Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Жовтень 2016 01:02

Новий бранець Кремля

Rate this item
(0 votes)

Влас­но­го ко­рес­пон­ден­та Укр­ін­фор­му Ро­ма­на Су­ще­нка, по­ру­шу­ючи всі між­на­род­ні пра­ви­ла, за­три­ма­ли в Мос­кві 30 ве­рес­ня і зви­ну­ва­ти­ли у шпи­гун­стві, за­явив­ши, що він є спів­ро­біт­ни­ком Го­лов­но­го управ­лін­ня роз­від­ки Мі­но­бо­ро­ни Ук­раї­ни. Мос­ков­ський суд за­ареш­ту­вав Ро­ма­на Су­ще­нка до 30 лис­то­па­да.

Роман Сущенко працює в Українському національному інформаційному агентстві «Укрінформ» з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції — з 2010 року.
У ГУР Міноборони України спростували звинувачення ФСБ, зазначивши, що це не відповідає дійсності.
Лише у другій половині дня 4 жовтня російський адвокат українського журналіста Марк Фейгін зміг потрапити до Лефортового, де тримають Сущенка. На побачення йому дали лише 15 хвилин.

Попри очевидну абсурдність ситуації, попри численні протести міжнародних організацій, Москва продовжує утримувати за ґратами незаконно ув’язненого журналіста.
Марк Фейгін просить журналістську спільноту Європи і світу оперативно і консолідовано підтримати свого колегу. Про це він заявив кореспонденту Укрінформу.
«Ситуація з арештом Романа Сущенка в Москві і висунутими щодо нього обвинуваченнями виглядає дико. У цій ситуації зараз дуже велику роль може відіграти швидка консолідована, чітко заявлена позиція журналістської спільноти. Не лише в Україні, Росії, а й Європі, у світі. Якщо буде масова адекватна реакція, то мені як адвокату роботи зовсім мало залишиться», — сказав Фейгін.
Як наголошує адвокат, найближчим часом ФСБ намагатиметься сформувати громадську думку не лише в РФ, а й у світі на підтримку своєї неправдивої версії. За його словами, цьому треба протистояти.
«Ну, уявімо собі. Журналіст 6 років працює в Парижі. Пише про «нормандський формат», про політику, економіку, культуру. І раптом під час кількаденного приїзду до Москви до родичів його «беруть» і заявляють, що він військовий розвідник, який спеціалізується на РФ. Але якщо ви вже висуваєте такі тяжкі обвинувачення, де хоч якісь підтвердження? Нічого, окрім відео, як на людину надягають наручники», — дивується Фейгін.
* * *
У Міністерстві закордонних справ України висловлюють протест у зв’язку із затриманням у Москві органами ФСБ РФ громадянина України, власного кореспондента національного інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка.
Про це йдеться у коментарі, оприлюдненому на сайті МЗС.
«Ми глибоко обурені тим, що українського журналіста, який прибув на територію Російської Федерації з метою відвідати близьких родичів, російська влада затримала за надуманим звинуваченням у «шпигунстві». Розглядаємо це як черговий крок у цілеспрямованій політиці Російської Федерації використання українців, які опиняються в руках її органів влади, у якості політичних заручників у своїй гібридній агресії проти нашої держави», — йдеться в документі.
Як зазначають у МЗС, те, що за своєю професійною діяльністю та життєвими принципами Роман Сущенко є людиною, яка відстоює об’єктивність і свободу слова, лише доводить, що офіційна Москва веде війну не лише проти України, а й проти всього демократичного світу, для якого права людини і свободи є фундаментальними цінностями.
«Вимагаємо від Російської Федерації забезпечення дотримання прав українця, негайного допуску консульських посадових осіб України до утримуваного відповідно до взятих на себе Росією міжнародно-правових зобов’язань, а також його невідкладного звільнення і безперешкодного повернення неушкодженим на Батьківщину», — наголосили у дипломатичному відомстві.
МЗС України також звернулося із закликом до міжнародного співтовариства, зокрема ООН, ОБСЄ, Ради Європи та всіх авторитетних правозахисних організацій не залишатися осторонь кричущого свавілля з боку Російської Федерації та посилити спільні зусилля для якнайшвидшого припинення Москвою порушень прав людини і тиску на незалежних журналістів.
* * *
Укрінформ глибоко обурений затриманням у Москві в п’ятницю, 30 вересня, власного кореспондента Романа Сущенка і появою в російських ЗМІ інформації щодо звинувачень його у «шпигунстві», йдеться у заяві агенції.
Укрінформ вважає затримання Сущенка, який працює в агентстві з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції — з 2010 року, спланованою провокацією.
Роман Сущенко на момент затримання перебував у відпустці і прибув до Москви з приватною метою. Він був затриманий у Москві в день прибуття і, в порушення всіх міжнародних правил, про його затримання російська сторона не повідомила нікому — ні дружині, ні в дипломатичні установи, ні за місцем роботи.
Про затримання Романа його дружина Анжела Сущенко, яка залишається у Франції, дізналася лише зранку в неділю, 2 жовтня, зателефонувавши родичам чоловіка після того, як він два дні не виходив на зв’язок. При цьому його родичі говорили вкрай обережно, натяками, уникаючи навіть слова «затримали».
