Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 21 Червень 2019 00:55

Слідча група у справі MH17 назвала дату суду

Rate this item
(0 votes)

Міжнародна Спільна слідча група з розслідування катастрофи МН17 (JIT) оприлюднила дату, коли відбудеться суд, — 9 березня 2020 року.
Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Гаазі.

«Ми фіналізуємо великий документ. Ми сподіваємося до кінця року передати все в судовий комплекс «Скіпхол», в якому можна забезпечити найвищий рівень безпеки. Початок судового процесу — 9 березня 2020-го о 9 ранку», — сказав генеральний прокурор Нідерландів Фред Вестербек.
Як повідомляв Укрінформ, до розгляду справи МН17 уже все готово.

Нині завершуються усі кримінальні процедури, необхідні для передачі справи у суд. Судовий комплекс «Схіпхол», що за близько 50 км від Гааги й за кілька кілометрів від аеропорту «Схіпхол», може вмістити близько тисячі осіб — учасників процесу, родичів загиблих, представників ЗМІ.
Міжнародна Спільна слідча група з розслідування катастрофи МН17 (JIT) офіційно назвала причетних до збиття «Боїнга». У залі також показали відео, в якому розповіли про кожного з чотирьох і в чому їх звинувачують.
Це, зокрема, Леонід Харченко — українець, який воював на боці «ДНР», Сергій Дубінський — полковник ГРУ Генерального штабу збройних сил РФ, очільник «ГРУ ДНР», саме його вважають організатором бойового застосування установки; Олег Пулатов — підполковник запасу російських ПДВ, причетний до перевезення «Бука», який займався організацією охорони району падіння уламків збитого літака; Ігор Гіркін — відставний офіцер збройних сил РФ, колишній полковник ФСБ, активний учасник російської збройної агресії в Україні.
Спілкуванню з пресою передувала закрита зустріч із рідними загиблих, які після неї оприлюднили журналістам імена до початку офіційної зустрічі.
«Суд — єдине місце, де ми можемо озвучити всю інформацію. Зараз лише частина. Гіркін, Дубинський, Пулатов — відповідальні за збройні дії, що призвели до збиття МН17. Вони не натиснули на кнопку, але вони сприяли тому, щоб це сталося. Таким чином вони є підозрюваними», — наголосив під час свого виступу генеральний прокурор Нідерландів Фред Вестербек.
Пасажирський Boeing-777 «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс МН17 з Амстердама до Куала-Лумпура, був збитий збройними силами РФ на окупованому Донбасі 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири і 15 членів екіпажу, всі вони загинули.
Міжнародна слідча група повідомила, що літак рейсу MH17 був збитий зенітно-ракетним комплексом «Бук», який належить 53-й зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.
У травні 2018 року Нідерланди та Австралія офіційно обвинуватили Росію у причетності до катастрофи рейсу МН17.
* * *
Інтернет-видання Bellingcat ідентифікувало сепаратистів, причетних до збиття літака рейсу MH17 у Донецькій області в 2014 році.
Першим у списку вказаний Ігор Гіркін (Стрєлков), який у 2014 році називав себе «міністром оборони ДНР». За даними розслідувачів, колишній полковник ФСБ Стрєлков уранці 18 липня брав участь в одній з опублікованих розмов із Сергієм Дубінським, який був пов’язаний з евакуацією установки «Бук» з підконтрольної сепаратистам території України назад до Росії.
Оскільки більшість сепаратистів, які мають відношення до збиття MH17, були його підлеглими, ймовірно, він також був цілком обізнаний щодо поставки «Бука» з Росії.
Другий у списку — Сергій «Хмурий» Дубінський, який у 2014 році очолював «ГРУ ДНР». Ця група координувала транспортування «Бука» підконтрольною сепаратистам територією 17-го та 18 липня, а також забезпечувала безпеку «Бука» на місці пуску на південь від Сніжного.
Третім у списку вказаний Олег Юлдашевич Пулатов, колишній підполковник збройних сил Росії, якого раніше упізнали як людину під позивним «Гюрза», який згадується в одному з прослуховувань. Він, імовірно, був причетний до охорони установки «Бук» на місці пуску на південь від Сніжного.
