Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Травень 2015 16:44

Ювілей Днів польського кіно

Rate this item
(0 votes)

За останні дев’ять років шанувальники кінематографа як у Києві, так і в інших містах України, настільки звикли до проведення навесні під егідою Польського інституту в Києві Днів польського кіно, що нині важко уявити без них культурне життя в нашій країні. І не дивно, адже саме завдяки цій мистецькій акції прихильники кіномистецтва мали унікальну можливість побачити і гідно оцінити близько п’ятдесяти кращих польських кінострічок, створених упродовж останніх десяти років у Польщі.
Кожний з цих кінофестивалів викликав жвавий інтерес як серед молоді, так і серед людей середнього та поважного віку і мав досить відчутний резонанс у культурно-мистецькому житті України. Тому, цілком закономірно, ювілейний десятий показ Днів польського кіно у столиці, а також у Вінниці, Харкові, Луцьку та Одесі привернув увагу всіх, хто цікавиться мистецтвом кіно і особливо кінематографа Польщі.


У програмі ювілейних Днів польського кіно традиційно були представлені найкращі фільми, створені протягом останніх двох років. Глядачі мали змогу ознайомитися з найновішими роботами відомих режисерів, фільми яких раніше були представлені у рамках Днів польського кіно в Україні та на інших кінофестивалях, а також із творами молодих режисерів.
Почесним гостем Днів польського кіно був актор і режисер театру і кіно, сценарист, інтелектуал, член журі міжнародних кінофестивалів, член Європейської кіноакадемії, лауреат польських та закордонних фестивалів, автор шести книг Єжи Штур. Його прес-конференція викликала жвавий інтерес представників столичних мас-медіа і шанувальників мистецтва кіно. Безпосереднє спілкування з ним розкрило для всіх присутніх масштабність його мислення і світосприйняття, мимоволі викликало повагу до його неординарної та неповторної особистості.
Єжи Штур узяв участь у відкритті ювілейних Днів польського кіно, яке відбулося у столичному кінотеатрі «Київ», та представив свій фільм — комедію «Громадянин», з якого і розпочався кінофестиваль.
Варто зазначити, що головну роль у цій комедії зіграли сам Єжи Штур та його син — Мацей, а оператором фільму є багаторазовий призер різноманітних конкурсів, номінований на Оскара, — видатний Павел Едельман. У своїй новій комедії Єжи Штур безжально і дотепно висміює всіх і вся, не жаліючи навіть себе. Стрічка показує, що незалежно від системи політичного устрою, поляки завжди сміються над власними вадами та всілякими «ізмами». Його величність випадок не береже головного героя — Яна Братка ні за часів соціалізму, ні в сучасній, демократичній Польщі, змушуючи постійно потрапляти до кумедних ситуацій.
Кияни гідно оцінили цей вдалий і оригінальний твір, нагородивши його автора гучними і тривалими аплодисментами. Так само тепло та зацікавлено приймали й інші фільми фестивалю. Зокрема, екзотичний, але актуальний кінофільм Мацея Пепшиці «Хочеться жити», присвячений пам’яті режисера Еви Пенти, автора фільму «Метелик», що надихнув М. Пепшицю зняти стрічку про юнака, хворого на ДЦП, створену на основі правдивих подій.
Насичена емоціями історія кохання польських студентів, які знайомляться і закохуються, працюючи в сонячній Іспанії, — у фільмі Яцека Борцуха «Невловиме», який теж сподобався київським глядачам як новаторська спроба поглянути на людську душу у мікромасштабі. До речі, ця картина є спільним виробництвом Польщі та Іспанії, у ній грають також іспанські актори.
Великий резонанс мав перегляд фільму «Іда» Павела Павліковського — психологічна драма, що отримала цього року «Оскар» у номінації «Кращий фільм іноземною мовою». Зворушлива камерна драма про історію молодої черниці майстерно поєднує долю молодої жінки з історичним тлом повоєнної Польщі, вражаючи якістю режисерської концепції та майстерністю оператора, вдалою грою акторів.
Фільм «Боги» Лукаша Палковського про першу вдалу польську пересадку серця — своєрідний портрет видатного медика, людини, що кинула сміливий виклик моральним, культурним і релігійним табу.
Кульмінацією фестивалю став показ стрічки «Варшавське повстання» Яна Комаса — перший в історії польського кіно ігровий фільм, повністю змонтований з документальних матеріалів, що майстерно і хвилююче розповідає про історичну подію 1944 року очима двох молодих репортерів. Використовуючи сучасні технології колоризації і реконструкції, запросивши до співпраці плеяду знаменитих майстрів, автори реалізували проект, що не має світових аналогів.
Епілогом фестивалю був перегляд психологічного фільму Анджея Мунка та Вітольда Лєсєвича «Пасажирка», створений ще у 1963 році, який згодом отримав кілька нагород у Каннах та Венеції. Він гідно завершив ювілейний фестиваль польських фільмів.
Сергій ПИРОГОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».