Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 23 Жовтень 2015 16:21

Дорога до мерства

Rate this item
(0 votes)

Пе­ред­ви­бор­на кам­па­нія-2015 до­бі­гає кін­ця. Уже піс­ля­зав­тра нам із ва­ми зно­ву, як і рік то­му, до­ве­деть­ся схо­ди­ти на ви­бор­чі діль­ни­ці. Утім, від­мін­нос­тей ви­ста­ча­ти­ме. Пе­ред­усім є та, що цьо­го ра­зу но­вих на­род­них об­ран­ців зу­стрі­ча­ти­ме не Вер­хов­на Ра­да, а міс­це­ві ор­га­ни вла­ди. По-дру­ге, За­кон про міс­це­ві ви­бо­ри хо­ча й не мож­на на­зва­ти дос­ко­на­лим, усе ж та­ки вно­сить пев­ну но­виз­ну і бо­дай тріш­ки при­від­кри­ває ста­рі за­шка­руб­лі пар­тій­ні спис­ки.

Потрібно чимало хисту, щоб достеменно розібратися в більшості тонкощів нинішнього свята демократії. Власне, саме тому ми й вирішили коротенько поглянути на ключових претендентів на мери, принаймні обласних центрів.

Почнемо, звичайно ж, зі столиці — міста Києва. Тут фаворитом вважається чинний міський голова Віталій Кличко. За даними соцопитувань, він без проблем виходить у другий тур. Але що буде далі — поки що інтрига. Ті ж таки опитування свідчать, що з 29 претендентів на крісло столичного мера найбільші шанси потрапити до другого туру мають колишній очільник Києва Олександр Омельченко та народний депутат від одного зі столичних округів Борислав Береза.
У другому за кількістю населення місті України — Харкові — чинний мер Геннадій Кернес також іде на другий строк. Однак у нього зовсім інша, ніж у Кличка, ситуація. Адже ще в березні Генпрокуратура передала до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо нього і двох його охоронців, підозрюваних у викраденні і побитті учасників Євромайдану торік.
Тоді багатьом здалося, що Геннадій Адольфович незабаром приєднається до когорти так званих віп-втікачів. І вже зовсім мало хто вірив у перспективу збереження ним мерського крісла. Проте суд перетворився на фарс, а Геннадій Кернес залишився найвпливовішим кандидатом у місті.
На посаду мера Дніпропетровська президентська партія висунула народного депутата Максима Курячого. Рік тому він був обраний до парламенту в одному з округів обласного центру, вигравши важку кампанію в іншого відомого в місті політика — Загіда Краснова. На тих виборах підтримка «Опозиційного блоку» і Блоку Петра Порошенка була в Дніпропетровську приблизно однаковою: в межах 20–23%.
Сьогодні в трійку партій-фаворитів входить також «Укроп», контрольований Ігорем Коломойським. Рейтинг цієї політсили приблизно можна зіставити з двома вищеназваними. При цьому у Курячого є невелика тактична перевага — він просто спостерігає, як висуванець «Укропу» Борис Філатов і кандидат від «Опоблоку» Олександр Вілкул, що вважаються основними фаворитами, методично знищують рейтинги один одного.
Вибори мера Одеси принесли якщо не сенсацію, то, принаймні, несподіванку ще до голосування: про припинення своєї кампанії заявив Сергій Ківалов, який вважався головним претендентом на вихід у другий тур разом із нинішнім мером Геннадієм Трухановим. Обидва вони екс-регіонали, тільки Труханов іде від партії «Довіряй справам», а Ківалов висунувся від своєї Української морської партії (своєї в самому буквальному сенсі: вона офіційно називається Українська морська партія Сергія Ківалова). Тепер одеська інтрига посилилася: хороші шанси на вихід у другий тур отримав кандидат від БПП «Солідарність» Олександр Боровик, який працює зараз радником глави області Міхаїла Саакашвілі.
Оскільки в окупованому Донецьку вибори наразі не відбуватимуться, з містами-мільйонниками на тому завершено. Відтак перейдемо до менших.
Хоча у виборах мера Запоріжжя бере участь нинішній міський голова Олександр Сін, але його вихід у другий тур виглядає дуже проблематичним. Набагато більше шансів мають два інших кандидати: Володимир Буряк і Микола Фролов. Перший фігуруватиме в бюлетенях як безпартійний самовисуванець, головний інженер ПАТ «Запоріжсталь». Утім, по суті, це — дещо прихований кандидат від Ріната Ахметова, під контроль якого «Запоріжсталь» перейшла ще в 2011 році.
