Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 13 Березень 2015 12:29

Історія народного вбрання

Rate this item
(0 votes)

Із ве­ли­ким успі­хом у На­ціо­наль­но­му куль­тур­но-мис­тець­ко­му та му­зей­но­му ком­плек­сі «Мис­тець­кий Ар­се­нал» прой­шла ви­став­ка на­род­них кос­тю­мів.

В експозиції вперше експонувалися сто унікальних українських етностроїв кінця ХІХ — початку ХХ ст. із колекцій Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара», Національного музею народної архітектури та побуту України, Національного музею українського народного декоративного мистецтва.
В останньому постійно демонструються 28 унікальних народних костюмів із різних регіонів України. Вони дуже красиві, але статичні, розміщені за склом, як передбачають певні канони побудови музейної експозиції. У «Мистецькому Арсеналі» глядачі могли безпосередньо «спілкуватись» із народними костюмами, відчути їхню магію зблизька.


У Національному музеї народної архітектури та побуту України теж зберігаються дивовижні етнокостюми. Музейники довго вагалися, чи брати участь у проекті «Мистецького Арсеналу», боялись втратити артефакти. Але бажання показати людям красу, долучити їх до історії нашої країни перемогло.
Наскрізним мотивом експозиції «Мистецького Арсеналу» стала галерея світлин вікон українських хат із різних куточків України, зібраних етнографом, дослідником, митцем Петром Гончаром у його мандрівках та експедиціях.
Проект продемонстрував високі зразки народного мистецтва, актуалізуючи джерела модерної ідентичності. Адже на тлі суспільних трансформацій, що відбуваються останнім часом в Україні, спостерігається значне пожвавлення інтересу до українських традицій.
В українській етнокультурі вікно сприймалось як сакральна межа між різними світами — реальним та ідеальним, нинішнім та прийдешнім; як своєрідне око у зовнішній світ. В ідеї проекту вікно виступає символічним медіатором між сьогоденням та минулим — нагода зазирнути у простір традиційної культури і народного мистецтва, що у наш час зазнають незворотних трансформацій.
Олена КОСЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».