Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 06 Лютий 2015 14:22

Душа радіє, очі відпочивають

Rate this item
(0 votes)

У На­ціо­наль­но­му му­зеї лі­те­ра­ту­ри від­кри­ла­ся ви­став­ка за­слу­же­но­го ді­яча мис­тецтв Ук­раї­ни, за­слу­же­но­го ді­яча куль­ту­ри Поль­щі Ми­ко­ли Ше­лес­та. «Ма­льов­ни­ча Ук­раї­на» — та­ка на­зва твор­чо­го зві­ту ві­до­мо­го в Ук­раї­ні і да­ле­ко за її ме­жа­ми ху­дож­ни­ка-гра­фі­ка пе­ред ша­ну­валь­ни­ка­ми на­ціо­наль­но­го об­ра­зо­твор­чо­го мис­тец­тва.

Віншуючи Миколу Миколайовича під час відкриття виставки, народний художник України Леонід Андрієвський зазначив: «Стиль у живописі — це особлива манера кожного майстра, властива тільки йому особисто. Цей талант не здобувається у стінах художніх інститутів. Він народжується разом із митцем».
Микола Шелест — уродженець села Губиниха на Дніпропетровщині, краю, де були зимівники запорізьких козаків. Намалював свій перший малюнок у 1946 році. Десятирічний хлопчик зобразив худенькі постаті дітей, над головами яких літали шматочки хліба...


Так була втілена в життя перша мрія майбутнього талановитого митця. Нині картини Миколи Шелеста прикрашають зали 49 музеїв України. Його твори представляють наше національне образотворче мистецтво в музеях США, Франції, Польщі, Німеччини, Казахстану. Великому загалу шанувальників художника широковідомі цикли його станкових живописних і графічних творів: «Мальовнича Україна», «Камчатка — Зелений Клин», «По Чернігівщині», «По Франції», «Дорогами Польщі», «Натюрморти України», «Лемківські народні пісні», «Козацькі народні пісні». Упродовж останніх років ці експозиції демонструвалися на міжнародних виставках образотворчого мистецтва в Болгарії, Австрії, Німеччині, Польщі, Камбоджі, Канаді.


Окрему експозицію можна було б оформити із живописних і графічних творів Миколи Шелеста, на яких зображені його улюблені з дитинства тварини — коні. Вони однаково красиві та граціозні у своєму спокої серед мальовничої природи: «Над річкою Сейм», «До нічного», «Бузкова зима», «Весняний день», «Зимовий полудень». Але особливі риси — силу і прудкість гривастих красенів — художник передав на полотні «Подих волі». Це хвилююча новела, написана пензлем.
...Надвечір’я. Останні сонячні промені позолотили пасмо хмаринок. Мало наїждженою дорогою, що пролягла крізь перелісок, мчить чорною блискавкою кінь. Обабіч нього на снігу — червоні плями. Ні, це не кетяги, зірвані поривом вітру з куща калини при дорозі. Це кров вороного утікача. Його переслідує зграя вовків... Над дорогою в небі, по сліду кривавого змагання, кружляє гайвороння. Воно теж сподівається на здобич. Сіроманці відстали. До щему в серці хочеться, щоб вороний у своєму стрімкому пориві переміг хижаків. Щоб важка засніжена дорога привела його під прихисток людей...
Учасники вернісажу подовгу споглядають глибоко філософське полотно. Хтось уголос скрушно зітхає: «Це Україну сьогодні зграя кривавих хижаків намагається позбавити волі...» Якщо твір мистецтва може так схвилювати людину, спонукати її до алегорій та порівнянь із дійсністю — його автор воістину досяг вершини таланту у своїй творчості.
Павло ЛАРІОНОВ, заслужений працівник культури України

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».