Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Середа, 21 Сiчень 2015 18:30

Мистецтво, загартоване вогнем

Rate this item
(0 votes)

Все­ук­ра­їн­ська ви­став­ка «Су­час­не мис­тец­тво вог­ню» у Цен­траль­но­му бу­дин­ку ху­дож­ни­ка на Львів­ській пло­щі пред­став­ляє ви­ро­би де­ко­ра­тив­но­го мис­тец­тва з ху­дож­ньо­го скла, ке­ра­мі­ки та ме­та­лу, про­цес ство­рен­ня яких по­в’яза­ний із ви­ко­рис­тан­ням вог­ня­ної сти­хії.

Термін «мистецтво вогню» (від франц. groupe des arts du feu) народився і поширився в Європі доби розквіту стилю модерн (1886–1914), коли тяжіння до синтезу мистецтв посприяло надзвичайному розвитку декоративного мистецтва. Саме за доби модерну в Україні, як і в інших європейських державах, у галузі декоративної кераміки, скла і художнього металу відбувалося створення численних виробів, у яких стиралися межі між декоративним та ужитковим мистецтвом.
Вивчення історії мистецтва «повороту століть» дає змогу провести певні паралелі між новаціями стилю модерн і схильністю сучасних майстрів до сміливого прийняття нетривіальних форм і мотивів, що іноді випереджують розуміння сучасників. Доба модерну в Україні була відзначена спільними пошуками національного стилю і прагненням до створення «нового мистецтва».

Подібно і на зламі ХХ–ХХІ ст. найважливішою особливістю творчості провідних українських митців є прихильність до збереження найкращих національних мистецьких традицій та водночас — активне спрямування до новітніх образно-пластичних рішень і технічних експериментів.
Декоративне мистецтво є важливою складовою образотворчого мистецтва України, а його левова частка належить «мистецтву вогню», що охоплює такі види, як художня кераміка, скло, метал. Виставка, присвячена сучасному «мистецтву вогню», проходить під девізом «Емансипація, реформа, інновація» і представляє об’ємно-просторову пластику, панно, станково-декоративні композиції, арт-об’єкти для оздоблення архітектурного простору.
Куратори виставки — заслужений діяч мистецтв України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка Зоя Чегусова та голова секції декоративно-прикладного мистецтва КОНСХУ Володимир Балібердін. Твори для експозиції відбирали за критеріями образно-пластичної новітності та художньої якості.
У виставці беруть участь провідні майстри з Києва, Львова, Полтави, Харкова, Донецька, Черкас, Хмельницького, Луцька, Ужгорода, Тернополя, Чернівців, а також молоді творці з усієї України. Експериментальні пошуки засобами художньої виразності сучасного «мистецтва вогню» втілені у різноманітних авторських стилях і техніках.
Кераміка Марка Галенка, Неллі Ісупової, Віри Томашевської, емалеві панно Тетяни та Сергія Колечків, витончені ювелірні вироби та емалі Віталія Хоменка, художні вироби з металу Володимира Балібердіна — кожен із митців індивідуально вирішує завдання свого часу, мирний вогонь мистецтва народжує розмаїття форм і барв, неповторні пластичні образи.
Попри всі проблеми як в українській культурі, так і в суспільстві, українське мистецтво початку ХХІ ст. можна позиціонувати як вдалий сплав традиційних і новаційних ідей. Нині «мистецтво вогню» з притаманними йому найкращими якостями народного і професійного мистецтва здатне гідно презентувати Україну в сучасному європейському художньому процесі на світовому рівні.
Ніна МАКСИМОВА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».