Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 14 Вересень 2018 09:28

Роман Сущенко: долі людей тут вирішуються за 10 хвилин

Rate this item
(0 votes)

Засідання Верховного суду РФ, на якому визнано законним вердикт Московського міського суду про 12 років ув’язнення для журналіста Укрінформу Романа Сущенка, тривало лише 10 хвилин.

Відео із зали суду оприлюднило «Радіо «Свобода».
Зокрема, на відео зафіксована відповідь українця на запитання журналістки в залі суду про те, чому таку велику за обсягом справу розглядали 10 хвилин.
«Мені здається, тут існують певні нормативи. Долі людей вирішуються за 10 хвилин», — сказав Роман Сущенко.

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, порушуючи міжнародні правила, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув із приватною поїздкою.
7 жовтня йому висунули обвинувачення у шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР Міноборони це спростували.
Московський міський суд 4 червня засудив Сущенка до 12 років колонії суворого режиму. Скаргу на вирок було подано 5 червня.
12 вересня Верховний суд Росії визнав законним вердикт Мосміськсуду.
* * *
Президент Петро Порошенко висловив обурення рішенням Верховного суду РФ, який визнав законним 12-річне ув’язнення для журналіста Укрінформу Романа Сущенка.
Про це глава держави написав на своїй сторінці у Facebook.
«Обурений рішенням Верховного суду Росії щодо Романа Сущенка», — зазначив Порошенко.
Президент також зауважив, що від самого початку справа проти Сущенка була фарсом, і абсурдність «судів» над журналістом очевидна для всього цивілізованого світу.
Він підкреслив, що у РФ досі триває 1937 рік, у час як в Україні йде боротьба з агресією Росії і боротьба за визволення українських заручників Кремля.
«Романе, вдома на тебе чекають і борються, і день твого звільнення невпинно наближається. Ми гуртуємо світову спільноту, працюємо над подовженням санкційного тиску задля твого якнайшвидшого звільнення, звільнення інших наших співвітчизників», — запевнив Президент.
* * *
МЗС України висловило рішучий протест у зв’язку з рішенням Верховного суду РФ залишити без змін вирок українському журналісту Роману Сущенку.
Про це йдеться у заяві МЗС.
«Коротка тривалість засідання Верховного суду та проведення слухання в закритому режимі без допуску українських та іноземних дипломатів і представників ЗМІ укотре засвідчили замовний характер сфальсифікованої проти Романа Сущенка справи, а також бажання російської сторони приховати від світової спільноти фактичну контрольованість Кремлем російської судової системи.
Вимагаємо негайно скасувати незаконний вирок у справі журналіста Романа Сущенка та забезпечити його звільнення й повернення в Україну», — зазначається у заяві.
У МЗС закликали світову спільноту, міжнародні правозахисні інституції посилити політичний та економічний тиск на РФ з метою звільнення та повернення в Україну Романа Сущенка та інших громадян України, які стали заручниками політики Кремля в умовах агресії проти України.
* * *
Міжнародна та Європейська федерації журналістів (IFJ/EFG) спільно з професійними журналістськими організаціями України засуджують вирок власному кореспондентові Укрінформу Роману Сущенку та закликають російську владу його звільнити.
Про це йдеться у заяві журналістських організацій.
«IFJ-EFJ приєднуються до партнерів з Національної спілки журналістів України (НСЖУ) і Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) у засудженні суворого вироку та закликають російську владу звільнити Сущенка», — наголосили у журналістських організаціях.
* * *
Вироком журналісту Укрінформу Роману Сущенку Росія підтвердила своє несправедливе та упереджене ставлення до українців.
Так прокоментувала Уповноважений ВР України з прав людини Людмила Денісова рішення Верховного суду РФ, який визнав законним 12-річне ув’язнення для журналіста.
«Російський суд сьогодні цинічно позбавив Романа Сущенка можливості вийти на волю. РФ підтвердила своє упереджене та несправедливе ставлення до українців.
Журналіст повинен провести 12 років у російській колонії суворого режиму. Такий остаточний вирок виніс Верховний суд РФ. Скаргу захисту українця розглянуто за зачиненими дверима для суспільства», — написала вона.
Омбудсмен наголосила, що Романа ганебно засуджено у звинуваченні в шпигунстві, водночас її радує, що Роман «тримається і продовжує боротьбу, він не погодився з рішенням і подаватиме скаргу до Європейського суду з прав людини».
Зі свого боку вона пообіцяла підтримувати Сущенка і шукати нові шляхи повернення до України.
* * *
Ув’язнений у Росії український журналіст Роман Сущенко, як і режисер Олег Сенцов та інші політв’язні Кремля, має бути негайно звільнений.
На цьому наголосив представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір на своїй сторінці у Twitter.
«Я не припиняю закликати до звільнення Станіслава Асєєва у Донецьку, зняття обмежень щодо Миколи Семени у Криму та негайного звільнення Романа Сущенка, ув’язненого в Росії. Утримування у в’язниці Олега Сенцова також має бути негайно припинене», — заявив Дезір на нараді ОБСЄ у Варшаві.
Він також зауважив, що сьогоднішнє рішення Верховного суду РФ, який підтримав вирок журналістові Укрінформу Романові Сущенку, «глибоко розчаровує». «Я вкотре закликаю (російську. — Ред.) владу звільнити його», — йдеться у дописі.
* * *
Керівництво Ради Європи не зробило жодної заяви стосовно остаточного вироку незаконно засудженому в Росії українському журналісту, власному кореспондентові Укрінформу Роману Сущенку.
На цьому наголосив народний депутат України, голова постійної української делегації у ПАРЄ Володимир Ар’єв на своїй сторінці у Facebook.
«Знаєте, скільки заяв керівництво Ради Європи і зокрема ПАРЄ зробили щодо остаточного вироку Роману Сущенку? Нуль. А скільки щодо побиття ОМОНом дітей у Москві? Стільки саме. Не вірите? Подивіться на сайт», — зазначив Ар’єв.
При цьому він підкреслив, що якби не постійні заклики української делегації, то в ПАРЄ проігнорували б і ситуацію щодо іншого політв’язня Кремля — режисера Олега Сенцова.
«Адже після ухвалення резолюції про українських в’язнів у Росії генсек Ради Європи і друг Путіна Турбйорн Ягланд назвав цей документ контрпродуктивним! Так, зараз у топ-менеджменті цієї організації, на жаль, перемагають цинізм і лицемірство», — зауважив Ар’єв.
Саме тому, на його думку, не варто дивуватися спробам повернути РФ в ПАРЄ, навіть за умови існування діючого рішення російського парламенту про анексію Криму.
«Російські гроші виявилися для керівництва організації важливішими принципів, на яких РЄ була заснована 70 років тому. Але я все ще сподіваюся, що керівництво і решта делегатів — мають різні плани. Інакше корупційний скандал у ПАРЄ цієї весни далеко не можна вважати вичерпаним», — додав політик.