Відразу ж після того Анжела Сущенко зателефонувала на «гарячу лінію» Посольства України в РФ, а потім направила посольству офіційну заяву про зникнення чоловіка.
Про звинувачення на адресу Романа «в шпигунстві» Укрінформ та його дружина дізналися з повідомлень російських ЗМІ.
Укрінформ заявляє, що всі звинувачення «в шпигунстві» на адресу Романа Сущенка, журналіста з багаторічною бездоганною професійною репутацією, акредитованого в одній із найвпливовіших країн Євросоюзу, яка до того ж є учасницею «нормандського формату», можуть розцінюватися лише як ще один зухвалий і неправомірний акт з боку РФ щодо українських громадян.
Укрінформ звертається із закликом до журналістської спільноти стати на захист колеги, а також за допомогою до міжнародних правозахисних організацій, дипломатичних установ України та іноземних держав — сприяти у звільненні Романа.
* * *
Співробітники СІЗО забороняли Роману Сущенку називати статтю, за якою його затримали, і навіть... своє прізвище.
Так стверджує російська правозахисниця Зоя Свєтова у своєму пості на Фейсбук.
«Я іноземець. Слідчий не дозволив мені зателефонувати додому, він обіцяв, що повідомить консула. Моя родина не знає, що я тут», — передає правозахисниця слова Сущенка. Затримали його за 276 статтею. «От воно, знову український шпигун», — приписала Свєтова. Також вона зауважила, що співробітник СІЗО втручався в розмову, вимагаючи, щоб Сущенко не називав свого прізвища, а також статті, за якою його затримали.
Журналіст розповів, що при затриманні його не катували, але «чинили психологічний тиск». «Тиск триває і зараз, — пише правозахисниця, — порожня камера карантинного відділення — ані телевізора, ані книги, ані газети. Якщо ти опиняєшся у в’язниці в суботу, вважай, пропав на два дні: жодної інформації, повна ізоляція».
* * *
Народні депутати ухвалили заяву Верховної Ради «Про незаконне позбавлення свободи українських журналістів Романа Сущенка та Миколи Семени», в якій закликають міжнародну спільноту консолідувати зусилля щодо звільнення журналістів. Як повідомляє кореспондент Укрінформу, відповідну постанову № 52/20 підтримали 245 нардепів.
Відповідно до тексту заяви, Верховна Рада звертається до парламентів держав — членів ЄС, США, Канади та Японії, Європейського парламенту, чинного голови ОБСЄ, міністра закордонних справ ФРН Франка-Вальтера Штайнмаєра та до представника Організації з безпеки та співробітництва в Європі з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович із закликом консолідувати зусилля щодо звільнення українських журналістів Романа Сущенка і Миколи Семени.
Верховна Рада також закликає засудити дії Російської Федерації, які грубо порушують права людини, сприяти негайному допуску консульських посадових осіб України та адвоката до утримуваного Романа Сущенка.
«Лише спільними діями України та міжнародної спільноти ми можемо зупинити грубі порушення прав людини, які, на жаль, стають постійною практикою у Російській Федерації», — йдеться в заяві.
* * *
Міжнародний інститут преси (IPI) приєднався до закликів звільнити Романа Сущенка та висловив стурбованість, що арешт журналіста може бути політично зумовленим у конфлікті між Україною та Росією.
Відповідну заяву опубліковано на сайті Міжнародного інституту преси (IPI).
«Сущенка могли заарештувати за сфабрикованими звинуваченнями, і Росія використовує його як «пішака» у конфлікті, який триває з Україною», — заявив директор з правозахисної діяльності та комунікацій ІРІ Стівен М. Елліс.
Він додав, що ІРІ закликає Росію негайно звільнити Сущенка.
* * *
Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман засудив арешт журналіста Укрінформу Романа Сущенка. Про це Володимир Гройсман написав у Фейсбуці.
«Росія остаточно прирекла себе на ізоляцію від цивілізованого світу. Звинувачення у шпіонажі, які були висунуті Роману Сущенку, українському громадянину і кореспонденту Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ» — черговий доказ масових і системних утисків прав людини шляхом переслідувань, арештів та судів за сфабрикованими справами», — написав Гройсман.
Він зауважив, що засуджує арешт Романа Сущенка і закликає міжнародну спільноту і міжнародні правозахисні організації виступити на захист українського журналіста та всіх інших українських громадян, які стали політичними в’язнями.
* * *
«Репортери без кордонів» закликають Росію негайно звільнити журналіста українського інформаційного агентства «Укрінформ» Романа Сущенка, якого було заарештовано за звинуваченням у «шпигунстві» в Москві 30 вересня.
Про це Укрінформу заявила представниця «Репортерів без кордонів» в Україні Оксана Романюк.
«Оскільки звинувачення у «шпигунстві» на адресу Романа Сущенка, який працює журналістом Укрінформу з 2002 року, виглядають абсолютно надуманими, сам факт затримання був прихованим, і навіть про рішення суду арештувати журналіста на 2 місяці всі дізналися тільки сьогодні, все це можна розцінювати як зухвалу спробу тиску Росії на українських журналістів. Російська сторона вчергове порушила міжнародні зобов’язання та права людини», — заявила представниця міжнародної організації.
