Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 06 Листопад 2015 18:44

У столиці триває незвичайна фотовиставка «Красивою бути легко...»

Rate this item
(0 votes)

Не­зви­чай­ність її по­ля­гає в то­му, що кра­су­ні-жін­ки, на пле­чі яких ви­па­ла ду­же не­лег­ка до­ля ви­хо­ву­ва­ти ді­тей з ін­ва­лід­ніс­тю, ви­му­ше­ні у цей не­лег­кий час за­без­пе­чу­ва­ти їх усім не­об­хід­ним са­мо­туж­ки.

На жаль, усі ми звикли до того, що проблеми, які існують у подібних сім’ях, фокусуються переважно на дитині, а мати, яка її виховує, опиняється в тіні, так би мовити, за кадром. Утім, кожна мати такої дитини не тільки опікун, вона ще й жінка, яка хоче бути чарівною і привабливою.
Ідею проекту реалізували фотохудожники Юлія Докторова та Ольга Грінблат, а також візажист-стиліст Юлія Королевич. За словами організаторів, спочатку ідея вважалася нездійсненною мрією, бо на все треба гроші, а їх саме не було. Однак виявилося, що у добрих справах гроші не головне — завжди знайдуться люди, які зможуть допомогти.

Їх слід тільки відшукати.
Першими підтримали ініціативу дівчат-волонтерів співробітники Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді столиці, а Національний музей літератури України безкоштовно надав приміщення під фотовиставку. Прес-центр Укрінформу зі свого боку запропонував провести прес-конференцію. Знайшлися також спонсори, які оплатили затратну частину проекту — друк та подарунки героїчним мамам особливих дітей.
За словами керівника проекту Юлії Докторової, головною метою виставки було змінити стереотипне ставлення до жінок, які виховують дітей та молодь з інвалідністю, як до таких, що через скрутне становище не здатні жити повноцінним життям. Важливим завданням було й покращити емоційний стан та підвищити самооцінку учасниць проекту.
Спочатку, за словами волонтерів, в організаторів було деяке побоювання. Чи відгукнуться мами з пораненим серцем на таку пропозицію? Адже ці жінки частіше за все залишаються сам на сам зі своєю бідою, отримують мізерну державну допомогу, не мають можливості працювати, хіба тут до краси? Та і як тут не образитися на бездушне суспільство? Але вийшло все навпаки. Ідея їм дуже сподобалася, бо кожна з них — це справжня жінка і попри всі життєві негаразди бажає бути гарною і бажаною.
У рамках проекту жінкам було запропоновано безкоштовно навчитися тонкощам мистецтва бути красунею за допомогою високопрофесійного візажиста-стиліста та знятися у фотосесії за участю художників-фотографів. Фотографії виконано в чорно-білому кольорі, тому що, за словами виконавців проекту, колір відволікає від образу героїні.
«Красивою бути легко...» — це не тільки візуальна демонстрація образів прекрасних жінок, яких на виставці представлено сімнадцять, а й окремі історії — життєві розповіді про кожну з них. На експозиції біля фотографій героїні надруковано зворушливу розповідь про її нелегку долю. Про кожну таку жінку можна писати роман або знімати телесеріал. Але ж це — не вигадані історії, а люди, які живуть серед нас, і ми, на жаль, зазвичай їх не помічаємо. Привернути увагу, замислитися про ближнього свого, про тих, хто поруч, також одне із завдань фотовиставки.
Як зізналася автор ідеї проекту художниця Юлія Докторова, дівчата не шукали особливих красунь, не проводили кастингу. Принциповим було зібрати саме звичайних жінок і показати, що всі вони — красуні, створити образ, який би ці жінки підтримували й надалі.
Ініціативу волонтерів помітила також і столична влада. На думку заступника голови Київської міської державної адміністрації Ганни Старостенко, яка завітала на відкриття фотовиставки, такі проекти мають відбуватися якомога частіше, щоб привернути увагу до проблеми виховання дітей з особливими потребами, до їхніх батьків, щоб формувати толерантне та небайдуже ставлення громадян до цих людей.
«Дуже важливою є співпраця влади з громадським сектором. Оскільки творчу та громадську складову можуть на себе брати волонтери чи громадські організації, тоді як влада повинна забезпечити організаційну та, по можливості, фінансову підтримку. Саме така синергія може принести найбільший ефект», — зазначила столична чиновниця.
Олександр КОЗЛОВСЬКИЙ, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».