Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 09 Жовтень 2015 20:10

Українські полісмени: служба за ідею чи за гроші?

Rate this item
(3 votes)

Ком­па­нія з на­бо­ру кан­ди­да­тів до лав ук­ра­їн­ської по­лі­ції до­ко­ти­ла­ся і до Пол­тав­щи­ни. Пер­ші охо­чі по­пов­ни­ти ря­ди по­лі­цей­ських в Кре­мен­чу­ці ви­ши­ку­ва­ли­ся в чер­гу 21 ве­рес­ня. Че­рез два дні до Пол­тав­ської об­лра­ди, де так са­мо по­ча­ли при­йом ан­кет від тих, хто хо­че слу­жи­ти ук­ра­їн­ським по­ліс­ме­ном, вер­веч­кою по­тяг­ли­ся меш­кан­ці об­лас­но­го цен­тру.
Уже пер­ші під­ра­хун­ки до­ве­ли, що кон­курс­ній ко­мі­сії бу­де з-по­між ко­го ви­би­ра­ти: ли­ше про­тя­гом пер­шо­го дня на­бо­ру ан­ке­ти за­пов­ни­ли 1650 пол­тав­чан! Не змен­ши­ла­ся чер­га і на­ступ­но­го дня. І це при то­му, що в об­лас­но­му цен­трі пла­ну­ють на­бра­ти ли­ше 250 по­лі­цей­ських.

НЕ МІСЦЕ КРАСИТЬ ЛЮДИНУ...
Важливість моменту зародження нової правоохоронної структури в місті на Ворсклі засвідчив факт участі в церемонії набору до поліції Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка і міністра МВС Арсена Авакова. Урядовці не приховували свого задоволення активністю полтавців, охочих одягнути форму поліцейського.

Організатори набору потурбувалися і про зовнішній антураж, який мав би сприяти підвищенню престижу служби в поліції: на майдані перед облрадою припаркували два новенькі поліцейські легковики, екіпажі яких спеціально приїхали до обласного центру з Києва.
Стрункі хлопці і дівчата в ще незвичній полтавцям уніформі «копів» позували зі всіма, хто хотів сфотографуватися, розповідали про себе і особливості служби нових правоохоронців тощо. Організатори набору до поліції не приховували свого задоволення, що виявилося так багато тих, котрі мріють присвятити себе службі в новій правоохоронній структурі.
Не приховував цього і фахівець відділу з питань регіонального співробітництва консультативної місії ЄС болгарин Станіслав Безовски, котрий три тижні поспіль консультував полтавських і кременчуцьких спеціалістів, як проводити набір до поліції. З кореспондентом «ДУ» він поділився своїм баченням шляхів і темпів реформування української міліції в поліцію. Співробітник консультативної місії ЄС вважає, що створити щось нове можуть лише нові люди.
«Якщо хочеш зробити щось нове, необхідно підібрати для цього нових людей, — радить С. Безовски. — У Полтаві, як і в інших українських містах, з вибором, як бачу, проблем не буде. До поліції записуються молоді, енергійні та освічені люди. Після відбору залишаться справді ті, хто відповідатиме всім критеріям нової служби».
Кількість охочих потрапити на службу в поліцію, зокрема її нижчу ланку — патрульну службу, справді вражала і водночас змушувала замислитися. Полтавці приходили записуватися навіть сім’ями. Анкети заповнювали разом і батько, і мати, поки їхнє чадо бавилося папірцем та ручкою. Журналісти, котрі висвітлювали перебіг подій першого дня набору до поліції, опитали чимало претендентів, намагаючись зрозуміти мотиви, що підштовхнули кандидатів до прийняття рішення служити в поліції.
