Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Березень 2016 10:41

Російський суд оголосив покарання для Надії Савченко

Rate this item
(0 votes)

До­нець­кий суд Рос­тов­ської об­лас­ті РФ ого­ло­сив ви­рок На­дії Сав­чен­ко.
За стат­тею «вбив­ство» укра­їн­ці да­ли 18 ро­ків по­збав­лен­ня во­лі, за стат­тею «за­мах на вбив­ство» — 10, за «не­за­кон­ний пе­ре­тин кор­до­ну» — штраф. У під­сум­ку ви­йшло 22 ро­ки і штраф 30 ти­сяч руб­лів.
Про це на­пи­сав ад­во­кат Ми­ко­ла По­ло­зов у сво­єму Твіт­те­рі.

Як повідомляв Укрінформ, обвинувачення вимагало для Савченко 23 роки ув’язнення. Сама вона всі обвинувачення відкидає і оскаржувати вирок не має наміру. Надія його не визнає і заявила про намір відновити сухе голодування, якщо її не повернуть до України до моменту набрання вироком чинності (10 днів після оголошення).

У понеділок голова колегії суддів зачитував частини вироку, в які увійшли майже всі свідчення свідків обвинувачення і підсумки експертиз, підготовлених за ініціативою слідства, і лише дві сторінки з боку аргументів захисту.
Напередодні представництво ЄС у Москві від імені Євросоюзу зажадало негайно звільнити українського військовослужбовця. Депутат Європарламенту Ребекка Хармс порівняла суд із «показовими процесами часів сталінізму» і закликала ЄС використати всі дипломатичні засоби для звільнення Надії Савченко.
Російське слідство обвинувачує Савченко у вбивстві російських журналістів шляхом коригування вогню. Насправді телевізійники «России1», які працювали без акредитацій і належних засобів захисту, загинули, потрапивши під випадковий обстріл.
Савченко також обвинувачують у незаконному перетині кордону. Насправді після захоплення в полон бойовиками вона була незаконно переправлена на територію Росії, де проти неї сфальсифікували справу. Команда адвокатів Савченко (три російських і один український) викрила фальсифікації і довела невинність Савченко за допомогою декількох алібі (телефонний білінг, астрономічна експертиза).
* * *
Президент України Петро Порошенко нагадав президенту РФ Володимиру Путіну про його обіцянку повернути Надію Савченко додому після судового рішення.
Про це він заявив у своєму зверненні.
«Під час зустрічей на найвищому рівні у нормандському форматі я неодноразово порушував питання звільнення Надії та інших українських заручників. Президент Путін тоді заявляв, що після так званого судового рішення поверне Надію Савченко Україні. Настав момент виконати цю обіцянку», — сказав Порошенко.
Петро Порошенко заявив, що готовий передати РФ двох російських військовослужбовців в обмін на звільнення Надії Савченко.
«Я, у свою чергу, готовий передати Росії двох російських військовослужбовців, затриманих на нашій території за їхню участь у збройній агресії проти України. Судовий розгляд їхніх справ перебуває на фінальній стадії. Відразу після їх завершення я готовий шляхом відповідних процедур забезпечити їх виїзд до Російської Федерації», — наголосив Глава держави.
Він зауважив, що такий підхід відповідає пункту шість Мінських домовленостей — про обмін всіх на всіх, «і це має бути зроблено негайно».
* * *
Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий та категоричний протест у зв’язку з так званим вироком так званого російського суду щодо засудження громадянки України, народного депутата України, члена Парламентської асамблеї Ради Європи Надії Савченко до 22 років ув’язнення.
Про це йдеться у заяві українського зовнішньополітичного відомства.
«Цей вирок є беззаперечним доказом того, що в сучасній Росії марно шукати справедливості. Коли Росію цікавить політика, вона залишається байдужою до засадничих норм та принципів міжнародного права у сфері захисту прав та свобод людини, власних законів, до гуманності, справедливості та елементарних норм моралі», — наголошують у МЗС України.
У міністерстві підкреслили, що неправомірне рішення суду базується на сфабрикованих матеріалах слідства і є вироком не Надії Савченко, а самій Росії, в якій Кремль розчавив справедливість і правосуддя.
«Порушення Росією таким брутальним способом універсальних норм, а також імунітету депутата ПАРЄ є чітким сигналом міжнародній спільноті про неприпустимість потурання основоположних принципів та норм державою, яка є одним із постійних членів Ради Безпеки ООН», — зазначили у міністерстві.
Там додали, що розглядають «цей цинічний судовий фарс» також як чергове беззаперечне свідчення зриву виконання Мінських домовленостей Російською Федерацією.
«МЗС України вимагає від російської сторони негайного скасування цього протиправного, антигуманного рішення та негайно звільнити Надію Савченко. Вимагаємо також звільнення всіх незаконно утримуваних громадян України, які є політичними заручниками та жертвами російської агресії проти України», — вкотре зазначили в українському зовнішньополітичному відомстві.
У МЗС також закликали всіх членів міжнародного співтовариства публічно засудити цей злочин та посилити тиск на РФ, щоб примусити Росію зупинити агресію проти суверенітету і територіальної цілісності України, а також проти українських громадян.
«Переконані, що всі причетні до фабрикування справи Надії Савченко будуть притягнуті до відповідальності. З цією метою українська сторона продовжить роботу з метою забезпечення підтримки нашими партнерами «списку Савченко», — говориться у заяві.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».