Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 16 Сiчень 2015 20:55

Живопис Закарпаття

Rate this item
(0 votes)

Закарпатська школа живопису — художня традиція, яка сформувалась іще у 1920–1950-х рр. на засадах західноєвропейського малярства початку ХХ ст., з одного боку, та естетики народного мистецтва регіону — з іншого. «Протягом значного проміжку часу твори закарпатців були об’єднані тяжінням до декоративності, принципом реалістичності мистецтва та складною парадигмою стосунків із народним мистецтвом Карпат»,— так, зокрема, визначає особливості місцевої традиції Л. Біксей, заступник директора з наукової роботи Закарпатського обласного художнього музею ім. Й. Бокшая.
Розвиток Закарпатської школи пов’язаний у першу чергу з іменами художників Адальберта Ерделі (1891–1955) та Йосипа Бокшая (1891–1975), які після навчання в Будапештській академії мистецтв започаткували на Закарпатті викладання рисунка спочатку в Публічній школі малювання (заснованій 1927 р.), а згодом і в Ужгородському художньо-промисловому училищі (заснованому 1946 р.).
Після входження Закарпаття до складу Української РСР живопис місцевих майстрів А. Ерделі та Й. Бокшая та їхніх учнів: А. Коцки (1911–1987), А. Борецького (1910–1990), З. Шолтеса (1909–1990), Е. Контратовича (1912–2009) увійшов до офіційного мистецтва СРСР як творчість «перших художників Підкарпатської Русі, вихованих у рідному краї». Твори класиків Закарпатської школи і нині є основою візуальної освіти сучасних художників регіону, а мандрівки мальовничими Карпатами — важливою складовою їхнього досвіду, що й знаходить відображення у яскравих і самобутніх полотнах.


Масштабна експозиція «Мистецька мапа України. Зупинка — Закарпаття» триває у Музеї сучасного мистецтва України. За словами його директора Оксани Коваль, «у цьому проекті ми спробували реалізувати свою давню мрію — об’єднати в залах роботи корифеїв Закарпатської школи з творами сучасного покоління художників з власної колекції Музею, деякі з яких ще не відомі публіці.
Таким чином, глядач зможе побачити, як трансформувалися ідеї засновників Закарпатської школи, хто нині визначає творчий вектор регіону, як вдається зберегти власну індивідуальність». Роботи, виконані у різних техніках, ретельно підібрані і всі заслуговують на увагу, і все ж таки найбільше приваблюють романтичні пейзажі Карпат.
На відкритті виставки був представлений 100-сторінковий каталог робіт художників Закарпатської школи живопису.
Музей сучасного мистецтва, який містився раніше по вул. Глибочицькій, а тепер розташований на вул. Фрунзе, 41, продовжує реалізацію проекту, що знайомить із творчістю різних регіонів нашої країни. Свого часу у виставкових залах музею вже були представлені Львів і Одеса, Крим і Харків.
Ніна МАКСИМОВА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».