Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Грудень 2015 00:55

Візит польського гостя

Rate this item
(0 votes)

На тлі внут­ріш­ніх су­пе­реч­нос­тей, кот­рі три­ва­ють в ук­ра­їн­ській вла­ді, по­дії на між­на­род­ній аре­ні до­во­дять, що на­ша дер­жа­ва не пе­ре­стає ці­ка­ви­ти світ. На­віть по­при до­во­лі по­пу­ляр­ну остан­нім ча­сом те­зу про те, що єв­ро­пей­ське та сві­то­ве спів­то­ва­ри­ство по­ча­ло втом­лю­ва­ти­ся від Ук­раї­ни.

Цього тижня з першим офіційним візитом у Києві перебував польський президент Анджей Дуда. Незважаючи на традиційно активні польсько-українські контакти за попередніх президентів, обраний у травні цього року Дуда досі не виявляв якогось надмірного ентузіазму в організації переговорів з українською стороною.
Зокрема, на відміну від свого попередника Броніслава Коморовського, Анджей Дуда поки що запам’ятався доволі обережними заявами стосовно нашої держави.

Відтак нинішній візит можна вважати знаковим. Окремі експерти навіть висловлюють припущення, що перебування пана Дуди в Києві стало не менш важливим, ніж недавній візит віце-президента США Джозефа Байдена.
Анджей Дуда зустрівся з Президентом України Петром Порошенком та прем’єром Арсенієм Яценюком, з якими обговорив питання зміцнення двосторонньої співпраці Польщі та України, ситуацію на Донбасі та проблему продовження санкцій Європейського Союзу щодо Росії.
Дуда запевнив українських високопосадовців, що Польща й надалі підтримуватиме Україну на міжнародній арені. «Політика санкцій у зв’язку з Мінськими домовленостями і ситуацією на Сході України повинна бути продовжена і світ не повинен відмовлятися від цієї політики», — заявив глава Польської держави.
За його словами, Україна хоче досягти миру, повернути контроль над своїми кордонами і бути суверенною і незалежною державою на своїй території. «Я переконаний, і не тільки я, але й більшість польських політиків, незалежно від політичних кольорів — це очевидна справа з точки зору стратегічної безпеки Польщі і в цілому безпеки нашої частини світу та Європи. Ми підтримуємо українські прагнення в питанні євроінтеграції та безвізового руху», — резюмував Анджей Дуда.
При цьому він заявив, що наші західні сусіди не мають наміру брати участь або якось втручатися в роботу так званого «нормандського формату». Хоча Польща й «не буде вести себе пасивно у процесі врегулювання ситуації в Україні і має намір стежити за процесом реалізації Мінських домовленостей».
Президент Польщі запросив Україну взяти участь у саміті НАТО влітку 2016 року, який відбуватиметься у Варшаві. А ще Петро Порошенко і Анджей Дуда на спільній прес-конференції за результатами візиту заявили, що проект російського газопроводу «Північний потік-2» має політичний, а не економічний зміст, внаслідок чого його реалізація не потрібна.
Результативними видалися й перемовини польського президента з українським прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком. Серед іншого останній повідомив, що Національний банк України і Центральний банк Польщі укладуть угоду про кредитну лінію на мільярд доларів. На додачу до цього Польща надасть нам допомогу в 100 мільйонів євро для поліпшення прикордонної інфраструктури.
Більшість експертів позитивно оцінили візит польського гостя. «Зміна президента не вплинула на відносини України і Польщі. Більш того, нинішній президент має більше можливостей впливати на зовнішню політику своєї країни, ніж попередній, оскільки одна політична партія має і президента, і більшість у парламенті», — вважає заступник голови Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький.
Експерт із міжнародних питань Олександр Палій, у свою чергу, зазначає, що сам візит такого рівня — це вже серйозний успіх: «Нам головне, що Польща твердо стоїть біля України, проблем не створює, а, навпаки, допомагає. Це — ключовий момент. Зараз основна дискусія точиться не навколо економіки, а навколо питань безпеки. Саме тому нинішній візит можна назвати цілком успішним».
Руслан ІВАНІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».