Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 13 Червень 2019 23:57

Чий список привабливіший...

Rate this item
(0 votes)

ПО­ПРИ НИ­НІШ­НЮ НЕ­ВИ­ЗНА­ЧЕ­НІСТЬ СТО­СОВ­НО ДА­ТИ ПРО­ВЕ­ДЕН­НЯ ПАР­ЛА­МЕНТ­СЬКИХ ВИ­БО­РІВ КЛЮ­ЧО­ВІ ГРАВ­ЦІ ВИ­ЗНА­ЧИ­ЛИ­СЯ ЗІ СВО­ЇМИ КАН­ДИ­ДА­ТА­МИ

Минулий вікенд передусім відзначився тим, що чимало політичних партій провели власні передвиборні з’їзди. Зробила це й найпопулярніша станом на сьогодні політична сила — партія нещодавно обраного Президента Володимира Зеленського «Слуга народу».

Найновіше соціологічне опитування групи «Рейтинг», яке провели з 6-го по 9 червня, фіксує популярність партії Володимира Зеленського на рівні 47,5%. Себто «Слуга народу» — абсолютний фаворит перегонів на старті кампанії.

Враховуючи рівень симпатій, політсила може претендувати на понад сотню депутатів майбутньої Верховної Ради тільки по пропорційній частині (так розподіляють 225 крісел, решта — мажоритарники).

Вихід із «тіні»
Водночас ще до минулої неділі, 9 червня, «Слуга народу» залишалася віртуальною партією, а її рейтинг був рейтингом особисто нового Президента. У неділю відбувся з’їзд політсили, на якому громадськості показали кандидатів у депутати. До списку поки що потрапила сотня людей.
За словами голови партії та її першого номера на виборах Дмитра Разумкова, перелік згодом розшириться. Окрім того, політсила збирається висувати своїх кандидатів на 199 мажоритарних округах (що охоплює всю неокуповану територію). Мажоритарників, за винятком кількох імен, поки що взагалі не представили.
Володимир Зеленський пояснив, що всіх кандидатів від партії умовно можна розділити на три частини: експерти, активісти з регіонів, а також ті, хто пройшов через інтернет-відбір. Останніх, за даними прес-служби, подавалося більше 3,5 тисяч.
Зеленський укотре повторив обіцянку скасувати недоторканність депутатів, яку має втілити його партія, якщо прийде до влади. Він анонсував другий удар по старій політичній системі України (першим, мовляв, була його перемога на президентських виборах).
zeleniiСам же виборчий список, яким «Слуга народу» планує нокаутувати український політикум, озвучив голова партії і спікер Дмитро Разумков. Він назвав сотню прізвищ, які підуть на вибори за списком, а також кількох мажоритарників, які представлятимуть партію в округах.
«Ця сотня кандидатів, вони всі вважаються прохідною частиною», — переконує Святослав Юраш, 27-й номер у списку. А голова штабу Олександр Корнієнко назвав «мінімально прийнятним» результатом — 230 мандатів, які партія отримає за списками й в округах.
За словами Святослава Юраша, які підтвердили й інші учасники з’їзду, виборчий список формувався до останнього моменту, і люди, які до нього увійшли, до кінця не знали, чи опиняться там.
І це схоже на правду, оскільки дехто уже упродовж нинішнього тижня почав відмовлятися від потенційних мандатів і таким чином вибувати зі списку.
Перша двадцятка, яка має стати локомотивом на виборах, виглядає так: Дмитро Разумков, голова партії «Слуга народу»; Руслан Стефанчук, представник Президента у парламенті; Ірина Венедіктова, відповідальна в команді за судову реформу; Давид Арахамія, ІТ-підприємець і волонтер; Галина Янченко, експертка з питань антикорупційної політики; Михайло Федоров, радник Президента та один з авторів концепції діджиталізації у програмі Зеленського; Олександр Корнієнко, голова штабу партії «Слуга народу»; Анастасія Красносільська, експертка з податкового законодавства; Олександр Ткаченко, гендиректор каналу «1+1»; Жан Беленюк, чемпіон світу з греко-римської боротьби та срібний призер Олімпіади; Сергій Бабак, експерт із питань освіти; Владислав Криклій, економіст; Олена Шуляк, експертка у галузі девелопменту та будівництва; Дмитро Наталуха, громадський діяч і правозахисник; Єлизавета Ясько, кінопродюсерка; Олексій Оржель, експерт у сфері паливно-енергетичного комплексу; Андрій Герус, експерт з питань енергетики; Михайло Радуцький, лікар; Денис Монастирський, експерт з питань правоохоронної та судової систем; Данило Гетманцев, експерт з питань податків, публічних фінансів, банківського права.
Також уже відомо, що серед мажоритарників від «Слуги народу» йтимуть актор «Кварталу 95» Юрій Корявченков, що балотуватиметься у Кривому Розі, та журналіст каналу «1+1» Олександр Дубинський, який висуватиметься на Київщині.
У партії наголошують, що серед її кандидатів принципово не буде жодного чинного депутата (цим, зокрема, пояснюється і відсутність серед кандидатів Сергія Лещенка, який уже давно співпрацює з командою нещодавно обраного Президента).

