Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Вiвторок, 06 Сiчень 2015 18:35

Мультфільм для дорослих і дітей

Rate this item
(0 votes)

Легендарна студія анімаційних фільмів «Укранімафільм» добре відома в нашій країні і на теренах СНД завдяки чудовим мультфільмам «Острів скарбів», «Пригоди капітана Врунгеля», «Як козаки...», «Пригоди Петрика П’яточкіна» та багатьом іншим. На жаль, тривалий час її фахівці не радували дітей і дорослих своїми блискучими роботами — фінансова скрута. І ось, нарешті, прем’єра першого українського повнометражного мультфільму «Бабай».
Створювати повнометражну анімацію в нинішніх умовах було непросто. Робота над 70-хвилинним анімаційним проектом тривала сім років. Починали у 2007-му, планували бюджет у 10 млн грн. Але вибухнула фінансова криза, й про суттєве державне фінансування довелося забути. У 2012 році нова команда, до якої увійшли режисер Марина Медвідь, сценарист Вадим Шинкарьов, продюсер та генеральний директор студії «Укранімафільм» Едуард Ахрамович, відродила ідею мультфільму для дорослих і дітлахів.
Виробничий бюджет фільму становить два мільйони доларів. За два роки творча група створила понад двісті тисяч малюнків. Українські діалоги для мультфільму прописувала письменниця Софія Андрухович, додавши мові особливої автентичності. Озвучували мультфільм Остап Ступка (Чорт), Мирослав Кувалдін (Кіт-скрипун), Ірма Вітовська (Відьма), Олеся Чечельницька (чарівна пташка Алконост), Борис Георгієвський (Бабай).


Колись давно Бабай був духом дитячих снів і кожної ночі приходив до малюків уві сні й розповідав їм дивовижні історії, які придумував сам. Діти любили Бабая, вважали його нічним татком. Він жив у своєму потойбіччі, в оточенні віїв, драконів, усілякої нечисті. Жив-не тужив, поки не сталася з ним неприємна історія. Він закохався у відьму. Та була знатною красунею, і в неї були закохані всі мешканці потойбіччя чоловічої статі.
Бабай почав розповідати коханій різні історії. Вона ж не оцінила його талант і обізвала базікою. Інтелігентний Бабай отримав моральну травму, бо вважав, що головна його фішка — вміння розповідати історії, казки, бути цікавим співрозмовником. І тоді Бабай вдався до неінтелігентного вчинку — почав розпускати про відьму чутки. Мовляв, не така вона й красуня, має горб і кістяну ногу, літає у ступі на відьомські шабаші.
Відьма йому помстилася по-жіночому — розповідала всім, що Бабай — страшилка, забирає малюків, і треба від нього триматися подалі. Тож батьки почали лякати Бабаєм своїх дітей, і ті почали його боятися. Бабай образився на дітей і став їх справді лякати. Але мріяв про те, щоб його любили, і щоб у нього були власні діти.
«Бабай» — це історія про нереальні пригоди, мрії й бажання, сила яких перевищує будь-які очікування. Коли у гонитву за мрією вступають герої народних міфів і казок — Відьма, Чорт, Вій, Змій Горинич, виявляється, що кожен із них потайки розмірковує про спокійне людське щастя. Але шлях до нього — складний та сповнений сюрпризів.
Творці мультфільму отримали від роботи над ним велике задоволення і сподіваються, що він сподобається дорослим і дітям. Фільм виходитиме в українському прокаті майже на 100 екранах в однозальних і багатозальних кінотеатрах. Одна гривня з кожного проданого квитка буде відправлена на потреби дітей переселенців.
Олена КОСЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».