Микола Фролов висунутий від Блоку Петра Порошенка «Солідарність». Рік тому на парламентських виборах він переміг в одному з округів у Запоріжжі, будучи і залишаючись досі ректором Запорізького національного університету та досі зберігає цю посаду.
У Львові, вочевидь, особливих проблем не матиме чинний міський голова Андрій Садовий. Принаймні, більшість аналітиків прогнозують його перемогу вже в першому турі. Втім, для очищення сумління назвемо кількох його найвідоміших суперників: народний депутат Дмитро Добродомов; віце-спікер Верховної Ради минулого скликання Руслан Кошулинський; нардеп Оксана Юринець — офіційна висуванка БПП «Солідарність»...
У Миколаєві експерти прогнозують боротьбу між двома екс-регіоналами, лояльними до чинної влади. Перший — Юрій Гранатуров, нинішній мер міста корабелів. Другий — Ігор Дятлов, що представляє «Опозиційний блок». Гранатуров офіційно висунутий від партії «Наш край», яку нерідко називають «проектом Банкової».
Після торішнього переїзду до столиці екс-мера Вінниці Володимира Гройсмана «на господарстві» в обласному центрі залишився Сергій Моргунов, з яким нинішній спікер парламенту працював з 2006-го. Тоді Гройсман уперше виграв мерські вибори, а Моргунов був обраний секретарем Вінницької міськради. За результатами місцевих виборів 2010-го вони були переобрані на свої посади.
З лютого минулого року Моргунов суміщає посади секретаря міськради та в. о. міського голови. Вінниця прожила півтора року без будь-яких потрясінь, тобто Моргунов справляється з обов’язками і сприймається міською громадою як цілком гідна заміна Гройсмана. Тому другого туру тут експерти не прогнозують.
На виборах херсонського міського голови два основних конкуренти — це чинний градоначальник Володимир Миколаєнко і його попередник Володимир Сальдо. Саме Сальдо керував містом десять років: з 2002-го по 2012-й, а з 2006-го ще й очолював міську організацію регіоналів. На парламентських виборах 2012-го він перебрався до ВР, а містом керувала секретар міськради Зоя Бережна.
Володимир Миколаєнко здобув перемогу на торішніх позачергових виборах, як тоді було модно казати, на гребені Революції гідності. На нинішні вибори йде як самовисуванець, проте публічно не раз виступав на підтримку партії «Укроп».
Народний депутат Владислав Атрошенко називається спостерігачами головним претендентом на посаду мера Чернігова. Нині Атрошенко — народний депутат від цієї області. Втім, цілком імовірно, що суперництво йому складе чинний і багаторічний мер міста Олександр Соколов — він керує обласним центром ще з 2001-го року.
А от вибори мера Полтави, очевидно, являтимуть собою своєрідний матч-реванш попередніх виборів, що відбулися п’ять років тому. Колишній градоначальник Олександр Матковський має намір повернути своє крісло, відібравши його у нинішнього міського голови Олександра Мамая.
Матковський переміг у Полтаві 2006-го, будучи кандидатом від «Батьківщини». Але через чотири роки з тріском програв кандидату від партії з дуже промовистою назвою «Совість України» Мамаю. Котрий, у свою чергу, вже через два роки, як і багато його колег-мерів, приєднався до регіоналів. Нині чинний мер Полтави знову згадав про свій попередній проект, натомість Матковського підтримала пропрезидентська «Солідарність».
Серед інших реальних претендентів — керівник області часів Януковича Олександр Удовиченко та народний депутат із Полтавщини від «Свободи» Юрій Бублик.
Чинний міський голова Черкас Сергій Одарич утретє пробуватиме посісти одне й те ж саме крісло. Другий імовірний кандидат на перемогу в Черкасах — секретар міськради та висуванець від БПП «Солідарність» Олександр Радуцький.
Суми — одне з тих міст України, де торік відбувалися дострокові вибори мера. Тоді їх виграв представник «Батьківщини» Олександр Лисенко. Сьогодні він намагається зберегти за собою це крісло, але перебуває в непростих умовах. Інший можливий претендент, принаймні на другий тур, — Анатолій Єпіфанов, перша особа місцевої політики часів Леоніда Кучми. Третій претендент — директор ТОВ «Телерадіокомпанія «Академ TV» Сергій Клочко.
