Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 16 Сiчень 2015 19:45

Таємниці жіночої логіки

Rate this item
(0 votes)

Які б склад­ні ча­си не до­во­ди­ло­ся пе­ре­жи­ва­ти лю­ди­ні, але час від ча­су ду­ша праг­не свя­та. І як би не бу­ло важ­ко на сер­ці, од­нак ін­ко­ли так хо­четь­ся ві­дво­лік­ти­ся від проб­лем, на якийсь час за­бу­ти про все зло­бо­ден­не.

Саме таку добру нагоду дає Київський академічний театр драми та комедії на лівому березі Дніпра, де нещодавно молодий режисер Тамара Антропова під керівництвом свого вчителя народного артиста України та Росії Едуарда Митницького здійснила постановку комедії «Жіноча логіка».
Автора пропонованої п’єси Анатолія Крима з упевненістю можна назвати найвідомішим сучасним українським драматургом. Нині його п’єси з успіхом йдуть не лише в Україні та близькому зарубіжжі, але й у країнах Західної півкулі. Чи то митець робить нові версії класичних сюжетів («Заповіт цнотливого бабія», «Правдива історія Ромео і Джульєтти»), чи пише на сучасну тематику («Квартет для двох», «Нелегалка»), як правило, виходять досить цікаві твори.
Кілька років тому на малій сцені Театру драми та комедії актор В. Цивінський дебютував як режисер удалою постановкою п’єси А. Крима «Дзвінок із минулого». Очевидно, це послужило причиною того, що драматург довірив здійснити перше сценічне прочитання ще однієї зі своїх п’єс саме цьому театру.


У світі існує безліч анекдотів та афоризмів про жіночу логіку, авторами яких є, безперечно, чоловіки. Дехто стверджує, що жіноча логіка — це тверда упевненість у тому, що будь- яку об’єктивну реальність можна здолати за допомогою почуттів. Інші вважають, що жіноча логіка — це взагалі відсутність будь- якої логіки. А в трактуванні Анатолія Крима — це коли жінка, приймаючи серйозні рішення, прислухається до голосу свого серця, а не до розуму.
Чи може прийти в голову самотньому чоловіку шукати супутницю життя на цвинтарі? Звісно, ні. А от для представниці прекрасної половини людства, виявляється, немає нічого неможливого. Вона знаходить у такому незвичайному місці відразу навіть не одного, а двох імовірних наречених. Отож перед нею стоїть непростий вибір. Кого ж обрати? Чи багатого та успішного банкіра і бізнесмена, чи безробітного інженера, який до того ж полюбляє заглядати в чарчину.
Комедія «Жіноча логіка» належить до тих спектаклів, де можна вгадати фінал ще до антракту, але це не робить її менш цікавою. Саме завдяки тому, як автор зумів тонко описати подробиці нашого сучасного життя, а режисер та актори майстерно втілили їх на сцені, складається враження, що події відбуваються не з вигаданими персонажами, а з близькими знайомими глядачів. Напевно, дехто з них тут упізнав сам себе.
Проте, незважаючи на, здавалось би, легкий сюжет, це далеко не комедія заради комедії. Адже вистава змушує замислитися, чи дійсно у наш прагматичний час усе купується і продається, чи залишилося в егоїстичному світі місце щирим та чистим почуттям.
Нова робота театру дозволила по- новому розкрити грані таланту Тетяні Круліковській (Надя), Світлані Штанько (Марго), Костянтину Костишину (Стас), Сергію Петьку (Віктор) та Катерині Качан (Люська). А охоронці у виконанні молодих акторів театру — це, з одного боку, невеселий символ нашої доби (проте їхні рухи обіграні так, що викликають усмішку у глядачів), з іншого — допомагають краще зрозуміти образ бізнесмена Віктора.
А ось як висловилися про нову постановку самі глядачі:
Наталія: «Вистава нагадала відомий фільм «Іронія долі, або З легкою парою». Тут героїні теж доводиться обирати між багатим дядею та романтичним бідним алкоголіком. Дуже багато позитиву. Дякую».
Тетяна: «Чудовий спектакль. Виходячи із зали, подруга сказала мені, що це був один із кращих вечорів у її житті. Море позитиву, тонкого гумору. Велика подяка театру за такі смачні новинки».
Анна: «Була на прем’єрі, отримала масу задоволення. Вистава — бомба, вистава — одне суцільне задоволення, настільки все життєво. А гра акторів викликає захоплення. Спасибі всій команді за таку прекрасну постановку».
Судячи зі схвальних відгуків, можна сподіватися, що вистава надовго увійде до репертуару театру і витримає не одну сотню показів.
Едуард ОВЧАРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».