Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 09 Сiчень 2020 17:07

Тегеранська трагедія

Rate this item
(0 votes)

У середу, 8 січня, орієнтовно о 6:00 за тегеранським часом (близько 4:30 за київським часом) після зльоту з тегеранського аеропорту ім. Імама Хомейні розбився літак Boeing-737 української авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України», що здійснював рейс PS752 за маршрутом Тегеран — Київ.

За останніми даними, на борту літака було 176 осіб: 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Всі вони загинули. Серед них 11 українців — двоє пасажирів і дев’ятеро членів екіпажу. Також, за даними МЗС, серед загиблих 82 громадян Ірану, 63 — Канади, 10 — Швеції, 4 — Афганістану, а також по 3 громадян ФРН і Великої Британії.
Президент України Володимир Зеленський оголосив 9 січня днем жалоби у зв’язку з трагедією, що сталася 8 січня внаслідок катастрофи пасажирського літака авіакомпанії «МАУ»в Тегерані.

Відповідний указ Глава держави підписав за результатами робочої наради з питань, пов’язаних із катастрофою літака української авіакомпанії.
«З метою вшанування пам’яті загиблих Президент постановив приспустити державні прапори України на будинках і спорудах органів державної влади, місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій», — ідеться у повідомленні.
* * *
Літак «Міжнародних авіаліній України», що розбився у середу в Тегерані, зайнявся перед катастрофою і намагався повернутися в аеропорт.
Про це йдеться у попередньому звіті Організації цивільної авіації Ірану щодо катастрофи, повідомляє АР.
«Іранські слідчі заявили в четвер, що члени екіпажу українського літака, що розбився днем раніше, не зв’язувалися (з авіадиспетчером. — Ред.), щоб попросити про допомогу, та намагалися повернути назад до аеропорту, коли той почав падати... Слідчі також заявили, що літак був охоплений вогнем до того, як він розбився», — йдеться у повідомленні.
За інформацією розслідувачів, аварія спричинила масштабний вибух, коли літак упав на землю, ймовірно, тому що Вoeing 737 був повністю заправлений паливом.
У звіті також підтверджується, що обидві так звані чорні скриньки, які містять технічні дані літака і записи переговорів з його кабіни, були знайдені, проте вони були пошкоджені, і деякі частини їхньої пам’яті втрачені.
Також було зазначено, що із самого спочатку слідчі виключили лазерні або електромагнітні перешкоди як причину аварії.
* * *
Літак рейсу PS752 «Міжнародних авіаліній України» міг бути збитий біля аеропорту Тегерана з переносного зенітно-ракетного комплексу типу «Ігла», ракета якого влучила у двигун.
Такий висновок роблять експерти аналітичного центру The Institute for Global Threats and Democracies Studies (IGTDS) на основі аналізу пов’язаних з авіакатастрофою радіолокаційних даних, фото- та відеоматеріалів.
«Літак зник із радарів о 02:48 UTC після зльоту з аеропорту Хомейні на висоті близько 5700 футів. Радіолокаційні дані польоту свідчать про те, що, злетівши, літак перейшов до набору висоти та не виявляв ознак спроб зниження.
Аналіз фотографій свідчить, що лайнер, скоріше за все, був збитий переносним зенітно-ракетним комплексом у районі аеропорту. Про це свідчать як спосіб пошкодження крил літака, так і спосіб пошкодження двигуна, а також висота, типова для використання ПЗРК», — ідеться у матеріалі.
Зазначається, що аналогічні ураження були присутні на фюзеляжі рейсу МН17, збитого російським «Буком» у небі над Донбасом у 2014 році.
«Відмінність у масштабах уражень пояснюється різними боєприпасами. У випадку MH17 використовувався зенітно-ракетний комплекс «Бук». У Тегерані літак був уражений переносним зенітно-ракетним комплексом типу «Ігла» з осколковою боєголовкою високої вибуховості», — йдеться у матеріалі.
Вказується на те, що такі ж ураження були на військово-транспортному літаку «Ан-26» ВПС ЗС України, збитому з допомогою ПЗРК на Донбасі 2 липня 2014 року. А на фотографії із залишками двигуна літака рейсу PS752 також видно ураження, «які не можуть бути завдані від пожежі чи фізичного зіткнення із землею».
Крім того, експерти аналітичного центру звертають увагу на те, що на відео з падінням лайнера МАУ видно, що він горить: «Таким чином, вогонь був на літаку ще під час польоту. Це суперечить заявам Ірану, що рейс не зв’язувався з диспетчерами та не повідомляв про технічні несправності. Також Іран не повідомляє про сигнали SOS з боку екіпажу літака».
Літак упав за 28 км від краю злітно-посадкової служби аеропорту, в координатах 35.501609, 50.925865. При цьому згідно з відео він пролетів ще десь 5–7 км перед падінням на землю з моменту початку запису відео. Таким чином, екіпаж, який складався з досвідчених пілотів, «мав достатньо часу, щоб повідомити про вогонь у двигуні та надзвичайну ситуацію».
Крім того, літак Boeing 737 оснащений системою пожежогасіння двигуна, індикаторами надзвичайного підвищення температури двигуна: «Тож екіпаж мав можливість у разі пожежі ввімкнути систему пожежогасіння (якщо вона не включилася автоматично), а також повідомити управління повітряного руху про інцидент».
Аналітики IGTDS переконані, що Тегеран «приховує інформацію про причини аварії та факт запиту про допомогу з боку екіпажу до служби контролю повітряним рухом».
Окремо вказується на те, що Іран висловив готовність передати чорні скриньки до «певної» країни. Скоріш за все, цієї країною буде Росія. Однак у такому випадку є велика ймовірність того, що дані чорних скриньок будуть або знищені, або змінені.
Експерти IGTDS вказують на те, що Росія вже розпочала інформаційно-психологічну операцію, спрямовану на просування версії Тегерана про причини авіакатастрофи авіалайнера МАУ, а також дискредитацію США.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».