Перевірені соратники
Натомість його попередник Петро Порошенко йде на вибори з командою старих соратників, оновленою кількома новими і відомими обличчями у першій десятці. Список «Європейської солідарності» очолив сам Петро Олексійович.
Другий номер у списку — Голова Верховної Ради Андрій Парубій. Далі йдуть перший віце-спікер парламенту Ірина Геращенко, командувач Десантно-штурмових військ ЗСУ Михайло Забродський, а також співачка і волонтер Софія Федина.
solidДо першої десятки списку «Європейської солідарності» також увійшли лідер кримськотатарського народу і український нардеп Мустафа Джемілєв, медик-доброволець, командир медичного батальйону «Госпітальєри» Яна Зінкевич, екс-голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка, заступник голови меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз і віце-прем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.
Отже, спікер парламенту Андрій Парубій на другому місці був прогнозованим: він оголосив про альянс із Порошенком ще тиждень тому. Так само і з Іриною Геращенко, яка є одним з облич оновленої партії Порошенка.
Висока позиція співачки Софії Федини теж не стала несподіванкою — вона була довіреною особою Президента на виборах і в останні тижні стала ледь не символом «ЄС».
«Подзвонили з партії, і я погодився йти до Верховної Ради, конкурс не проходив», — розповів командувач Десантно-штурмових сил, генерал-лейтенант Михайло Забродський. Легендарний командувач 95-ї бригади за свої дії в жарке літо 2014 року отримав звання Героя України.
«Хтось призначає кадри з «95 кварталу», а для нас важливіші ті, хто прийшов у 95-у бригаду», — пожартував Петро Порошенко з кадрової політики свого недавнього опонента на президентських виборах.
Чи не найбільше овацій викликала поява відомої волонтерки і командира медичного батальйону «Госпітальєри» Яни Зінкевич. Після страшної автокатастрофи вона пересувається на візку.
Колишнього керівника Львівської області Олега Синютку — єдиного регіону, де більшість виборців підтримали саме Порошенка, похвалили за високі економічні показники області і залучення іноземних інвестицій.
Віце-прем’єр-міністр Іванна Климпуш-Цинцадзе отримала похвалу за роботу на європейському напрямку, хоча її потрапляння в десятку стало дещо несподіваним.

Тимошенко знову перша
Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» свій з’їзд провело 10 червня. За його підсумками партія також затвердила список кандидатів на позачергових виборах народних депутатів, але оприлюднила лише першу п’ятірку списку.
Очолили його лідерка «Батьківщини» і голова однойменної фракції в парламенті Юлія Тимошенко, лідер партії «Основа», позафракційний нардеп Сергій Тарута, а також екс-глава СБУ Валентин Наливайченко.
timДо першої п’ятірки списку також увійшли заступник голови парламентської фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв і нардеп від цієї фракції Олена Кондратюк.
Імена інших кандидатів у народні депутати, які увійшли до списку «Батьківщини», оприлюднені не були, але, відповідаючи на запитання журналістів про склад другої п’ятірки «Батьківщини», заступник голови однойменної фракції Соболєв сказав: «Точно там Андрій Кожем’якін, Іван Кириленко, Григорій Немиря. Не хочу говорити про місця».

