Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 03 Липень 2015 22:01

Фестиваль перевершив очікування

Rate this item
(0 votes)

Тре­тій між­на­род­ний му­зич­ний фес­ти­валь О-Fest-2015, як і по­пе­ред­ні два, три­вав два дні. Пер­шо­го дня він від­бу­вав­ся у Цен­траль­но­му місь­ко­му пар­ку міс­та Бу­ча, роз­та­шо­ва­но­го не­да­ле­ко від Ки­єва, а на­ступ­но­го дня йо­го мис­тець­кі ак­ції роз­гор­та­ли­ся на пло­щі пе­ред На­ціо­наль­ною опе­ре­тою Ук­раї­ни. Куль­мі­на­цією фес­ти­ва­лю бу­ли два Між­на­род­ні гранд-кон­цер­ти «В жан­рі мю­зик­лу» за учас­тю На­ціо­наль­ної опе­ре­ти Ук­раї­ни та ар­тис­тів про­від­них му­зич­них те­ат­рів сві­ту з 13 кра­їн, які з ша­ле­ним успі­хом прой­шли у Літ­ньо­му те­ат­рі місь­ко­го пар­ку міс­та Бу­ча та на го­лов­ній сце­ні На­ціо­наль­ної опе­ре­ти Ук­раї­ни.

Гості фестивалю, що завітали до Центрального міського парку в Бучі, мали змогу побачити його відкриття біля головного входу до парку за участю духового оркестру Київського військового ліцею імені Івана Богуна та оркестру Військового інституту телекомунікацій та інформатизації Державного університету телекомунікацій. Усі охочі згодом могли відвідати на алеях парку виставки народних ремесел і майстер-класи, познайомитися з мистецтвом орігамі та китайської каліграфії, оглянути чудову виставку картин учасника міжнародних конкурсів та олімпіад, володаря І премії Ради Європи з образотворчого мистецтва Богдана Макаренка.
Біля ротонди відвідувачів зачаровували виступами — камерний ансамбль Lunа Ensemble, квартет Feel Jazz, музичний колектив Live Stylе та колектив «Народна музика Китаю». Літературна сцена «Під старим дубом» запросила на літературно-музичний діалог Ольги Мацо, на майстер-клас із мистецтва чайної церемонії від культурного центру «Сан» та на дитячу інтерактивну виставу студентів Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І. Карпенка-Карого.
Чимало дітей привабив дитячий майданчик «Корабель» — тут інтерактивну програму «Дитячі забави» вели студенти Київської муніципальної академії естрадного та циркового мистецтв.
Камерна сцена «Фонтан» приваблювала виступом фольк-тріо «Козачка» та концертом ансамблю AD Libitum при Українському народному хорі імені С. Павлюченка у стилі джаз-фолк. А танцювально-розважальна сцена подарувала гостям «Естрадно-циркову феєрію» від студентів Київської муніципальної академії естрадного та циркового мистецтв і ще виставу «Золотий ключик» Дитячого театру «Мюзик-хол», виступ артистів Київського театру мюзиклу Comme il Faut і танцювальну програму Школи фламенко Українсько-іспанського центру Ольги Шарапи.
Для тих відвідувачів, хто зголоднів, ресторан Del Florа пропонував кулінарні презентації: китайська кухня від ресторану «Джунго» (Київ), грузинська кухня від київського ресторану «Нікала» та середземноморська кухня, якою пригощав Viсtoria Park Hotel (Буча).
Наступного дня площа перед Національною оперетою України була місцем проведення ярмарку та майстер-класів народних ремесел, зокрема з мистецтва орігамі, з мистецтва чайної церемонії від культурного центру «Сан», а ще можна було подивитися концертно-розважальну програму за участю частини тих колективів, що виступали попереднього дня у міському парку міста Буча, та деяких солістів Національної оперети України.
Однак найбільшу кількість глядачів зібрали обидва Міжнародних гранд-концерти у жанрі мюзиклу, які запропонували грандіозну за обсягом і неймовірно цікаву програму, яка складалася із сімнадцяти номерів у першому відділенні та з дев’ятнадцяти — у другому. Кожен із номерів приємно вражав пристойним рівнем виконання як співаків, так і оркестру Національної оперети під орудою її диригентів та артистів балету, динамічною режисерською концепцією Богдана Струтинського, вдалим оформленням сцени, головною окрасою якої були кольорові табло, які надавали глядачам додаткову інформацію про виконавців і назву фрагментів із творів, що виконувалися.
Шанувальники жанру мюзиклу почули епізоди, арії, дуети та ансамблі як із відомих мюзиклів, так із практично незнайомих для мешканців України, оскільки чимало з них узагалі ще ніколи у нас не ставилися на сцені.
Наче у казковому калейдоскопі змінювалися фрагменти з мюзиклів «Евіта», «Кішки» Ендрю Ллойда Веббера, «Вестсайдська історія», «Кандід» Леонардо Бернстайна, «Король і я» та «Звуки музики» Річарда Роджерса, «Кордебалет» Мервін Хемліш, «Примхлива Маріетта» Віктора Герберта, «Чарівник країни Оз» Гарольда Арлена і Герберта Стотгарта, «Знедолені» Клода-Мішеля Шонберга, «Нотр-Дам де Парі» Ріккардо Коччанте, «Джекіл і Хайд» Вайлдхорна, «Кабаре» Джона Кандера, «Цілуй мене, Кет!» Коула Портера, «Моя чарівна леді» Фредеріка Лоу.
А ще були фрагменти з рок-опер «Привид опери», «Ісус Христос — суперзірка» Е. Л. Веббера, опери Дж. Гершвіна «Порсі і Беес», фрагменти з класичних оперет, чудові естрадні пісні, широко відомі в усьому світі.
Важко виділити найкращих виконавців, та все ж найбільше запам’яталися виступи Лілії Шаломей із Молдови (Арія Кунігунди з «Кандіда» та «Час прощатися»), яка вразила фантастичною майстерністю, силою і красою першокласного голосу (сопрано), Ігоря Куцера зі Словаччини, що зумів поєднати технічну довершеність з емоційною глибиною та артистизмом. Запам’яталася Барбара Трітт (Польща), яка зуміла створити яскравий образ, виконавши пісню «Я прекрасна» з «Вестсайдської історії» разом із трьома артистками хору Національної оперети України.
Приємно вразив фрагмент «Ще один день» із мюзиклу «Знедолені» у виконанні восьми солістів та хору столичної оперети яскравим артистизмом, чудовим вокальним виконанням та узгодженістю всіх учасників, оригінальним режисерським рішенням та динамікою розвитку.
Отже, кияни та гості столиці мали змогу почути і оцінити чимало талановитих музикантів, співаків, артистів, залучитися до унікального світу мюзиклу завдяки ентузіазму організаторів фестивалю — Національного театру оперети та Бучанської міської ради за підтримки Міністерства культури України, голови Київської міської державної адміністрації, Департаменту культури виконавчого органу Київської міської ради, а також посольств: Болгарії, Грузії, Республіки Казахстан, Республіки Молдова в Україні, Австрійського культурного форуму у Києві та Польського інституту в Києві.
Як зазначив художній керівник і диригент Київського національного академічного театру оперети Богдан Струтинський, наступний О-Fest буде присвячений французькій опереті, отже, шанувальники мистецтва оперети і мюзиклу відкриють для себе чимало нового, відвідавши його мистецькі акції, і збагатяться духовно попри складні часи випробувань для нашої країни.
Сергій ПИРОГОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».