Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 19 Липень 2019 10:50

Паспортизація Донбасу: МЗС підготувало для РНБО заходи у відповідь Кремлю

Rate this item
(0 votes)

МЗС Ук­раї­ни рі­шу­че за­су­джує но­ву спро­бу ро­сій­ської вла­ди по­ши­ри­ти спро­ще­ний по­ря­док прий­нят­тя гро­ма­дян­ства РФ на ук­ра­їн­ських гро­ма­дян — меш­кан­ців До­нець­кої і Лу­ган­ської об­лас­тей Ук­раї­ни.

Про це йдеться у заяві МЗС, оприлюдненій у четвер, 18 липня.
«Дії російської сторони є неприхованим втручанням у внутрішні справи України як незалежної і суверенної держави, серйозною загрозою безпеці на всьому європейському континенті», — зазначається у заяві.

У МЗС вважають симптоматичним, що цю провокацію зроблено у відповідь на ініціативи української сторони з деескалації ситуації і заявляють, що Кремль своїми діями демонструє відвертий намір продовжувати гібридну війну проти України, незважаючи на численні заяви про прагнення якнайшвидшого встановлення миру.
«Наголошуємо, що кремлівські укази щодо «паспортизації» не визнаватимуться українською стороною. МЗС України категорично вимагає від російської сторони невідкладно скасувати усі агресивні рішення щодо України та усунути їхні негативні наслідки», — підкреслюється в документі.
У зовнішньополітичному відомстві поінформували, що на тлі зазначених дій Кремля МЗС уже підготувало на розгляд РНБО України перелік заходів для захисту національної безпеки, законних прав та інтересів громадян України відповідно до міжнародного права та законодавства України.
«Вимагаємо від Росії припинити торпедувати мирні зусилля в нормандському форматі і у Мінському процесі, натомість розпочати виконувати взяті на себе зобов’язання. Очікуємо від наших міжнародних партнерів невизнання цих російських документів та будь-яких правочинів, посилення індивідуальних та секторальних санкцій як єдиного міжнародного інструменту примусу Кремля до миру», — зазначається в заяві.
* * *
Президент Російської Федерації Володимир Путін спростив отримання російського громадянства для всіх осіб, які проживали на території Донецької та Луганської областей, а не лише для жителів ОРДЛО.
Відповідний указ Путіна оприлюднили на офіційному російському інтернет-порталі правової інформації.
Цей документ вносить зміни до вже опублікованого раніше указу від 29 квітня 2019 року. Зокрема, з пункту про спрощене надання громадянства українцям і особам без громадянства, які мають законні підстави для перебування в Російській Федерації та раніше проживали на території окремих районів Донецької та Луганської областей, вилучено слова «окремих районів».
Також у новій редакції указу зазначається, що з метою підтвердження права на звернення щодо спрощеного отримання російського громадянства такі особи повинні надати документ, який підтверджує постійне проживання у Донецькій або Луганській областях станом на 7 квітня та 27 квітня 2014 року відповідно.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».