Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 08 Травень 2015 13:28

Колиска друкованого слова

Rate this item
(0 votes)

Цього року відзначається знакова подія в історії української культури — 400 років друкарні Києво-Печерської лаври. У 1615 р. у Лаврській друкарні Києво-Печерського монастиря була надрукована перша книга — «Часослов». Друкарня стала першою на території Східної України, її безперервна діяльність протягом багатьох років є унікальним фактом в історії східноєвропейського друкарства.
Початок діяльності Лаврської друкарні тісно пов’язаний з ім’ям архімандрита Єлисея Плетенецького, відомого ученого і просвітителя. За короткий час друкарня Києво-Печерської лаври стала осередком інтелектуальної еліти України XVI–XVII століть. Активну роль у цьому відігравали майстри слова та майстри книги Захарія Копистенський, Памва Беринда, Лаврентій Зизаній, Тарасій Земка, Григорій Левицький, Петро Могила, Олександр та Леонтій Тарасевичи та багато інших.


Репертуар видань був різноманітний. Від самого початку поряд із богослужбовою літературою видавалась і світська, до того ж різними мовами — церковнослов’янською, українською, польською, латиною. До кінця XVIII століття тут вийшло понад 400 видань. Тривалий час Лаврська друкарня була головним центром книговидавничої справи на теренах України.
Діяльність друкарні мала велике значення в справі піднесення духовного, культурного і освітнього рівня українського народу, його національної самосвідомості. Лаврські друковані книги відзначалися високим рівнем поліграфічного виконання та художнього оформлення, мали широке розповсюдження у багатьох країнах Старого світу, особливо у слов’янському регіоні. І на сьогодні вони є бажаними експонатами музейних колекцій.
Будинок Лаврської друкарні, де розташований Музей книги і друкарства України, є пам’яткою архітектури XVIII ст. На його місці спочатку був одноповерховий дерев’яний будинок (збереглося зображення на гравюрі 1638 р.). У 1701 р. споруджено новий кам’яний корпус. Під час пожежі на території Лаври у 1718 р. кам’яниця зазнала шкоди від вогню. Будівлю відновили, розширили та надбудували другий поверх. Кам’яних справ майстер Степан Ковнір прикрасив споруду барочними фронтонами.
У такому привабливому вигляді з характерними рисами українського бароко вона і дійшла до нашого часу, створивши гармонійний ансамбль з іншими будівлями Верхньої території Києво-Печерської лаври. Музей книги і друкарства — це справжня скарбниця книжкової культури українського народу, яка налічує близько 56 тисяч одиниць збереження.
До 400-річчя друкарні Києво-Печерської лаври та з нагоди Всесвітнього дня книги у Музеї книги і друкарства розгорнуто виставку, яка презентує історію видавничої діяльності друкарні з часу її створення у 1615 р. до 1934 р. Представлено унікальні видання з фондів Музею: перші київські стародруки, кліше, гравюри, рідкісні авторські, підцензурні, польськомовні лаврські видання XVII–XVIII ст., книги громадянського відділу Лаврської друкарні XVIII–XX ст., видання ВУАН-ДВУ за часів націоналізації монастирської друкарні державою. Експозицію вдало доповнено іконами, гравюрами, барочними фігурками янголів.
Окрім виставки, до знаменної події у Музеї книги і друкарства відбудуться і інші заходи — лекції, презентації книг, майстер-класи.
Ніна МАКСИМОВА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».