Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 04 Вересень 2015 12:13

Сьома містична «НІМФА»

Rate this item
(0 votes)

Уже всьо­ме в ук­ра­їн­ській сто­ли­ці з успі­хом від­го­мо­нів Між­на­род­ний не­за­леж­ний міс­тич­ний фес­ти­валь ав­то­рів «Нім­фа», в яко­му взя­ли участь дра­ма­тич­ні ак­то­ри й ре­жи­се­ри, кі­не­ма­то­гра­фіс­ти, те­ат­раль­ні ляль­ка­рі, фо­то­гра­фи та ху­дож­ни­ки з різ­них кра­їн. За­хід тра­ди­цій­но від­бу­ває­ть­ся на ба­зі Ки­їв­сько­го ка­мер­но­го те­ат­ру-сту­дії «Див­ний за­мок» (вул. Єре­ван­ська, 11). Йо­го нат­хнен­ни­ця, ор­га­ні­за­тор і не­змін­ний пре­зи­дент — Оле­на Іван­чен­ко, лю­ди­на ба­га­то­гран­но­го та­лан­ту — акт­ри­са, пе­да­гог, пись­мен­ни­ця, ре­жи­сер.

Театралізоване відкриття мистецького свята розпочалося символічним освяченням водою з фонтану Німф, що у чеському місті Крумлові. Публіці було представлено членів міжнародного журі в складі заслуженого художника України Інни Биченкової, заслуженого діяча мистецтв України, професора-театрознавця Валентини Заболотної, актора, педагога та режисера Рафаеля Рено, журналістки Олени Хархаліс, а також учасників.


