Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Субота, 11 Травень 2019 11:45

Законодавство про охорону праці буде змінене

Rate this item
(0 votes)

В Україні триває робота над зміненням законодавства щодо системи охорони праці відповідно до європейських директив та законів. Новий закон базуватиметься на впровадженні ризикоорієнтованого підходу, попередженні нещасних випадків.
Про це в Укрінформі розповів голова Державної служби України з питань праці Роман Чернега під час прес-брифінгу «Безпечне та здорове майбутнє праці» з нагоди Всесвітнього дня охорони праці в Україні, який у світі відзначають 28 квітня.

«Ми інтенсивно інтегруємося в європейське співтовариство шляхом прийняття відповідних директив і регламентів, змінення діючої системи охорони праці до більш прогресивної, яка пропонується нам колегами із Європейського Союзу, із Міжнародної організації праці, які формують створення безпечного робочого місця.
Основоположною і базовою директивою є рамкова директива Євросоюзу № 391, яка повинна лягти в основу, в тому числі, і нового проекту закону України, що прийде на зміну закону України про охорону праці», — сказав Р. Чернега.
Новий закон регулюватиме питання охорони праці з урахуванням ризикоорієнтованого підходу і формуванням проактивного способу формування системи охорони праці, базуватиметься на попередженні нещасних випадків, на вихованні культури охорони праці як серед працівників, так і серед роботодавців.
Посадовець поінформував, що торік на виробництві в Україні від нещасних випадків загинуло 409 осіб, із них 58 нещасних випадків сталося з технічних, 48 — з психофізичних та 303 — з організаційних причин.
За словами голови Федерації профспілок України Григорія Осового, наразі в Україні в шкідливих умовах працює кожен четвертий працівник — понад 26%.
«Ми можемо мати відповідні наслідки — травмування або захворювання. 1,5 млн людей працює в антисанітарних умовах — підвищений рівень забруднення, пилу, шуму. Все це позначається на тривалості життя.
Механізми вирішення цих проблем і покращення умов праці є, і вони відомі, але не завжди їх застосовують роботодавці», — наголосив Г. Осовий.
Як вважає міжнародний експерт, менеджер Проекту Євросоюзу та Міжнародної організації праці (ЄС-МОП) Антоніу Сантуш, офіційні цифри щодо 409 випадків загибелі на виробництві та 4,126 тис. осіб, травмованих в Україні, мабуть, було занижено і, можливо, це дані лише з тих випадків, де проводилося розслідування.
На думку експерта, Україні потрібно імплементувати національне законодавство країни до напрацьованих директив європейського законодавства, насамперед ідеться про рамкову директиву ЄС у цій сфері. Слід наділити інспекторів праці відповідними повноваженнями і правами.
Крім того, він упевнений, що треба вживати дієвих заходів для скорочення масштабів незадекларованої праці. Також потрібно включити питання системи захисту праці до навчальних програм, щоб виховувати молодь і змінювати свідомість майбутнього покоління.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».