Передвиборчу ситуацію в Житомирі дехто жартома називає поділом заслуг між в. о. мера Любов’ю Цимбалюк та її заступником Сергієм Сухомлином. Так буває, коли начальник і підлеглий стають конкурентами на виборах. Утім, змагання тут, скоріше, не господарське, а партійне: Цимбалюк представляє «Батьківщину», а Сухомлин — «Солідарність».
Ще півроку тому політологи та журналісти з Хмельницького в один голос стверджували: основним претендентом на посаду мера Хмельницького буде в. о. міського голови, соратник Юлії Тимошенко Костянтин Чернілевський. Але влітку в міській «Батьківщині» стався розкол, через який Чернілевський іде в мери самовисуванцем, а від партії балотується депутат Верховної Ради чотирьох попередніх скликань Олег Лукашук.
Така ситуація — на руку кандидатові від «Солідарності» Сергію Мандзію. До речі, він є давнім соратником попереднього мера Хмельницького Сергія Мельника, який керував містом з 2006-го по 2014-й. Мельник широко знаний тим, що був єдиним мером обласного центру, який за часів Януковича зберіг членство в «Батьківщині».
У Чернівцях конкурують нинішній градоначальник, креатура «Народного фронту» Олексій Каспрук, екс-регіонал Віталій Михайлишин і висуванка від БПП «Солідарність» Наталія Якимчук. На думку місцевих політологів, Каспрук міг би виграти в першому турі, але «фронтовики» не домовилися з президентською партією про єдиного кандидата.
У Рівному непогані шанси на переобрання має чинний міський голова Володимир Хомко. Його головним конкурентом вважається Дмитро Якимець, який очолює «Рівненський громадський контроль». Ще один імовірний претендент — висуванець «Солідарності» — власник ТОВ «Сталь-М», член виконкому міськради Олексій Муляренко.
Лідерами мерської гонки в Кіровограді є висуванець «Нашого краю» Андрій Табалов і кандидат від БПП «Солідарність» Андрій Райкович. Третім фаворитом називають екс-регіонала, самовисуванця Артема Стрижакова.
За крісло міського голови Івано-Франківська борються відразу чотири відомих у місті політики: нинішній мер Віктор Анушкевичус, який представляє Українську народну партію, народний депутат VII скликання свободівець Руслан Марцинків, а також два діючих парламентарі: представник Блоку Петра Порошенка Ігор Насалик і висуванець від «Укропу» Олександр Шевченко.
Чимало експертів називають Тернопіль останнім важливим форпостом партії Олега Тягнибока «Свобода». Саме тут вони й зараз розраховують отримати найбільший відсоток підтримки серед усіх міст і областей. А осередком впливу виступає мерія Тернополя, керівник якої прагне вдруге виграти вибори. У Сергія Надала так і не з’явилося сильних суперників, і, можливо, кампанія обійдеться без другого туру. Інакше думають два основних конкуренти міського голови — висуванець від партії «Самопоміч» Тарас Пастух і соратник голови облдержадміністрації Степана Барни Ігор Вонс, який балотується від БПП «Солідарність».
Вибори голови міськради Луцька також можуть стати цікавими. Фаворитом цієї виборчої гонки є діючий мер Микола Романюк. За свою кар’єру він устиг побувати в «Нашій Україні» (2006–2009), «Сильній Україні» (2010–2011), а тепер балотується від БПП «Солідарність». Крім того, свого часу Романюк очолював Волинське обласне відділення «Приватбанку», що робить його наближеним ще й до Ігоря Коломойського. Конкурентом Романюка називають керівника фонду екс-голови Одеської ОДА Ігоря Палиці Олександра Товстенюка.
Нинішній міський голова Ужгорода Віктор Погорєлов зміг свого часу виграти мерські вибори за підтримки Віктора Балоги. Втім, у фаворитах в обласному центрі Закарпаття поки що ходять екс-мер Ужгорода Сергій Ратушняк і кандидат від БПП «Солідарність», депутат облради, гендиректор підприємства «Турбогаз» Михайло Качур.
Ярослав ГАЛАТА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».