Чимало з тих, які погодилися відповісти представникам ЗМІ, мотивували свій вибір тим, що хочуть особисто бодай щось змінити в країні на краще. Зокрема, в правоохоронній системі. І здатні на це. Так відповіла 30-річна юрист Марина Логінова: «Бажання працювати і змінювати наше життя. Закріпити нові позитивні тенденції, які ми спостерігаємо зараз у суспільстві».
Люди справді втомилися від безладу в країні і подекуди почали боятися правоохоронців так само, як і бандитів. Навіть ще більше, бо бандити не носять погонів і не виступають від імені держави. Тому, казали претенденти на посаду полісменів, вони налаштовані на рішучі зміни негативного образу міліціонера і здатні продемонструвати суспільству, що в країні ще не почалися незворотні процеси, тож правоохоронну систему таки можна оздоровити.
Водночас дехто не приховував і того, що до вибору їх підштовхнуло саме життя: можливість отримати роботу та одержувати пристойну платню й соціальні пільги. Меркантильні чинники виявилися далеко не останніми в мотивації при вступі на службу до поліції. Як заявив у своєму виступі перед полтавцями, котрі зібралися на майдані перед облрадою, А. Яценюк, у Полтаві поліцейські отримуватимуть зарплату 8–10 тисяч гривень на місяць, залежно від посади та звання.
Хай там як, а для обласного центру, де нині скрізь «процвітає» безробіття, а більшість із тих, хто працює, отримує «на руки» всього 1500–2000 гривень, — це великі гроші. І чи можна засуджувати тих, хто у прийнятті рішення про вступ до поліції на перше місце ставить матеріальну вигоду?
«Як нам вижити, коли я і моя дружина вже сім місяців не можемо знайти роботу і сидимо на шиї у батьків-пенсіонерів? — відверто зізнався кореспондентові «ДУ» 31-річний полтавець Дмитро. — Ми хочемо використати шанс і нарешті отримати роботу. Хай і небезпечну, але з пристойною платнею. А служити будемо чесно і сумлінно, бо буде за що служити».
Не секрет, що і за радянських часів, і в незалежній Україні до патрульної служби приймали переважно уродженців сіл, учорашніх випускників шкіл або ПТУ, бо служба патрульного вважалася не престижною. Тепер організатори набору не матимуть проблем і з відбором на посади поліцейських освічених людей, спеціалістів у різних галузях.
Як показав уже перший аналіз заповнення п. 13 (рівень освіти) анкети кандидата на посаду працівника патрульної служби, полісменами бажають служити чимало полтавців, які мають одну-дві вищі освіти. Дивуватися тут нічого, адже ми вже звикли до того, що продавцями, перукарями, масажистами, діловодами, а то й двірниками тощо, в нас працюють учорашні випускники університетів.
Масове безробіття в країні змушує забути про амбіції, відкласти на майбутнє перспективи кар’єрного росту і хапатися за будь-яку роботу. Тож служба в поліції, хай навіть і рядовим патрульним, який з головою занурюється у далеко не кращу буденність нашого життя, для спеціалістів з вищою освітою не є чимось не престижним. Як мовиться — не місце красить людину...

