Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 06 Червень 2019 17:32

Переяславсьа трагедія – страшний "іспит" для правоохоронної системи

Rate this item
(0 votes)

Трагічна загибель 5-річного Кирила Тлявова від рук п’яних співробітників поліції в районному місті Переяслав на Київщині на коротку мить похитнула крісло під міністром МВС Арсеном Аваковим.

За смерть дитини, що настала в результаті кульового поранення в голову у столичній лікарні за три доби після фатального пострілу (як кажуть слідчі, поліцейські розважалися в компанії і стріляли по пляшках), посадою одразу поплатився очільник обласного поліцейського главку. Хоча громадськість, що зібралася під стінами будівлі МВС у вечір смерті хлопчика, вимагала персональної відповідальності безпосередньо міністра.

Каяття поліцейських чиновників пізнього вечора на ґанку центральної будівлі МВС на вулиці Богомольця в Києві виглядало як у знаменитій сатиричній п’єсі Леоніда Філатова «Про Федота-стрільця...».
Отам де: «Сознаю свою вину. Меру. Степень. Глубину. И прошу меня направить на текущую войну...» Голова Національної поліції Сергій Князєв оголосив про добровільну відставку керівника Нацполіції Київської області Дмитра Ценова — той начебто попросив направити його для проходження служби в зону ООС на Донбас.
Суспільне напруження це до певної міри «збило», хоча не зменшило кількості нищівної критики в бік правоохоронців.
«Ставлення МВС до трагедії. Реформа? «Поліція»? Ведмедик у смітнику. Підкажіть, о котрій Нацдружини пікетують Банкову з вимогою «Зеленський, звільни Авакова»? Напевно, НД варто підтримати в цьому протесті і іншим патріотичним силам? « — в’їдливо зауважив журналіст, телеведучий, громадський діяч Віталій Гайдукевич, коментуючи фото, яке виклали користувачі мережі наступного ранку.
На ньому прибиральник оперативно ліквідує наслідки нічної громадської акції біля поліцейського відомства — разом із лампадками та квітами до сміттєвої тачки потрапив і великий іграшковий ведмедик, якого залишили активісти у знак жалоби за дитиною.
«На жаль, пам’ять про загиблого хлопчика в головах працівників МВС трималась до 7:30 ранку...» — саркастично коментували й інші користувачі FB.
Досить радикальну думку висловив у своєму мережевому дописі журналіст Остап Дроздов, який вважає: якщо Президент не вимагатиме в цій ситуації відставки Арсена Авакова — отже, офіційно визнає його своїм «регентом». Мовляв, «якщо Зеленський політично не обнулить Авакова, то Аваков обнулить Зеленського. Час Ікс настав».
Утім, Володимир Зеленський устиг ще до від’їзду в Брюссель висловити співчуття родині загиблого малюка та наобіцяти усілякої кари на голови винуватців трагедії. А тим часом зареєстрована на сайті Президента петиція про відставку Арсена Авакова вже за першу добу набрала близько 13 тисяч голосів — більше половини із 25 тисяч, необхідних для розгляду.
Люди не вірять у те, що у очільника МВС стане мужності узяти на себе сповна відповідальність за скоєне підлеглими. Як це роблять його європейські колеги навіть у набагато «легших» випадках.
Тим часом міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і голова Нацполіції Сергій Князєв зустрілися з мамою і бабусею Кирила Тлявова. Зазначається, що під час спілкування чиновники принесли свої співчуття мамі Тетяні і бабусі Олександрі.
«Рідні Кирила попросили організувати психологічну допомогу для старшого сина Дениса Тлявова. Була досягнута домовленість, що Нацполіція направить у сім’ю Тлявових фахівців-психологів, що спеціалізуються на роботі з людьми, які пережили втрату близьких», — йдеться в повідомленні прес-служби відомства.
Князєв запевнив жінок, що з боку поліції буде надана вся необхідна допомога для розслідування обставин трагедії.
«Я вам обіцяю, що ми будемо уважно стежити за ходом розслідування і тісно комунікувати з ДБР і прокуратурою. Я сподіваюся, що суд призначить адекватне покарання», — підкреслив також Аваков.
Як підмітила політичний психолог Світлана Чуніхіна, подібні трагедії — це завжди зіткнення особистих помилок і викривлення ситуації. Саме про виправлення ганебної ситуації люди хочуть чути від високих чинів докладніше. Мовляв, суспільство повірить у «вжиті заходи» тільки тоді, коли вони носитимуть не стільки каральний, скільки виховний і ціннісний характер та будуть прозорі для широкого загалу.
Хлопчика, на жаль, уже не повернути... Його світлі очиці — із тих, що надовго врізаються в пам’ять. Тому якісне розслідування обставин трагедії і справедливе покарання винних — це справа честі не лише для реформованих правоохоронців, а й для нового керівництва держави та й усього суспільства як громадського «контролера». Час X настав...

Оксана ПОЛІЩУК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».