Чий конкурент?
Партія «Голос», лідером якої є музикант і громадський діяч Святослав Вакарчук, затвердила свій список кандидатів у нардепи в багатомандатному виборчому окрузі на з’їзді 8 червня.
Його очолили сам Вакарчук, екс-заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Юлія Клименко, голова IT-компанії Ring Ukraine Кіра Рудик, радник прем’єр-міністра з парламентських відносин Ярослав Железняк, антикорупційна активістка Олександра Устинова.
До десятки списку «Голосу» увійшли також керуючий партнер юридичної фірми «Василь Кисіль і партнери» Олег Макаров, екс-голова правління антикорупційної організації Transperancy International Ukraine Ярослав Юрчишин, журналіст Сергій Рахманін, громадська активістка, в. о. голови Одеської обласної державної адміністрації в 2016–2017 рр. Соломія Бобровська і заступник міністра охорони здоров’я Ольга Стефанишина.
Крім того, «Голос» на з’їзді затвердив і висунув своїх кандидатів у 72 одномандатних округах. Серед них — чотири парламентарі нинішнього скликання. Так, нардепи Павло Різаненко (фракція БПП) і Леонід Ємець (фракція «Народний фронт») балотуватимуться від «Голосу» в округах № 97 і № 221 — тих самих мажоритарних округах, від яких їх було обрано до Верховної Ради нинішнього скликання.
Також від «Голосу» балотуватимуться народні депутати Вікторія Войціцька (фракція «Самопоміч») — в окрузі № 155, а Вікторія Пташник (позафракційна) — в окрузі № 223.
golosСтосовно партії «Голос» доречно також сказати, що упродовж кількох останніх тижнів її рейтинг зріс, про що свідчать найсвіжіші соціологічні опитування групи «Рейтинг».
У кого саме відбиратиме голоси партія Святослава Вакарчука найбільше — час покаже. Поки ж більшість учасників потенційних парламентських перегонів висловлюють певне занепокоєння з приводу зростання популярності «Голосу».
Однак більшість гравців національно-демократичної орієнтації усе ж таки не виключають, що Святослав Вакарчук відбере частину електорату і у «Слуги народу». Хоча, судячи з оприлюднених вище рейтингів, ці прогнози поки що не надто підтверджуються.

Звідусіль потроху...
На увагу заслуговує також з’їзд партії «Сила і честь», очолюваної екс-главою СБУ Ігорем Смешком. Після його доволі високого результату, продемонстрованого на президентських виборах, партія цілком може подолати прохідний бар’єр.
Отже, до першої п’ятірки списку увійшли сам Ігор Смешко, нардеп Олена Сотник (фракція «Самопоміч»), голова меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров (фракція БПП) і ще один парламентар від фракції «Самопоміч» Іван Мірошніченко.
Уперше за багато років лідери кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв та Рефат Чубаров балотуються від різних політичних сил. Мустафа Джемілєв каже, що в нього було бажання, щоб усі троє лідерів руху, включно з Рефатом Чубаровим та Ахтемом Чийгозом, були саме в «Європейській солідарності».
«Але кількість прохідних місць обмежена. Троє кримських татар — це, мабуть, перебір. Тому після узгодження з Петром Порошенком вирішили у різних партіях піти», — пояснив пан Джемілєв. Тому Рефат Чубаров пішов у першій п’ятірці партії Ігоря Смешка.

Батько із сином
Партія «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка також оголосила свій виборчий список на з’їзді 10 червня. Його цілком очікувано очолив лідер цієї політичної сили.
До першої п’ятірки увійшли народний депутат, лідер партії «Народний контроль» Дмитро Добродомов, лідер партії «Рідна країна» Микола Томенко, лідер Європейської партії України Микола Катеринчук, а також адвокат і громадський діяч Марина Соловйова.
Крім того, «Громадянська позиція» висунула 40 кандидатів у мажоритарних округах. Зокрема, у Львівській області в окрузі № 117 від політсили балотується нардеп попередніх скликань Тарас Стецьків, в окрузі № 120 — заступник голови Львівської облради Володимир Гірняк, в окрузі № 124 — екс-міністр охорони здоров’я, нардеп Олег Мусій (обраний до нинішньої Верховної Ради в цьому самому окрузі), № 126 — екс-нардеп Олег Канівець.
У Києві в окрузі № 212 балотуватиметься син лідера партії, громадський діяч Олексій Гриценко.

