Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Субота, 11 Травень 2019 11:12

В Україні буде новий посол США

Rate this item
(0 votes)

Марі Йованович завершує роботу в нашій країні. Напередодні від’їзду американського посла ЗМІ жваво згадують і обговорюють те, що було пов’язано з нею в минулому.

«Марі Йованович терміново відбула до Вашингтона для консультацій. Найближчої суботи, 11 травня, посол має прилетіти до України. І 20 травня, про що повідомили всім дипломатам посольства, Йованович повернеться до Вашингтона.

До призначення нового голови дипломатичної місії в Україні його обов’язки виконуватиме тимчасовий повірений, визначення кандидатури якого ще не відбулося», — йдеться у повідомленні ZN.UA.
На журналістський запит власному кореспонденту Укрінформу цю інформацію підтвердили. Посол США в Україні Марія Йованович справді завершує свою трирічну каденцію в Києві, як було заплановано раніше, і дата її від’їзду узгоджується з передачею президентської влади в Україні, йдеться у відповіді офіційного представника Державного департаменту США.
Три роки — це приблизно саме той строк, який в Україні перебували майже всі вісім попередників пані Йованович на посольській посаді. Лише двоє з них «пересиділи» цей час: Джон Теффт — на 10 місяців у 2013 році та Вільям Міллер — на рік і 4 місяці у 1998му. Джеффрі Паєтт пробув на посаді день у день. Усі решта — трохи менше трьох років.
Тож конспірологічна версія про усунення американського посла її керівництвом через невдоволення нею особисто Трампа, принаймні, не знаходить статистичного підтвердження.
Втім, поговоримо і про конспірологію.
Нагадаємо, 20 березня 2019 року в інтерв’ю американському виданню The Hill генеральний прокурор України Юрій Луценко зробив резонансні заяви. Зокрема, про те, що відкриває кримінальне провадження про ймовірні спроби громадян України втрутитись у вибори президента США 2016 року.
Це інтерв’ю негайно відзначив у своєму Твіттері Дональд Трамп: «Російська змова зникає, а українська змова на допомогу Клінтон постає», — написав він.
Ще одна заява була про те, що посол США Марі Йованович нібито передавала Луценку список осіб, яких просила не піддавати кримінальному переслідуванню. У Державному департаменті США заяву очільника ГПУ спростували, назвавши її «відвертою вигадкою».
Пізніше в ГПУ пояснили, що «списку Йованович» як такого не було, а її рекомендації мали усний характер, напередодні і сам Луценко пояснив, як було насправді.
Тож, як кажуть, «ложечки знайшлися, а осад залишився». На тлі заяв Луценка, а також заяви Йованович про необхідність звільнення Назара Холодницького з посади голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в українському сегменті Інтернету почала ширитись інформація про те, що Держдепартамент нібито відкликає посла з Києва.
Утім, посол відпрацювала до кінця трирічної каденції, і нині Державний департамент США з чистим сумлінням пояснює, що ротація є ротація — нічого особливого.
«Команда в Посольстві США в Києві, а також у Вашингтоні продовжує тісно співпрацювати з українським урядом та громадянським суспільством для зміцнення нашого партнерства», — наголосили в Державному департаменті США.

Олександр ВОЛИНСЬКИЙ,
Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».