«Репортери без кордонів» закликають до негайного та безумовного звільнення українського журналіста і зняття всіх звинувачень, висунутих проти нього», — заявила Романюк.
* * *
У Німеччині стежать за справою затриманого в Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка і чекають, що російська влада надасть переконливі докази, якщо такі є. Про це у відповідь на запитання кореспондента Укрінформу сказав речник МЗС ФРН Мартін Шефер.
«Якщо є підстави для арешту, то ми чекаємо, що підстави для висунення таких обвинувачень буде представлено», — заявив Шефер.
Дипломат запевнив, що в Німеччині «дуже уважно» стежать за всіма подіями у відносинах між Україною і Росією, які не лише один для одного є великими сусідами, а також і сусідами Європейського Союзу. Арешт українського журналіста у Берліні також «взяли до відома».
Шефер наголосив: «З точки зору федерального уряду, ми б хотіли, щоб усі журналісти — чи то в Німеччині, Росії, Україні або у будь-якій іншій країні світу — могли вільно виконувати свою роботу, а свобода преси поважалася».
* * *
Делегація України закликала головування в ОБСЄ та представника ОБСЄ з питань свободи засобів масової інформації відреагувати на затримання журналіста Укрінформу Романа Сущенка та сприяти його звільненню з російського полону. Про це йдеться в заяві делегації України на 1114-му засіданні Постійної ради ОБСЄ.
«Ми закликаємо головування в ОБСЄ та представника ОБСЄ з питань свободи засобів масової інформації відреагувати на цей недопустимий випадок переслідування українського журналіста в порушення зобов’язань ОБСЄ в Росії і міжнародних зобов’язань, а також використати всі доступні інструменти для його негайного і безумовного звільнення», — йдеться в заяві, виголошеній постійним представником України при міжнародних організаціях у Відні Ігорем Прокопчуком.
* * *
Російська влада повинна негайно звільнити українського журналіста Романа Сущенка, заявила після проведення власного розслідування ситуації впливова міжнародна організація Комітет захисту журналістів (Committee to Protect Journalists, CPJ). Відповідна заява розміщена на офіційному сайті організації.
«Якщо російська влада має хоча б якісь докази на підтвердження своїх заяв, що Роман Сущенко є шпигуном, або щось інше, що суперечить тому, що він є журналістом у відпустці, нехай вони оприлюднять це без затримки... Ми закликаємо Росію звільнити Романа Сущенка й припинити карати українських журналістів через напружені відносини між урядами Росії і України», — наголосила з цього приводу координатор програми по Європі і Центральній Азії Комітету захисту журналістів Ніна Огнянова.
* * *
Європейський парламент оприлюднив офіційну заяву до президента Росії Володимира Путіна та керівництва ЄС вжити всіх заходів щодо звільнення кореспондента Укрінформу Романа Сущенка. Про це власному кореспонденту Укрінформу повідомили у Європарламенті.
«Депутати Європарламенту особливо занепокоєні незаконним затриманням 30 вересня Російською Федерацією українського журналіста Романа Сущенка», — наголосили у ЄП.
У Євросоюзі вважають, що така ситуація із Сущенком є тривожним сигналом для всіх, хто захоче відвідати РФ.
«Ми вимагаємо негайного звільнення Романа Сущенка», — зазначили у законодавчому органі ЄС.
* * *
Усе вказує на те, що справу кореспондента Укрінформу Романа Сущенка спробують у Росії сфабрикувати. Необхідною є реакція міжнародної спільноти і правові заходи, щоб цього не допустити. Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу у Варшаві повідомив експерт Гельсінської фундації з прав людини Ленур Керімов.
«Перш за все, порушено права Романа Сущенка щодо гарантій для нього на етапі досудового слідства, тобто відсутність можливості мати адвоката від самого моменту затримання, і можливості поінформувати про цю ситуацію членів сім’ї. І по-друге, те, що йому відразу надали адвоката за призначенням і не хочуть допустити до нього представників українського консульства й адвоката Марка Фейгіна, дають дуже багато підстав вважати, що цю справу буде сфабриковано і її буде використано в якихось політичних інтересах Росії», — заявив правозахисник.
* * *
Арешти в Росії українських журналістів, зокрема кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, є спробою залякати ЗМІ і підпорядкувати їх російському баченню російсько-українських відносин.
Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу у Варшаві повідомив депутат сейму від партії «Громадянська платформа», член польсько-української парламентської групи Марцін Свєнціцький.
«Це (арешт Сущенка. — Ред.) є залякуванням, порушенням свободи ЗМІ і намаганням підпорядкувати медіа, аби вони подавали російську версію подій», — сказав Свенціцький.
Він зазначив, що депутати Сейму Польщі мають розглянути звернення Верховної Ради України до парламентів країн світу та міжнародних організацій із закликом «консолідувати зусилля щодо звільнення українських журналістів, засудити дії Російської Федерації, які грубо порушують права людини...»

 

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».