Список від Ляшка
lyashkoУ першій п’ятірці затвердженого на з’їзді політсили 10 червня списку Радикальної партії — її лідер і голова однойменної парламентської фракції Олег Ляшко, нардепи від фракції Віктор Галасюк та Андрій Лозовий, заступник голови Чернівецької обласної ради Інга Маковецька та парламентар Іван Савка (фракція «Народний фронт»).
У першій десятці — переважно нардепи-радикали. Дванадцятим номером списку йде обраний до парламенту поточного скликання за списками «Народного фронту» член однойменної фракції Георгій Логвінський.
Крім списку кандидатів у багатомандатному виборчому окрузі, Радикальна партія висунула кандидатів у народні депутати в 90 одномандатних округах.

До загальноукраїнського рівня
Партія «Об’єднання «Самопоміч», яка також провела з’їзд 10 червня, першим номером свого списку визначила лідера політсили, мера Львова Андрія Садового. Це означає, що багаторічний мер Львова справді має намір виходити на загальноукраїнський політичний рівень.
Нагадаємо, у 2014 році Андрій Садовий був лише 50-м у списку і перевагу віддавав роботі на посаді мера Львова. Щоправда, відтоді популярність «Самопомочі» значно знизилась і сьогодні далеко не факт, що партії вдасться подолати прохідний рубікон.
За Садовим ідуть депутат Одеської міськради Ольга Квасницька, активіст-антикорупціонер Олександра Дрік, волонтер, депутат Харківської облради Тетяна Бідняк і віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд. Голова парламентської фракції «Самопоміч» Олег Березюк піде на вибори під номером сьомим партійного списку.

Об’єдналися
З’їзд провели і націоналістичні партії «Національний корпус», Всеукраїнське об’єднання «Свобода» та «Правий сектор». Ці політичні сили ухвалили рішення про участь у позачергових парламентських виборах єдиним націоналістичним блоком.
Очолив об’єднаний список лідер «Свободи» Олег Тягнибок. За ним ідуть лідер «Національного корпусу», позафракційний нардеп Андрій Білецький, лідер Національного руху «Дія», екс-лідер «Правого сектора», позафракційний нардеп Дмитро Ярош, а також чинний лідер «Правого сектора» Андрій Тарасенко.
Під п’ятим номером у списку — екс-віце-спікер парламенту і недавній кандидат у Президенти від «Свободи» Руслан Кошулинський. Крім того, «свободівці» повідомили, що їхні представники боротимуться за мандати у восьми мажоритарних округах Києва.

Без несподіванок
З’їзд партії «Опозиційна платформа — За життя», на якому було представлено першу десятку списку політсили для участі в парламентських виборах, відбувся в Києві ще 6 червня. Вельми очікувано список партії очолили співголови політсили, народні депутати Вадим Рабинович і Юрій Бойко.
У першій десятці також: голова політради і голова стратегічної ради «Опозиційної платформи — За життя» Віктор Медведчук, голова виконкому партії, народний депутат Сергій Льовочкін, нардепи Наталія Королевська, Василь Німченко, Нестор Шуфрич, Сергій Ларін, Сергій Дунаєв і Тарас Козак.
Крім того, до «ОПЗЖ» приєднався Ілля Кива, який раніше очолював Соціалістичну партію України.

* * *
Першу десятку списку партії «Опозиційний блок» представили 10 червня на так званому форумі об’єднаних опозиційних сил «Довіряй справам». Він сформований із представників переважно проросійських партій «Опозиційний блок», «Партія миру і розвитку», «Наші», «Відродження» та «Довіряй справам».
Очолив список «Опозиційного блоку» лідер партії «Наші», позафракційний нардеп Євген Мураєв. Вочевидь, це — подяка йому за зняття своєї кандидатури на президентських виборах на користь Олександра Вілкула.
До п’ятірки списку увійшли також голова фракції «Опозиційний блок» у парламенті Вадим Новинський, заступник голови цієї фракції Олександр Вілкул, мер Харкова Геннадій Кернес та мер Одеси Геннадій Труханов. Крім списку кандидатів від партії у загальнодержавному виборчому окрузі, «Опозиційний блок» також висунув кандидатів у мажоритарних округах.
Аграрна партія України висунула ректора Київського національного університету культури і мистецтв, народного депутата України (група «Воля народу») Михайла Поплавського першим номером свого списку на парламентських виборах.

Ярослав ГАЛАТА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».