Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 30 Вересень 2016 10:36

Йосип Зісельс не згоден із заявою Президента Ізраїлю Реувена Рівліна про бійців ОУН

Rate this item
(0 votes)

Про це гро­мад­ський ді­яч, ди­си­дент, го­ло­ва Асо­ці­ації єв­рей­ських ор­га­ні­за­цій і гро­мад Ук­раї­ни за­явив в ефі­рі «Гро­мад­сько­го ра­діо», ко­мен­ту­ючи за­яву пре­зи­ден­та Із­ра­їлю в ук­ра­їн­сько­му пар­ла­мен­ті.

«Я не можу з ним (президентом Ізраїлю. — Авт.) погодитися. Він — людина похилого віку. Він несе на собі стереотипи минулого, історіографію, яка на сьогодні не вважається об’єктивною. Він вихований на радянській історіографії. Ізраїль, принаймні старше покоління, досі живе під її впливом. Він не відображає думки молодих. Адже молоді, релігійні ізраїльтяни у нас стояли на Майдані. Такі погляди, як він висловив, — це вчорашній день», — зазначив Зісельс.
Він нагадав, що в 2007 році тодішній президент України Віктор Ющенко приїхав до Ізраїлю, делегація прийшла до Яд Вашем і попросила показати документи, які свідчать про причетність Романа Шухевича до подібних злочинів.

Але ніхто нічого не зміг показати.
«Цей стереотип не передбачає доказів, ніби всі це знають. Ні, не всі це знають. Я, наприклад, не довіряю тому, що не стоїть на підтвердженні архівних достовірних документів», — наголосив Зісельс.
Він також вважає, що не слід надавати поодиноким фактам національного забарвлення. «Місцеві жителі України, які співпрацювали з німцями, йшли в поліцаї. Але знищували все ж таки німці. Іноді викривлення доходить до того, що здається, ніби знищували українці. Я ще раз кажу, що місцеве населення співпрацювало з німцями у питанні винищення євреїв. І це треба засудити навіть через 75 років, це — злочин проти людяності. Але не можна одягати стереотипні ярлики на ОУН і УПА, які боролися в першу чергу за незалежність України», — зазначив він.
При цьому Зісельс наголосив, що Бандера і Шухевич — не його герої, але він знає, «що вони герої для більшості українців». «Я не можу абстрагуватися від цього. Я з цим мирюся і не бачу в цьому великої трагедії. Зараз виросла нова генерація істориків, яка пише історію, працюючи не зі стереотипами, а з документами. Вони пишуть історію для того покоління українців, яке зараз є дітьми. Я вдячний їм за це», — зазначив Зісельс.
* * *
Як повідомлялося, напередодні президент Ізраїлю Реувен Рівлін під час парламентських слухань на тему «75і роковини трагедії Бабиного Яру: уроки історії та сучасність» заявив, що пособниками нацистів, які знищували євреїв в Україні під час Другої світової, були й українці — бійці ОУН.
«Близько 1,5 мільйона євреїв було вбито на території сучасної України під час Другої світової війни — у Бабиному Яру і в багатьох інших місцях... Багато пособників злочинів були й українцями, і серед них особливо виділялися бійці ОУН, які знущалися над євреями, вбивали їх та в багатьох випадках видавали німцям. Вірно й те, що було більше 2,5 тисяч праведників народів світу — ті лічені іскри, які яскраво горіли в період темних сутінків людства. Однак більшість мовчала», — зазначив Рівлін.
Він підкреслив при цьому, що відносини між українським та єврейським народами сьогодні спрямовані в майбутнє, але не можна допустити, щоб історія як з її страшними, так і з її гарними подіями забулася.
«Антисемітизм слід визнавати таким, яким він був у минулому, і в його сьогоднішній подобі. І не можна реабілітувати і прославляти антисемітів. Ніякими політичними інтересами не виправдати байдуже мовчання або невиразне бурмотіння, коли йдеться про антисемітські структури. Лідери країн, що розділяють антисемітські, расистські та неонацистські погляди, ніколи не стануть бажаними і повноправними членами сім’ї народів світу», — зазначив президент Ізраїлю.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».