Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 06 Лютий 2015 14:31

Art twins: подвійні обдаровання

Rate this item
(0 votes)

Близ­ню­ки зав­жди при­вер­та­ють до се­бе ува­гу як та­єм­ни­цею зов­ніш­ньої схо­жо­сті, так і над­зви­чай­ною спо­рід­не­ніс­тю внут­ріш­ньо­го сві­ту. Тим більш ці­ка­во озна­йо­ми­ти­ся з твор­чіс­тю близ­нят, об­да­ро­ва­них та­лан­том. Ви­ни­ка­ють пи­тан­ня, що у твор­чо­му про­це­сі кож­но­го з них за­ли­шає­ть­ся влас­ним, а що є спіль­ним, і чи мож­ли­во близ­ню­кам по-різ­но­му про­йти до­ро­гою мис­тец­тва?

Художню творчість близнят об’єднує виставка ART TWINS, яка відбувається в Національному музеї Тараса Шевченка за підтримки Міністерства культури України і президентського фонду Леоніда Кучми «Україна».
У ній беруть участь сестри-графіки Тетяна та Катерина Очередько, скульптори Єгор і Микита Зігури та Петро і Андрій Озюменки, а також мистецтвознавці Ольга та Олеся Собкович. Виставка демонструє особливості творчості близнюків у графіці та скульптурі.


Талановиті сестри Тетяна та Катерина Очередько працюють у жанрі офорту, книжкової графіки (оформлюють книги для дітей, підручники для загальноосвітньої школи). Нещодавно взяли участь в оформленні подарункового видання, присвяченого 200-річчю від дня народження М. Ю. Лермонтова. Вони представили численні екслібриси, вирішені у лаконічній, змістовній формі. Сестри мають багато спільного, але відрізняються за художнім стилем.
Скульптори Єгор та Микита Зігури активно займаються творчою дiяльнiстю, беруть участь у творчих проектах та виставках. Автори монументальної і паркової скульптури, вони прагнуть, щоб їх творіння прикрашали міський ландшафт і приносили радість. Роботи братів можна побачити у парках Києва, Дніпропетровська, Любеча. Пам’ятник меценатам Андрію та Ільї Лизогубам і бюст Ф. Лизогуба встановлені у місті Седнів. Також в їхньому доробку — станкова скульптура на народну та історичну тематику, мініатюри.
Петро та Андрій Озюменки вкладають у свої вишукані твори, виконані в бронзі, тривалу велику працю і глибокий філософський зміст. Петру ближча релігійна, духовна тематика. Його чудові, ніби невагомі янголи творять добро: збирають райські яблука та виноград, пильнують бджіл, дарують квіти або ріг достатку. Святий Георгій у авторській інтерпретації, що перемагає змія, також символізує перемогу добра над злом.
Скульптурні роботи Андрія, у пишній манері бароко на міфологічні та історичні теми, викликають захоплення ювелірною майстерністю виконання і прагненням до втілення досконалої краси. Його «Монарх» — уособлення чеснот правителя, за словами автора, створювався, як симфонія у бронзі. Брати завжди радяться один з одним у процесі роботи і так досягають кінцевого результату. Замислюючись над тим, як впливають твори мистецтва на людину, вони переконані, що для мистецтва важливі добро і краса.
Ніна МАКСИМОВА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».