Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 07 Лютий 2019 19:47

Наглядова рада опублікувала протокол засідання, на якому звільнили Аласанію

Rate this item
(0 votes)

На­гляд­ова ра­да На­ціо­наль­ної гро­мад­ської те­ле­ра­діо­ком­па­нії Ук­раї­ни опуб­лі­ку­ва­ла про­то­кол за­сі­дан­ня, яке від­бу­ло­ся 31 січ­ня, на яко­му звіль­ни­ли Зу­ра­ба Ала­са­нію з по­са­ди го­ло­ви прав­лін­ня.

Протокол розміщено на сайті Суспільного телебачення.
Згідно з документом на засіданні були присутні 14 із 16 членів Наглядової ради.

Аласанії ставили за провину те, що в обхід статуту НСТУ він делегував ключові виконавчі функції директорату, створивши паралельну правлінню виконавчу структуру на чолі з виконавчим директором, який перетворився на другу людину в компанії з обсягом повноважень більше, ніж у членів правління.
За 15 місяців (із липня 2017 року до жовтня 2018-го) на оплату діяльності дублюючих органів було витрачено понад 8 мільйонів гривень.
Далі член Наглядової ради В’ячеслав Козак заявив, що під керівництвом Аласанії компанія веде незбалансовану і суперечливу фінансову політику, у неї невпорядкована фінансова звітність.
Крім того, Аласанію звинуватили в тому, що під його керівництвом канал не висвітлив деяких важливих подій (наприклад, хресний хід за єдину помісну церкву). Козак заявив, що під керівництвом Аласанії компанія впроваджувала неправильно зрозумілий принцип «відсторонення від влади» аж до повної деполітизації новин.
До речі, на початку засідання Наглядова рада затвердила порядок денний, в якій пункту про звільнення Аласанії не було. Проголосувавши за розірвання контракту з ним, Наглядова рада завершила засідання без розгляду п’яти затверджених питань порядку денного, в тому числі — річного звіту НCТУ.
Як повідомлялось, у четвер, 31 січня, Наглядова рада Національної громадської телерадіокомпанії України достроково розірвала контракт із головою правління НСТУ.
Аласанія керував Національною телекомпанією з 2014-го по листопад 2016 року. А в 2017 році спостережна рада Національної громадської телерадіокомпанії за результатами відкритого конкурсу обрала його головою правління Громадського мовлення. Аласанія мав працювати на цій посаді чотири роки.
Аласанія заявив, що допускає оскарження в суді рішення Наглядової ради Національної громадської телерадіокомпанії України про його звільнення з посади голови правління НСТУ.
* * *
Медійні громадські організації вважають звільнення голови правління Суспільного мовлення Зураба Аласанії неприпустимим перед виборами і закликають Наглядову раду ПАТ «НСТУ» переглянути це рішення.
Про це йдеться у заяві медійних організацій, розміщеній на сайті Інституту громадських організацій.
«Ми, медійні громадські організації, занепокоєні ситуацією, яка склалася довкола дострокового припинення контракту з головою правління Суспільного мовлення Зурабом Аласанією. Ми очікуємо публікації протоколу засідання Наглядової ради для ґрунтовного аналізу підстав такого рішення та перевірки дотримання юридичних процедур», — ідеться у заяві.
Зазначається, що дестабілізація суспільного мовника в передвиборчий період «несе пряму загрозу для демократичних процесів в Україні та грає на руку зовнішньому ворогу».
«Закликаємо членів Наглядової ради НСТУ виправити помилки заради національних інтересів України та всього суспільства», — наголошується у заяві.
Заяву підписали ГО «Інтерньюз-Україна», ГО «Інститут масової інформації», фундація «Суспільність», ГО «Детектор медіа» та ГО «Центр демократії та верховенства права».

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».