Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Вересень 2015 21:44

На теренах старовинної Софії

Rate this item
(0 votes)

Пер­ший фес­ти­валь ук­ра­їн­ської кла­сич­ної му­зи­ки «Смаль­та» від­був­ся на те­ри­то­рії На­ціо­наль­но­го за­по­від­ни­ка «Со­фія Ки­їв­ська» у ви­хід­ні 5-го та 6 ве­рес­ня. Ме­тою мис­тець­ко­го за­хо­ду бу­ло озна­йом­лен­ня ши­ро­ко­го за­га­лу зі сла­вет­ним му­зич­ним здо­бут­ком ук­ра­їн­ських ком­по­зи­то­рів ХVII–XX сто­літь, на­бли­жен­ня му­зич­но­го мис­тец­тва ми­ну­ло­го до кож­но­го укра­їн­ця. Про­гра­ма фес­ти­ва­лю міс­ти­ла кон­цер­ти прос­то не­ба, тан­цю­валь­ні ви­сту­пи, ці­ка­ві лек­ції з іс­то­рії му­зи­ки для ді­тей та до­рос­лих, ви­став­ку ста­ро­вин­них му­зич­них інст­ру­мен­тів, твор­чі май­стер-кла­си від на­род­них майс­трів.

Протягом двох днів для шанувальників класики, киян і гостей міста у виконанні відомих музичних колективів прозвучали чудові твори українських композиторів XVII–XX ст.: Дмитра Бортнянського, Миколи Леонтовича, Миколи Лисенка, Кирила Стеценка, Станіслава Людкевича, Рейнгольда Глієра, Михайла Вербицького, Мирослава Скорика тощо.


Серед учасників фестивалю були: муніципальна чоловіча капела ім. Л. Ревуцького, академічний камерний хор «Хрещатик», камерний хор Київського інституту музики ім. Р. М. Глієра, оркестр народних інструментів «Святограй», музичні колективи з м. Черкаси. Виконання давніх класичних творів відбувалось у неповторній, особливій атмосфері заповідника на тлі старовинних споруд та зелених галявин.
Особливим подарунком організаторів фестивалю «Смальта» стала унікальна виставка старовинних українських інструментів від київського майстра, музиканта та педагога Вадима Віксніна, де було представлено цимбали, скрипки, домру, оркестрову кобзу тощо. Найцікавішим експонатом була точна копія торбана, який належав гетьману Івану Мазепі (оригінал інструмента зник під час ІІ Світової війни).
Народний струнний щипковий інструмент, який був поширений серед козацької старшини, виготовив сам майстер Вадим Вікснін. Він показав, як звучав торбан, на якому грав гетьман, розповів про особливості виготовлення музичних інструментів. Його донька Марія виконала під акомпанемент інструмента старовинні пісні.
На території Національного заповідника був створений якісно новий, сучасний фестивальний майданчик для сімейних вікендів, творчості та знайомства з чарівним мистецтвом музики та співів, що ставало доступним упродовж цих вихідних. Для дитячого відпочинку облаштували велику інтерактивну зону, працювала виставка живопису просто неба, проходили цікаві та корисні творчі майстер-класи.
Організатори фестивалю «Смальта» — Національний заповідник «Софія Київська» та Громадська організація «Міжнародний соціально-культурний проект «Джойфест», що започаткували у Києві європейську традицію проведення музичних фестивалів, обіцяють на майбутнє щороку проводити фестиваль «Смальта», та вже у 2016-му зробити захід міжнародним.
Ніна Максимова

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».