Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 12 Серпень 2016 10:44

Заяви Кремля про теракт у Криму – безглузді й цинічні

Rate this item
(0 votes)

Зви­ну­ва­чен­ня ро­сій­ською сто­ро­ною Ук­раї­ни у те­ро­риз­мі в оку­по­ва­но­му Кри­му лу­на­ють так са­мо без­глуз­до та ци­ніч­но, як за­яви ро­сій­сько­го ке­рів­ниц­тва про від­сут­ність ро­сій­ських військ на Дон­ба­сі.

Це наголосив Президент України Петро Порошенко щодо закидів спецслужб РФ про нібито підготовку Україною терактів в окупованому Криму, передає пресслужба Глави держави.
«Ці фантазії — лише привід для чергових військових погроз на адресу України. Україна рішуче засуджує тероризм у всіх його проявах і формах та, відповідно, відкидає практику використання будьяких терористичних заходів для деокупації Криму», — зазначив Порошенко.

Як акцентував Президент, саме Росія вже давно «щедро фінансує та активно підтримує тероризм на території України, піднявши його до рівня своєї державної політики — і в окупованих районах Донбасу, і в анексованому Криму, в стилі 30х років минулого століття».
«Росії не вдасться своїми провокативними заявами дискредитувати Україну в очах міжнародного співтовариства та добитися скасування заслужених санкцій, запроваджених з боку наших партнерів», — зазначив Глава держави, закликавши російське керівництво зосередитися на «сумлінному дотриманні основоположних норм міжнародного права, передусім щодо поваги до суверенітету, територіальної цілісності та прав людини».
Він також висловив очікування щодо того, що РФ забезпечить належну імплементацію безпекових аспектів Мінських угод, «у тому числі через використання механізмів Нормандського формату».
«Україна віддана відновленню своєї територіальної цілісності та суверенітету, включаючи припинення окупації Криму, виключно політикодипломатичними засобами», — резюмував Президент.
* * *
Під надуманим приводом Кремль розгортає гібридну спецоперацію для виправдання окупації Криму і подальших агресивних дій проти України.
Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ України.
«Особливе занепокоєння викликає концентрація російського озброєння на тимчасово окупованих територіях Криму і Донбасу і вздовж українськоросійського кордону. Ця ситуація вкрай небезпечна для миру і стабільності не тільки в Україні, а й у всьому регіоні», — підкреслюють у МЗС.
У зовнішньополітичному відомстві зазначають, що через інсценовані провокації в Криму Росія намагається перекласти відповідальність за свої деструктивні дії на Україну і міжнародних партнерів.
МЗС закликав світове співтовариство вдатися до всіх можливих політикодипломатичних заходів, щоб вплинути на Кремль і запобігти новому витку агресії проти України та остаточному зриву мінського процесу.
* * *
Речник Генштабу Збройних Сил України Владислав Селезньов називає заяву Федеральної служби безпеки Росії, яка звинуватила українську розвідку в підготовці терактів в окупованому Криму, провокацією.
Так він прокоментував в ефірі Радіо Свобода повідомлення ФСБ Росії, яка заявила про запобігання терактам у Криму.
«Ці події почали розвиватися від ранку 7 серпня, і буквально відразу у соцмережах на території окупованого Криму з’явилися повідомлення, що нібито з української сторони якісь диверсійнорозвідувальні групи проникли на територію окупованого Криму і виконували якісь завдання. Ми відразу відреагували на це, поінформувавши, що Збройні Сили України перебувають у визначених районах, на визначених опорних пунктах і виконують завдання у плановому порядку, і будьякі заяви такого змісту є провокаційними», — сказав Селезньов.
«Чотири дні ФСБ вичікувала, зараз з’явилася інформація, яка курсувала у соцмережах. Але буквально вчора представник ГУР Міноборони України зробив заяву, що на території окупованого Криму ФСБ проводить навчання з антитерору. Тому цілком можливо, це повідомлення лягає в інформаційну складову проведення цих навчань», — додав він.
* * *
Постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба провів паралель між російськими провокаціями в Криму та початком війни в Грузії.
Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.
«У повідомленні ФСБ ключове — це не сам факт ДРГ, а обстріл з території України і загибель російського солдата. Не забувайте, що офіційно танки поїхали на Грузію, тому що в Південній Осетії загинули російські миротворці», — написав Кулеба.
Він зазначив, що Україні в цій ситуації залишається «лише зміцнювати армію і нерви».
«Україна занадто ліберальна і хаотична, щоб вижити в цій боротьбі, але занадто живуча і навчена вмирати, щоб загинути. Все залежатиме від кожного», — написав Кулеба.
* * *
Обвинувачення Росії на адресу України у підготовці «диверсій» у Криму нагадали міністру закордонних справ Литви Лінасу Лінкявічусу методи КДБ.
Про це він написав на своїй сторінці у Twitter.
«Агресор обвинувачує жертву в нападі. Старі методи КДБ. Неправдиві звинувачення Росії проти України з метою виправдати майбутній удар у відповідь?» — зауважив міністр.
За його словами, подібна модель застосовується не вперше.
«Такі події викликають занепокоєння, тому що подібна модель застосовується не вперше, коли звинувачують у провокації з метою обґрунтувати начебто майбутню реакцію», — підкреслив Лінкявічус.
«Має місце очікування якоїсь події, ми мусимо пильно стежити і дати оцінку тому, що такі методи повторюються десятиліттями», — додав він.
* * *
Враховуючи широке трактування поняття «тероризму і екстремізму» в російському законодавстві, після заяв ФСБ про нібито відвернений терористичний акт на території анексованого півострова, українцям варто утриматися від поїздок до Криму.
Про це заявила керівник Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник, повідомляє портал «Лівий берег».
«Ми б порадили людям, які збираються їхати в Крим, якщо немає такої необхідності в цьому, подумати і, можливо, утриматися від поїздок», — сказала правозахисниця.
За її словами, в Криму буде посилено контроль і запроваджено репресивні заходи.
«Можна очікувати, що будуть посилені контрольні, перевірочні заходи, в тому числі на адміністративному кордоні з Кримом, можуть бути введені додаткові обмежувальні заходи. Реакція, яка може слідувати за цією заявою, нечітка, але те, що будуть застосовуватися різні заходи, які можуть призвести до безпідставних допитів людей, обшуків і кримінального переслідування, цілком можливо», — роз’яснила Скрипник.
Вона також зазначила, що не зрозуміла справжня мета заяви російського ФСБ.
«Цілком можливо, що так там намагаються приховати власні провини і власні злочини», — додала керівник Кримської правозахисної групи.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».