Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 17 Травень 2019 12:26

Чого прагне Філарет?

Rate this item
(0 votes)

15 грудня 2018 року у соборі Святої Софії в Києві відбувся Об’єднавчий церковний Собор, на якому створили помісну Православну церкву України (ПЦУ) та обрали її предстоятелем митрополита Епіфанія, який на той момент був намісником предстоятеля УПЦ КП Філарета.
У ході Собору до складу новоствореної Церкви увійшли Українська православна церква Київського патріархату, Українська автокефальна православна церква та окремі єпископи УПЦ Московського патріархату.
6 січня у Стамбулі Вселенський Патріарх Варфоломій урочисто вручив Епіфанію Томос про визнання канонічної автокефалії ПЦУ. 3 лютого відбулась інтронізація Епіфанія.

9 травня екс-патріарх УПЦ КП, Почесний Патріарх ПЦУ Філарет заявив, що Українська православна церква Київського патріархату досі існує, а він залишається чинним Патріархом. Він також допустив відокремлення від ПЦУ Київського патріархату і заявив, що уповноважений скликати для цього Церковний Собор. Водночас Міністерство культури заявило, що УПЦ КП припинила існування.
14 травня митрополит Епіфаній заявив, що розколу в Українській православній церкві немає і не буде. Він зазначив, що ПЦУ «шанує Святійшого Патріарха Філарета, але не підтримує думок, які він висловив останніми днями».
Однак, на думку Філарета, в Українській православній церкві відбувається «розділення, двовладдя, яке може призвести до печальних наслідків». Він заявив, що за внутрішнє церковне життя в Україні відповідає Патріарх, і закликав Епіфанія «нічого не робити в середині Церкви» без його згоди.
14 травня 2019 року Почесний Патріарх ПЦУ Філарет у своєму зверненні до православної пастви заявив, що відмова від статусу Патріархату була ситуативною. До цього він додав, що ліквідувати УПЦ КП може лише Помісний Собор Церкви, який її створив.
Оскільки такого Собору не проводили, а Київський патріархат, за словами Філарета, досі «зареєстрований у державних органах», тож Київський патріархат продовжує діяти, наполягає Почесний Патріарх ПЦУ.
Філарет заявив, що на Об’єднавчому Соборі 15 грудня йому обіцяли керівництво Українською церквою й після отримання Томосу про автокефалію.
«Була домовленість не тільки з Єпіфанієм і Президентом, а й з усіма архієреями на Архієрейсьокму Соборі, що після отримання Томосу я як Патріарх буду керувати церквою в середині України, а назовні буде представляти цю Церкву митрополит Єпіфаній. Така була домовленість. Для того, щоб зберегти єдність, треба виконувати домовленості», — сказав Філарет.
Відповідаючи на уточнююче запитання журналістів, чи були ці зафіксовані домовленості у якихось документах, Філарет зазначив, що вони були між ним і Єпіфанієм «тільки на словах».
Почесний Патріарх також заявив про необхідність скликання Архієрейського Собору для внесення змін до статуту Православної церкви України.
«Це (скликання Собору. — Ред.) обов’язково повинно бути. Треба в статут, який зареєстрований державними органами, внести зміни і доповнення і цим статутом керуватися. Той статут, який був прийнятий на Об’єднавчому Соборі 15 грудня, — це статут грецької церкви, і дія його закінчується отриманням Томосу», — сказав Філарет.
Філарет також заявив, що він проти розділення Церкви, а своїми нинішніми публічними заявами бореться за збереження її єдності.
Про це він зазначив у відповідь на запитання, чи не вважає Почесний Патріарх свої нинішні дії розколом Церкви.
«Ні, не вважаю. Навпаки, я хочу робити все, щоб зберегти ту Церкву, яку ми побудували, тому я противник розділення, а, навпаки, робив і робитиму все для того, щоб Церква була єдиною», — сказав Філарет.
Коментуючи підписане ним рішення Об’єднавчого Собору, де йдеться про припинення діяльності Української православної церкви Київського патріархату шляхом об’єднання та приєднання до Православної церкви України, Філарет зазначив, що ухвалив таке рішення як «тимчасове» для отримання Томосу.
«Якби ми не стали частиною Константинопольського патріархату, то він не мав би права скликати нас на (Об’єднавчий) Собор. А нам треба було відмовитися від своєї автокефалії, стати частиною Константинопольського патріархату, а тоді провести Собор і отримати Томос про автокефалію. Це такий шлях. Без цього не був би канонічним ані Собор, ані Томос.
То й треба було вибрати — або стати тимчасово у склад Константинопольського патріархату, а потім отримати Томос і бути автокефальною церквою уже з Томосом. Це була причина, чому я підписав і всі архієреї підписали (рішення Об’єднавчого Собору. — Ред.) — як тимчасове явище для того, щоб отримати Томос», — зазначив Почесний Патріарх.