 

УКРІНФОРМ ЗАКЛИКАЄ МІЖНАРОДНІ ЖУРНАЛІСТСЬКІ ОРГАНІЗАЦІЇ ВІДРЕАГУВАТИ НА ВИРОК СУЩЕНКУ

Українське національне інформаційне агентство «Укрінформ» закликає міжнародні журналістські організації засудити неправомірний вирок власкору агентства Роману Сущенку, ухвалений російським судом.
Наводимо повний текст заяви Укрінформу:
«Це рішення було передбачуваним, але всім нам, друзям і колегам Романа Сущенка, хотілося вірити у диво.
Дива не сталося. Верховний суд Російської Федерації залишив у силі вирок Московського міського суду, який засудив журналіста Укрінформу до 12 років ув’язнення.
Говорити про справедливість або несправедливість цього рішення російського суду сенсу немає. В країні, де військові злочини вважаються доблестю, де свобода слова сприймається як державна зрада, де заковані у лати російські силовики безкарно б’ють російських же дітей під час мирного протесту, де знущання, тортури і приниження людської гідності стали нормою поведінки, — в такій країні не може за визначенням бути справедливого судочинства.
Тому вся так звана «справа», побудована на підтасовках і провокаціях, є не чим іншим, як політичною розправою. Є лише дві справжні причини, чому Кремль руками російської «Феміди» засудив Романа Сущенка: за те, що він журналіст, і за те, що він українець.
Російська влада помстилася Роману, який посмів любити свою Батьківщину, який не піддався шаленому фізичному та психологічному тиску тюремників за жодних умов, жодним словом або вчинком не зрадив своїх переконань та зберіг силу духу.
Наш колега сьогодні в черговий раз відкинув всі звинувачення, які йому намагалися приписати російські спецслужби. Він не визнав обвинувачень, у жодному з пунктів не визнав. І в нас у тисячу разів більше підстав вірити єдиному слову Романа, ніж тисячі томів сфабрикованої проти нього справи. Ця обставина й обумовлює подальші наші вчинки.
Ім’я Романа Сущенка лунатиме на всіх наших заходах. Ми боротимемося за його звільнення всіма доступними засобами, аж поки не доб’ємося його повернення додому. Сподіваємося на солідарність з нами усієї журналістської спільноти України, на солідарність Європи і Світу.
Ми закликаємо «Репортерів без кордонів», Комітет із Захисту Журналістів, представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ та інші міжнародні організації і відповідальних осіб разом із нами засудити неправомірний вирок українському журналістові і вимагати від російської влади звільнити його і повернути додому.
Нам конче необхідна ваша підтримка, аби Росії не вдалося змусити замовчати ні Романа, ні інших жертв політичного режиму у Кремлі, які піддаються репресіям лише через свою політичну позицію, професійну діяльність або через своє громадянство.
Роман Сущенко — не символ. Він жива, дуже талановита та доброзичлива людина. Суворе випробування розкрило для всіх нас якості, про які ми раніше могли лише здогадуватися — мужність, стійкість, володіння собою. Любов до своєї родини та до України.
Переконані — не острах і не гнів — саме любов надає сил нашому Роману Володимировичу. Колезі, другу. Відданому сину, чоловіку й тату для своєї родини.
З такими людьми, з такою любов’ю ми і будемо продовжувати нашу боротьбу, за себе і за Романа Сущенка. Ніколи про нього не забудемо. Не дамо спокою російським загарбникам, які і є справжніми злочинцями.
Ця боротьба не закінчиться, поки бодай один українець залишатиметься у російських в’язницях за політичними звинуваченнями, поки останній російський військовий не полишить суверенну територію України.
Ми з тобою, Романе. Зараз і завжди».

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».