Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Жовтень 2019 11:12

Голова ВСУ: Я не вважала би те, що відбувається, судовою реформою

Rate this item
(0 votes)

Судова реформа, яку здійснює чинна влада, може знищити незалежність судової системи та надмірно її завантажить.
Про це голова Верховного Суду Валентина Данішевська сказала в інтерв’ю «Радіо «Свобода».
«Я не вважала би те, що відбувається, судовою реформою. Тому що судовій реформі повинен передувати, як мінімум, аналіз того, що вже зроблено, які проблеми існують, побачити декілька альтернатив вирішення цих проблем, а потім у співпраці із судовою гілкою влади знайти найкращі шляхи, щоб подолати виклики, які існують, і покращити судочинство, а не навпаки — створити умови для того, щоб судова система не змогла надати суспільству очікувані послуги», — заявила Данішевська.

За її словами, зараз у судах не вистачає 2 тисячі суддів, у більшості судів працює лише третина від належного складу, і скорочення суддівського корпусу призведе до того, що люди ще довше чекатимуть рішень.
Те саме стосується Верховного Суду, зазначила Данішевська: «Зменшується кількість суддів удвічі. Це при тому, що на розгляді у ВСУ знаходиться величезна кількість справ. Ті, які ми отримали від своїх попередників, від тих, хто раніше розглядав касаційні скарги».
Окрім того, як поінформувала Данішевська, до ВСУ щодня надходить 360 звернень.
«Те, що відбувається із судовою системою, із судами, такий шалений тиск, який чиниться на суд, не дає мені можливості прогнозувати, що буде далі. Вплив іде не лише через закон. Залякування суддів, залякування Вищої ради правосуддя перезавантаженням може призвести до будь-яких результатів», — резюмувала голова Верховного Суду.
* * *
Як повідомлялося, 16 жовтня Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» (законопроект № 1008). Ухвалений закон передбачає внесення змін до законів «Про судоустрій і статус суддів», «Про очищення влади» та «Про Вищу раду правосуддя».
Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич 1 жовтня у листі до міністра закордонних справ України Вадима Пристайка висловила занепокоєння щодо законодавчих пропозицій з проведення судової реформи в Україні, які можуть обмежити незалежність судочинства. Ішлося про проект закону № 1008.
Генсек РЄ зазначала, що законопроект запроваджує широкомасштабні зміни, які «можуть призвести до значних наслідків для незалежності судової системи, особливо щодо статусу, кваліфікаційних вимог до суддів та пов’язаних з цим процедур».
В Євросоюзі підтримали позицію Пейчинович-Бурич, яка розкритикувала законодавчі ініціативи щодо судової реформи в Україні. Про це у Twitter написав голова делегації ЄС в Україні посол Матті Маасікас.
15 жовтня три найбільші бізнес-асоціації України висловили занепокоєння щодо запропонованих змін до відбору суддів та складу Верховного Суду, викладених у проекті закону № 1008.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».