Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Грудень 2015 01:22

Президент запевнив ЄС у рішучості реформувати Україну

Rate this item
(0 votes)

Пре­зи­дент Ук­раї­ни Пет­ро По­ро­шен­ко пе­ред по­чат­ком мі­ні-са­мі­ту Ук­раї­на — ЄС у Брюс­се­лі на­го­ло­сив на рі­шу­чо­сті Ук­раї­ни вті­лю­ва­ти у жит­тя ре­фор­ми, які на­бли­жа­ють кра­їну до Єв­ро­пей­сько­го Со­юзу.
Про це пе­ре­дає прес-служ­ба Гла­ви дер­жа­ви.

«Україна перебуває на порозі стратегічно важливих політичних рішень у контексті конституційних поправок, а також подальших соціальних та економічних політичних кроків. Нам потрібні внутрішня єдність, міжнародна солідарність і підтримка», — заявив Порошенко.
Глава держави назвав пріоритетом порядку денного міні-саміту питання про лібералізацію візового режиму та висловив сподівання, що держави — члени ЄС і Європарламент схвалять позитивні рішення про безвізовий режим для України.

«Ми реалізували всі пункти, про які домовлялися в той час (під час останнього саміту Україна — ЄС. — Ред.). Ми в Україні з нетерпінням чекаємо зеленого світла від Європейської комісії з питань правової формалізації введення безвізового режиму для українських громадян у 2016 році», — заявив Петро Порошенко.
«Попри всі спекуляції немає ніяких причин вважати, що Україна становить міграційний ризик для країн — членів ЄС. Ми — відповідальна нація і ми це доводимо», — заявив Президент, наголосивши на тому, що український народ заслужив не тільки реформами, але й власною кров’ю і боротьбою за європейські цінності право мати безвізовий режим з Європейським Союзом.
* * *
Зона вільної торгівлі між Україною та ЄС, яка вступить у дію з 1 січня 2016 року, жодним чином не може бути відкладена.
Про це Президент заявив під час спільної заяви для представників ЗМІ з президентом Європейської ради Дональдом Туском та президентом Європейської комісії Жаном-Клодом Юнкером, передає прес-служба Глави держави.
«ЗВТ не може бути відкладена. Торік ми зробили дуже складне і чутливе рішення щодо відкладення запуску зони вільної торгівлі на один рік. Ми сподівалися, що цей додатковий час буде використаний для того, щоб владнати питання російського занепокоєння щодо ЗВТ. Рік тристоронніх переговорів довів, що Росія не прагне знайти компромісні рішення. Її метою є просто накласти вето на ЗВТ, щоб зупинити процес поступової економічної інтеграції України в ЄС. Таким чином, наша позиція тверда і чітка: ЗВТ буде введена в дію починаючи з 1 січня», — заявив Петро Порошенко.
Говорячи про останні рішення керівництва РФ щодо українського імпорту, Президент зазначив, що Україна усвідомлює їх, але готова заплатити таку ціну за свій вибір.
«Україна усвідомлює ці обмеження. Вони очікували, що завдадуть шкоди українській економіці, але ми готові заплатити таку ціну за нашу свободу і наш європейський вибір», — заявив Порошенко.
Також він ще раз акцентував на позиції України: «Північний потік-2» — наша найбільша турбота на сьогодні. Він повинен бути заблокований як проект, що підриває енергетичну безпеку України та Європи».
* * *
Президент Європейської ради Дональд Туск зазначив, що реформи в Україні почали приносити результати, але українській владі ще багато треба зробити в найближчі місяці. Він також заявив, що технічна і економічна допомога Україні з боку Європейського Союзу буде продовжена.
Туск назвав значним прогрес України у останні місяці у реалізації Плану дій щодо лібералізації візового режиму між Україною та ЄС.
«Я сподіваюся, що ми можемо дійти згоди з невирішених питань у цей вечір», — додав він.
У свою чергу, Жан-Клод Юнкер заявив, що Європейська комісія продовжить підтримувати Україну на шляху реформ. Він відзначив суттєвий прогрес у створенні антикорупційних органів в Україні, зокрема призначення антикорупційного прокурора.
Водночас Юнкер підкреслив, що боротьба з корупцією залишається одним із пріоритетів у реформах в Україні. Президент ЄК також назвав значним прогрес у реалізації Плану дій з лібералізації візового режиму. За його словами, подальші кроки ЄК будуть залежати від успішності кроків з боку України.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».