Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 01 Лютий 2018 17:51

Леонід Каденюк: там розумієш, наскільки неправильно живе суспільство

Rate this item
(0 votes)

31 січ­ня не ста­ло пер­шо­го кос­мо­на­вта не­за­леж­ної Ук­раї­ни Лео­ні­да Ка­де­ню­ка. Він рап­то­во по­мер у Ки­єві під час ран­ко­вої про­біж­ки.
Він був скром­ною лю­ди­ною, не над­то лю­бив да­ва­ти ін­тер­в’ю. І, як­що по-чес­но­му, прос­то­му укра­їн­це­ві ма­ло що про ньо­го ві­до­мо, крім то­го, що на­пи­са­но у Ві­кі­пе­дії. А дар­ма. Лео­нід Кос­тян­ти­но­вич Ка­де­нюк для ба­га­тьох і в ба­га­то чо­му міг би слу­жи­ти взір­цем.

Він, що називається, умів не лише ставити собі ціль, але й досягати її.

Народився у 1951 році в маленькому буковинському селі, а у квітні 1961-го, коли перший політ людини у космос здійснив Юрій Гагарін, 10-річний сільський хлопчик мріяв теж стати космонавтом. Але мріяли про таке мільйони, а став — він.
Тоді шлях у космос був лише один: через військову авіацію. Леонід Каденюк пішов цим шляхом, як належить, — ґрунтовно підготувавшись. З медаллю закінчив школу, пройшов усі необхідні перевірки і комісії — вступив до Чернігівського вищого військового училища льотчиків. Учився літати Леонід так, що після випуску його залишили при училищі — інструктором. Це теж оцінка, до речі.
У 1976 році, почувши про черговий набір у загін космонавтів, Леонід Каденюк написав відповідний рапорт. Тоді в космонавти багато хто хотів... Тож можете собі уявити: з 3 тисяч кандидатів-льотчиків відібрали групу з дев’яти офіцерів! Серед них був і Каденюк. Але це ще не все — лише попередній відбір. Потім була ще одна жорстка комісія і після неї з групи залишився тільки він один. І це так само була оцінка. Найвища.
Леонід Костянтинович потім згадував: «Нас готували як командирів багаторазового транспортного космічного корабля «Буран». Це — космічний корабель, який дуже схожий на американський «Спейс Шаттл», на якому я і полетів потім».
Було розроблено і здійснено багаторівневу і дуже витратну програму досліджень, випробувань, виробничих і технологічних експериментів. До речі, саме льотчик-випробувач Каденюк займався розробкою і тестуванням глісади приземлення для «Бурана» — чи не найскладнішої фази польоту.
Утім, «Буран» так і не полетів з людьми у космос. Був один безпілотний випробувальний політ. Радянська економіка не витримала гонки озброєнь з американським ВПК. Разом із нею сконав і Радянський Союз. Два екземпляри корабля «Буран», які було побудовано на той момент, перетворилися на «комерційні експонати»... А як же мрія про космос?
Леонід Каденюк — не з тих, хто відступає. У 1995 році його зарахували до групи космонавтів Національного космічного агентства США. Він знову переміг численних конкурентів, бо повною мірою мав усі потрібні якості і риси — професіоналізм, досвід, відмінне здоров’я, а головне — віру у досягнення мети.
19 листопада 1997 року з американського мису Канаверал стартував космічний корабель «Колумбія» з українцем Леонідом Каденюком у складі інтернаціонального екіпажу. В політ космонавта незалежної України № 1 тоді проводжали президенти України № 1 і № 2 — Леонід Кравчук і Леонід Кучма. А газети тоді написали: з особистих речей наш космонавт взяв із собою прапор України, «Кобзар» і аудіодиски з українською музикою.
Місія Каденюка — першого і, на жаль, досі єдиного космонавта України — тривала 15 діб 16 год 35 хв і 1 с. Виконавши завдання і заплановану наукову програму біологічних експериментів з рослинами, український космонавт повернувся на Землю 5 грудня. Адже з наукової точки зору головним досягненням космонавта Леоніда Каденюка стали експерименти зі штучного запилення ріпаку.
Страшно у польоті космонавту не може бути за визначенням, але якось це надто вже очевидно. Леонід Костянтинович, повернувшись на Землю, знайшов дуже точне визначення: йому не було страшно від того, що може щось трапитись, а, навпаки, було «страшно цікаво».
Однак страшно Каденюкові все ж таки стало: окрім неймовірного захоплення від побаченого, саме в ті свої космічні дні він відчув страх від усвідомлення того, як людство знищує планету. «...Я побачив — це надзвичайно тоненький прошарок атмосфери, який оповиває Землю на тлі чорного космосу. Мене аж жах якийсь пройняв: невже в такому тоненькому прошарку існує життя? Там розумієш, наскільки неправильно живе суспільство», — говорив космонавт Каденюк.
Повернувшись в Україну, Леонід Каденюк став і Героєм, і генералом, і народним депутатом. Він захистив дисертацію, написав книги, став почесним професором кількох університетів. Він здійснив одну, але першу для України космічну подорож. Чи можна сказати, що селянський хлопчик із буковинської глибинки реалізував свою мрію?
З 31 січня 2018 року уже ніхто не дасть відповіді на це запитання...
Утім, у космосі він залишився назавжди: нещодавно астероїд № 399673, відкритий ще в 2004 році Андрушівською астрономічною обсерваторією, названо на його честь — Каденюк.

Світлана Карабань, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».