«Якщо Українська церква відмовиться від статусу патріархату, то це означає, що в Україні буде тільки один — Московський патріархат. І ім’я Московського Патріарха Кирила буде звучати по всій Україні. А ім’я Київського Патріарха не буде. І ми самі ліквідуємо поминання Київського Патріарха по Україні», — сказав Філарет.
«Виходить так, що в незалежній Україні є Московський патріархат, звучить ім’я Московського Патріарха на всіх богослужіннях, по всій Україні. Споминають Греко-католицького Патріарха Святослава, а Київського Патріарха нема. Розумно це? 30 років боролися за створення Київського патріархату, а тепер хочемо відмовитися», — сказав Філарет.
Почесний Патріарх зазначив, що не висував би Епіфанія як предстоятеля ПЦУ, якби знав, що в Церкві між ними виникне розділення.
«Якби я знав те, що буде відбуватися, то я б його не висував кандидатом. Я довіряв йому, думав, що він буде іти прямою дорогою, а не піде кривими дорогами», — сказав Філарет.
Він вважає, що без його допомоги на Соборі Епіфаній би не став предстоятелем.
За словами Філарета, нині Епіфаній уникає з ним спілкування. «Зараз він зі мною не спілкується, за винятком лише кількох разів. А назовні він говорить про повагу до мене, але все це — слова, а діла протилежні», — сказав Філарет.
Він додав, що Епіфаній відмовився від допомоги Патріарха у внутрішніх справах Церкви і не узгоджує з ним жодних рішень.
* * *
Вселенський Патріарх не відкличе Томосу у Православної церкви України, бо такої процедури не існує.
Про це в інтерв’ю Громадському заявив митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський ПЦУ Олександр (Драбинко).
«Томос ніхто ніколи не відніме, це — документ церковний, і він залишиться за тою церковною структурою, яка залишиться вірною Константинопольській матері-церкві. Всі не можуть піти в розкол. Якщо навіть три чоловіки залишаться, то ці три єпископи можуть залишитися хранителями помісної Української церкви», — пояснив він.
Архієрей зазначив, що процедури відкликання Томосу немає і «вона взагалі нереальна». «Треба було б, щоби держава і церква взагалі припинили своє існування. Тоді ми можемо сказати, що сам по собі Томос відкликався», — сказав Драбинко. Він зауважив, що Константинополь може накласти якісь санкції на «тих, хто вчиняє неправильно» — порушує статут церкви і положення самого Томосу.
«Але відкликати Томос у церкви і незалежність відкликати ніхто не буде, це нереально», — наголосив єпископ.
Водночас він визнав, що ця ситуація призводить до репутаційних втрат. «Ризики виключно іміджеві, оскільки, не встигнувши народитися, церква вже має негативний резонанс у зв’язку з діяльністю і озвученням позицій, які нещодавно прозвучали», — заявив Драбинко.
Також він вважає, що у ПЦУ немає більшості, яка готова змінити статут і порушити положення Томосу. «Немає більшості, яка хоче повернутися назад, до ізоляції від решти православного світу», — резюмував митрополит.
* * *
Фракції БПП і «Народний фронт» закликали ВР підтримали Православну церкву України в її канонічному статусі та рішуче протистояти будь-яким спробам розхитати ситуацію в Українській церкві.
Про це заявив заступник голови Комітету ВР з питань культури і духовності, депутат від «Народного фронту» Віктор Єленський, виголошуючи спільну заяву двох фракцій.
«Я хочу, щоб Верховна Рада України, ті депутати, які зверталися до Патріарха Варфоломія, ті депутати, які відстоювали Томос від нападу з боку Росії, щоб вони сказали рішуче «ні» всім спробам розхитати ситуацію довкола Православної церкви України.
Я хочу, щоб ми дали дуже чіткий сигнал, що ми підтримуємо ПЦУ в її канонічному статусі, підтримуємо її предстоятеля митрополита Епіфанія, підтримуємо всі кроки з розбудови цієї Церкви...
Ми повинні підтримати в усіх починаннях Церкву, духовенство, єпископат і ті десятки тисяч людей, які в січні 2019 року плакали на Софійській площі, коли Православна церква України вперше у своїй історії отримала законну канонічну незалежність», — зазначив Єленський.
Водночас він підкреслив, що церква в жодній країні не отримувала Томосу за такого «шаленого спротиву великої ядерної держави, як це було в 2018-му, 2019 роках в Україні». Єленський також зауважив, що в усіх процесах, якими намагаються «підточити Православну церкву України, ми маємо справу з Російською державою».
«Скориставшись транзитним періодом, тим, що один Президент іде, а інший його наступник не прийшов, Російська держава намагається відібрати в України Томос, Російська держава намагається розхитати ситуацію, користуючись дрібними розрахунками деяких людей, амбіціями, яким ми повинні дати відсіч», — зауважив політик.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».