Кричевський — один із засновників Академії образотворчого мистецтва (тепер Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури). Василь Кричевський — автор проекту Українського державного герба. Більшість робіт, які раніше зберігались у приватній колекції онуки Кричевських, відомої американської та української художниці Катерини Кричевської-Росандич у США, мають надзвичайну історичну та мистецьку цінність. Це акварелі, написані Катериною Кричевською та Василем Васильовичем Кричевським у 1943 році, перед від’їздом з окупованого Києва.
Мистецькі «гурмани» оцінять також і витончені пейзажі визнаного в Європі майстра Миколи Кричевського, написані в Парижі та Венеції у 30-ті роки минулого століття. Як відомо, в буремному ХХ столітті доля розкидала славетну родину Кричевських по різних країнах світу. Вони опинились у Франції, Венесуелі та США, де продовжували свій життєвий та творчий шлях.
В окремій залі представлено 21 роботу київської художниці Олени Овчиннікової, що нині мешкає в Пітсбурзі (Пенсильванія). Художниця також походить із відомої київської мистецької династії. Її батько Василь Овчинніков — талановитий митець та музейник, який упродовж сорока двох років очолював Київський музей західного та східного мистецтва.
Навіть у радянські часи Олена Овчиннікова створювала глибинно-українські по суті, яскраві епічні композиції, в яких постають національні образи та сюжети. Олена подарувала Музею української діаспори твори, написані нею у 60–80-х роках минулого століття в Україні. Це зразки станкової, книжкової графіки та акварелі, які мають виразний національний колорит та характерну для майстрині фресково-монументальну стилістику.
Ніна МАКСИМОВА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».