Четвертий — Леонід Володимирович Харченко (позивний «Кріт»), командир «розвідувального батальйону Крота» у «2-му відділі ГРУ ДНР». На думку Bellingcat, він причетний до охорони установки «Бук» у районі місця пуску на південь від Сніжного. Можливо, він також координував транспортування «Бука» з Донецька до місця пуску і подальшу евакуацію «Бука» з місця пуску назад у Росію.
П’ятий у списку — Едуард Машутович Гілазов, підлеглий Харченка. Після збиття літака він привіз члена екіпажу «Бука», який відбився від колег, до свого командира Харченка в Сніжному. Можливо, він також брав участь в охороні «Бука» поруч із місцем пуску на південь від Сніжного.
Шостим названий Олег Анатолійович Шарпов, командир взводу розвідувальної роти. Шарпов був ідентифікований як сепаратист на ім’я Олег у перехопленій телефонній розмові з «Кротом» від 13:09 17 липня 2014 р.
У цій розмові Шарпов запитує Харченка, як дістатися до місця на південь від Сніжного, звідки «Бук» запустив ракету, що збила MH17. Оскільки ця розмова мала місце більше ніж за дві години до збиття, вкрай імовірно, що Шарпов був присутній на місці пуску.
Також у списку числяться Ігор Миколайович Безлер, позивний «Бєс», Сергій Сергійович Поваляєв, позивний «Боцман», Валерій Олександрович Стельмах, позивні «Наёмник», «Найманець» і «Батя», Ігор Іванович Українець, позивний «Мінер», Олександр Сергійович Ходаковський, позивний «Скіф», Олександр Олександрович Семенов, позивний «(Сан) Санич».
* * *
Оприлюднені Міжнародною спільною слідчою групою щодо катастрофи рейсу МН17 аудіозаписи доводять, що бойовики координували свої дії з вищим російським керівництвом.
Про це написав секретар Ради нацбезпеки і оборони Олександр Данилюк у Facebook.
«Слідство оприлюднило аудіозаписи, які доводять — бойовики координували свої дії з вищим російським керівництвом. У злочинів є виконавці і є режисери. Однозначно список обвинувачених ще не остаточний. Коло «режисерів» ширше. Ми маємо зробити все, щоб ніхто з причетних до цього теракту не уникнув покарання», — наголосив він.
* * *
США закликали Росію притягнути до відповідальності винних у збитті літака рейсу MH17 на Донбасі.
Про це йдеться у заяві держсекретаря США Майка Помпео.
«Усі обвинувачені були членами очолюваних Росією сил на Сході України. Ми закликаємо Росію поважати й дотримуватися резолюції 2166 (2014 р.) Ради Безпеки ООН і забезпечити, щоб усі обвинувачені, які нині перебувають у Росії, постали перед судом», — наголосив Помпео.
* * *
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг привітав заяву Спільної слідчої групи (ССГ) щодо причетних до катастрофи Boeing в Україні в липні 2014 року.
Про це повідомляє прес-служба НАТО.
 «Я вітаю заяву ССГ про те, що четверо підозрюваних будуть притягнуті до відповідальності за злочини, пов’язані з катастрофою рейсу MH17 Malaysia Airlines у липні 2014 року. Це — важлива віха в зусиллях з розкриття повної правди і забезпечення справедливості за вбивство 298 осіб з 17 країн», — заявив Столтенберг.
Генсек НАТО наголосив, що має «впевненість у незалежності та професіоналізмі у розслідуванні та у нідерландській правовій системі».
«Як чітко окреслила Рада Безпеки ООН, всі країни повинні сприяти зусиллям, спрямованим на встановлення істини, справедливості та підзвітності», — зауважив він.
* * *
Нідерланди вкотре закликали Росію співпрацювати в розслідуванні катастрофи MH17.
Посольство Нідерландів у Москві передало відповідне звернення, повідомляє NOS.
«Прем’єр-міністр Марк Рютте наголосив, що уряд вдається до таких кроків виключно на прохання Генеральної прокуратури, щоб запобігти ролі політичних мотивів: «Це не політичний процес», — ідеться у повідомленні.
Прем’єр-міністр Нідерландів не вдавався в подробиці, про які саме кроки йдеться. Відповідаючи на запитання, чи говорив він про це з президентом Путіним, Рютте відповів, що мав таку розмову не раз.
«Якщо це буде корисним у цьому процесі, я зроблю це знову...» — сказав Рютте.
У своєму Twitter він також подякував Спільній слідчій групі за багаторічну роботу, яку вони роблять, щоб докопатися до істини.
«У процесі, який триває вже п’ять років, був зроблений ще один важливий крок, щоб крок за кроком дістатися до істини і зробити судовий розгляд можливим», — написав він.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».