На фестивалі було розгорнуто виставку фоторобіт Стефана Бреннинкмейєра, Олени Іванченко, Олексія Климова, Наталки Капустянської, Михайла Коорнейфа, Олександра Кочубея, Сергія Самонова, Надії Сорокиної (творчий псевдонім — Катрин Небесова) та Надії Царинової. Дивовижність, загадковість реального світу, тонко підмічена уважним оком митця-фотохудожника, з успіхом перетворює простий кадр в об’єктиві фотоапарата на справжній витвір мистецтва. Цікаво, що фотографія — далеко не єдина й не завжди основна царина творчої діяльності для учасників цієї чудової експозиції.
У виставці дитячих малюнків узяли участь вихованці художнього гуртка «Малюємо разом» (керівник — Анжеліна Горай) гімназії № 178 м. Києва та учні Київської дитячої художньої школи № 1 (директор — Наталія Царинова), яку засновано шістдесят років тому на базі Київського державного художнього інституту й відкрито в приміщенні вищого навчального закладу 15 вересня 1945 року, по закінченні Великої Вітчизняної війни. Першим її директором був видатний український імпресіоніст Володимир Денисов. Згодом школа переїхала на вул. Червонопартизанську, 25, де працює донині. За свою багаторічну діяльність школа випустила близько тисячі двохсот учнів. Серед них є архітектори, дизайнери, мистецтвознавці, художники.
Цікавою й насиченою була також театральна програма фестивалю. І діти, і дорослі знайшли тут для себе вистави до вподоби. Цього року в рамках «Німфи» перед публікою виступили артисти Київського академічного муніципального театру ляльок із казкою Ганса-Крістіана Андерсена «Дикі лебеді» в постановці народного артиста України Сергія Єфремова.
Театр пластичної драми на Печерську запропонував фестивальній публіці «Історії великого міста» режисера Володимира Слободенюка та хореографа Анастасії Дудки. Вистава складається з кількох одноактних п’єс-замальовок, що розповідають про цікаві житейські ситуації: на балконі, нічній вулиці, курорті, у майстерні художника, метро, діловій обстановці, парку, на перехресті.
На Малій сцені Київського академічного молодого театру демонструвалася «Розпуста змії» — інтимна рапсодія без слів, поставлена Іриною Пастущак за оповіданням японського письменника Акінарі Уеда. Вистава, що розповідає про кохання та спокусу, сповнена поетичних образів і філософських метафор.
Київський академічний театр юного глядача на Липках підготував виставу «Привид замку Кентервіль» за мотивами всесвітньо відомого оповідання Оскара Уайльда в постановці Артура Артименьєва. Головну роль блискуче виконав молодий актор Микола Данилюк, за що й отримав особливу відзнаку фестивалю.
Київський академічний театр «Колесо» (Андріївський узвіз, 8) порадував глядача виставою «Зоряний хлопчик» за казками Оскара Уайльда режисера Анатолія Суханова. Цікаво, що в постановці задіяно як професійних акторів, так і юних студентів Київської державної академії мистецтв.
У Малому залі Національного палацу мистецтв «Україна» (вул. Велика Васильківська, 103), де тимчасово працює трупа Київського драматичного театру на Подолі, поважному журі та публіці було продемонстровано комедію «Дзеркало Сен-Жермена» за твором Бориса Акуніна. Режисер-постановник — народний артист України, лауреат Шевченківської премії Віталій Малахов.
Героїчний театр «Пам’ять» показав містерію-притчу «Шевченкові імперативи і ми» в постановці Олени Богатирьової та Галини Яблонської. У створенні вистави за п’єсою Галини Яблонської, де перегукуються минуле й сьогодення, також узяли участь шевченкознавці Сергій Гальченко та Ігор Ліховий, композитор Володимир Губа, письменник Микола Жулинський. Актори — В’ячеслав Євтушенко, Василь Неволов, Олексій Пєтухов та ін.
До Шевченкіани долучилася й актриса, художній керівник Театру лірики та драми «Течія» Наталія Морозова-Шимада. Моновистава «Княжна», створена за поемами «Вiдьма», «Княжна», у постановці Миколи Яремкова вже підкорила серця українських і японських глядачів. Цікаво, що у своєму соло-спектаклі артистка віртуозно виконує не одну, а п’ять ролей.
У рамках фестивалю в галереї «Вільний простір» (бульвар Тараса Шевченка, 36-а) також експонувалася виставка художніх робіт, де було представлено графіку, живопис і театральні маски. Серед авторів — Юлія Абрамова, Єва Бахар, Ірина Бендеровська, Катерина Білетіна, заслужений працівник культури України Наталія Володіна-Панченко, Галина Гайворон, Марина Лапа, Ольга Новикова, Катерина й Тетяна Очередьки, Надія Сорокіна та інші талановиті митці.
Цікава й кіносторінка VII Міжнародного фестивалю «Німфа». Зі своїми фільмами в ній узяли участь, зокрема, Ігор Андрієвський, Наталія Царинова, Ігор Цикура. Сторінку пам’яті, яку провела Валентина Заболотна, було присвячено ювілеєві корифея українського театру Марка Кропивницького. Уривки з п’єс прозвучали у виконанні акторів Театру «Дивний замок». Музичну картинку проілюстрували юні учасники ансамблю скрипалів Київської дитячої музичної школи № 5 ім. Левка Ревуцького під керуванням Олени Бржестовської.
Завершився фестиваль «Німфа» екологічно-соціальним мистецьким проектом Іштвана Кази — перформансом «Королівський андеграунд», в якому автор використав елементи звичайного побутового сміття. До цього дійства дуже пасували музичні композиції Данила Гетьмана до казки «Пастушка й Сажотрус».
Під час урочистого закриття фестивалю відбулося вручення нагород учасникам та символічне освячення водою з фонтану Німф у Дрездені. Тож «Німфа» не прощається, а очікує на своїх глядачів і майбутніх учасників у наступному театральному сезоні.
Юлія ОМЕЛЬ­ЧУК, фо­то
Ста­ні­сла­ва ПОД­ГО­РО­ДЕЦЬ­КО­ГО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».