 

ПОЛІСМЕН З МІЛІЦЕЙСЬКИМ МИНУЛИМ
Уже зараз у суспільстві точиться дискусія навколо питання: чи довго протримаються нові поліцейські в жорстких рамках закону та етичних норм, в яких вони мають перебувати за задумом ініціаторів реформування правоохоронної системи? Не стало секретом і те, що поміж полісменів, на яких громадськість покладає дуже великі надії, вже знайшлися так звані перевертні в погонах, котрі зводять нанівець саму ідею реформування міліції. Приміром, у столиці, де поліція працює з 4 липня 2015 року, з двох тисяч поліцейських з роботи звільнили майже 30 полісменів.
«Причини різні, — зазначила з цього приводу заступник міністра МВС Ека Згуладзе. — Абсолютно неправильно повівся новий патрульний, коли спілкувався з людиною на Хрещатику і біля вокзалу. Кілька хлопців були звільнені через те, що заснули в машині».
Днями вітчизняні ЗМІ облетіла звістка про ганебний вчинок теж одного з київських полісменів, котрий з місця ДТП за участю мотоцикліста, вкрав у того шолом і намагався його продати.
Невже все повертається на круги своя, і поліція, ще не зіп’явшись на ноги, вже грузне в трясовинні міліцейської «спадщини»? Ні, заперечують у МВС. Рівень довіри до нової поліції, приміром, у столиці, зріс до 85%. Справді, це дуже високий показник, якщо взяти до уваги, що, за різними даними, нині міліції довіряють лише три– п’ять відсотків українців. Але чи довго триматиметься такий високий рівень довіри до поліції?
«Змінити лише назву — нічого не дасть. Змінювати необхідно організацію роботи. Це непростий процес. Наприклад, у нашій болгарській поліції він триває вже 24 роки, — розповів журналісту С. Безовски. — Необхідно не лише набрати нових людей, а й змінити законодавство. Якщо подивитися звіти — все прекрасно! Але люди поки повністю не довіряють новій структурі».
У Полтаві можна почути голоси скептиків, які переконані, що реформувати міліцію в поліцію не вдасться. Принаймні, поки разом із «новими» полісменами служитимуть «старі» міліціонери, котрі хоча й змінили форму, але своєї внутрішньої суті не поміняли. Як і потягу до хабарництва та фальсифікації кримінальних справ тощо.
Занепокоєння здається слушним, якщо зважити на те, що до лав нової поліції активно прагнуть потрапити нинішні міліціонери. У тому числі й ті, через негідні вчинки та тотальну корупцію яких міліція втратила довіру населення, і керівництву країни довелося навіть наважитися на кардинальну реформу МВС як системи.
Як інформує начальник управління кадрового забезпечення УМВС України в Полтавській області полковник Сергій Гаврик, в обласному управлінні міліції всіляко сприяють прагненню своїх кадрів перекваліфікуватися на нових патрульних. Уже в перші дні набору до поліції бажання приміряти форму полісменів виявили понад 700 працівників полтавської міліції. І це при тому, що нових патрульних у Полтаві, як уже зазначалося, буде всього 250 осіб. Кількість охочих продовжує зростати.
Зокрема, майже третина бійців батальйону «Полтава», який несе службу в зоні АТО, виявили бажання перейти з міліції в поліцію. Через це 25 вересня батальйон повернувся на Луганщину після планової ротації не в повному складі. Замість 130 міліціонерів у зону бойових дій відрядили всього 70. Решта залишилася «на базі» чекати рішення приймальної комісії.
Начальник відділу зв’язків із громадськістю УМВС України в Полтавській області полковник міліції Юрій Сулаєв у розмові з кореспондентом «ДУ» на цю тему зазначив, що не варто перебільшувати побоювань щодо того, що нові поліцейські, «розбавлені» міліціонерами, незабаром і собі перетворяться на представників структури, яку критикують у суспільстві.
«Усі правоохоронці розуміють, що реформа необхідна, тож самі зацікавлені в тому, щоб відбулися зміни, і люди працювали вже в змінених нових умовах, надавали якісну допомогу, якої потребує нині суспільство. Жодної паніки в правоохоронних органах через реформування немає», — запевнив речник начальника міліції Полтавщини.
І все ж, застерігають скептики, реформування може перетворитися на фарс уже на другому етапі новації, коли почнуть формувати з поліцейських інші служби. Якщо до лав патрульної служби могли набирати людей «з вулиці», то на офіцерські посади — слідчих, експертів, оперативників карного розшуку, працівників кримінальної міліції, спеціалістів у боротьбі з кіберзлочинністю тощо, людей з вулиці не візьмеш. Навіть якщо в кандидата є кілька дипломів про вищу освіту. Таких вузькопрофільних фахівців готують у спеціалізованих міліцейських навчальних закладах.
Не секрет і те, що дехто з курсантів і слухачів уже заражений вірусом корупції і безкарності за свої можливі протиправні вчинки, бо їх готують не в ізольованих від життя закладах. Тому можливо, що більшість з-поміж тих, хто нині служить на цих посадах у міліції, завтра продовжить там же службу. Але вже в ранзі поліцейського. Тобто, зміниться форма, але не сутність...
«Ні, це одна й та сама структура, — переконаний С. Безовски. — Просто зміни починаються від самого базису, адже це обличчя і МВС. Коли людина дивиться на міліціонера і поліцейського, то в її очах це сприйняття всього міністерства, а не окремого правоохоронця. Тому ми на це звертаємо особливу увагу. Є статистика — скільки тисяч працює в міністерстві з різних напрямків боротьби зі злочинністю. Вони стануть поліцейськими з 7 листопада 2015 року. Тоді ми і побачимо, які будуть реформи в тих структурах. Принаймні, я задоволений тим, як керівництво полтавської міліції поставилося до реформування, як воно виявляє волю і наполегливість, шукає нові підходи. Хочу зазначити, що навіть, як ви сказали в «старій оболонці», вже йдуть реформи».
Нова поліція з’явиться на вулицях Полтави у лютому — березні 2016 року, зазначив міністр МВС А. Аваков, хоча глава уряду А. Яценюк висловив побажання, щоб полісмени почали патрулювати вулиці обласного центру раніше. Формою, зброєю і автомобілями їх забезпечать повністю. Усе це держава вже має, запевнив міністр МВС. А от сумлінне ставлення до служби залежатиме, переважно, від самих нинішніх кандидатів в українські полісмени...
Олександр БРУСЕНСЬКИЙ

м. Полтава, фото автора

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».