Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 04 Листопад 2016 10:26

Новий механізм оплати послуг

Rate this item
(0 votes)

Ві­це-прем’­єр-мі­ністр Пав­ло РО­ЗЕН­КО прог­но­зує, що сис­те­ма оформ­лен­ня роз­строч­ки для опла­ти по­слуг цен­траль­но­го опа­лен­ня пов­но­цін­но за­пра­цює у се­ре­ди­ні лис­то­па­да. Про це він ска­зав в ефі­рі те­ле­ка­на­лу «112 Ук­раї­на».

Для того щоб механізм запрацював, потрібно внести зміни щонайменше до чотирьох постанов Кабінету Міністрів України. «Я думаю, що на одному з найближчих засідань уряду всі зміни до постанов Кабміну будуть прийняті», — наголосив віцепрем’єр та зазначив, що Прем’єрміністр України дав відповідне доручення готувати ці документи.
Немає сумнівів у тому, що систему розстрочки критикуватимуть, як свого часу й механізм субсидій, але, як вважає П. Розенко, це не заважатиме владі допомагати громадянам.

«Це новий механізм, він буде адмініструватися не через соціальні служби, а через підприємства теплокомуненерго. Тобто це сервіс для людей, які всетаки можуть платити, але не можуть зробити це зараз, тому їм дається відстрочка, і протягом року вони можуть платити за опалювальний сезон», — сказав П. Розенко.
Водночас урядовець запевнив, що коштів, виділених Кабміном на субсидії, вистачить. Якщо протягом усього сезону або на початку наступного опалювального сезону вже 2017/2018 р. коштів не вистачатиме, до Верховної Ради буде внесено додаткову ініціативу щодо збільшення цієї суми.
За його даними, майже 6 млн українських родин уже отримали допомогу від держави.
«Ми маємо приблизно 90 тис. родин, які щотижнево до нас звертаються. Ще два тижні тому це було 50–60 тис. на тиждень, сьогодні вже 90 тисяч», — сказав віцепрем’єр.
За його прогнозом, пік подання заяв на нові субсидії припаде на середину листопада — початок грудня.
* * *
Сім’­ям, які не встиг­ли офор­ми­ти жит­ло­ву суб­си­дію до по­чат­ку опа­лю­валь­но­го се­зо­ну, уряд ком­пен­сує ви­тра­ти на ко­му­наль­ні по­слу­ги за жов­тень. 
Буде також компенсовано витрати на комунальні послуги за листопад у разі звернення по допомогу протягом двох місяців з початку опалювального періоду, повідомляють у Мінсоцполітики України.
Незалежно від виду опалення (централізоване теплопостачання чи індивідуальне газове або електричне опалення) у разі надходження заяви про призначення субсидії, наприклад у грудні, безповоротна допомога уряду буде призначена з початку опалювального сезону. Тобто держава відшкодує комунальні витрати родини за два місяці.
Крім того, в разі подання заяви на призначення субсидії протягом трьох місяців з моменту підвищення тарифів на житловокомунальні послуги субсидія призначається з дати підвищення тарифів. Тобто, якщо у жовтні змінюється тариф на один з видів послуг, наприклад холодне водопостачання та водовідведення, субсидія буде призначена з 1 жовтня, навіть якщо звернення надійде значно пізніше, скажімо у грудні.
Відповідне рішення щодо спрощення надання населенню субсидій зафіксоване в постанові Кабінету Міністрів України від 21.10.95 р. № 848. Дату початку (закінчення) опалювального періоду визначають виконавчі органи сільської, селищної, міської ради або місцеві держадміністрації.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».