Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 31 Липень 2015 10:21

Росія заблокувала резолюцію ООН

Rate this item
(0 votes)

Ро­сійська Федерація очі­ку­ва­но на­кла­ла ве­то на ре­зо­лю­цію що­до ство­рен­ня між­на­род­но­го три­бу­на­лу для роз­слі­ду­ван­ня авіа­ка­тас­тро­фи «Бо­їн­га-777» на Дон­ба­сі. Ро­сія ста­ла єди­ною краї­ною, яка ви­сту­пи­ла про­ти ухва­лен­ня ре­зо­лю­ції.

Як відомо, Австралія, Бельгія, Малайзія, Нідерланди та Україна звернулися до Ради Безпеки ООН із проханням створити міжнародний кримінальний трибунал для притягнення до відповідальності винних у катастрофі пасажирського літака рейсу МН17 у небі над Донбасом рік тому.


Нагадаємо: авіалайнер «Боїнг-777» авіакомпанії «Малайзійські авіалінії» рейсу MH17 з Амстердама до Куала-Лумпура був збитий у небі над територією Східної України, захопленою підтримуваними Росією сепаратистами, 17 липня 2014 року. Загинули всі 298 осіб, що були на борту. Україна і Захід підозрюють, що літак збили бойовики чи російські військові на Донбасі. Росія це заперечує і звинувачує Київ у катастрофі.
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін на засіданні Ради Безпеки ООН засудив рішення Росії ветувати резолюцію щодо створення трибуналу по катастрофі «Боїнга-777».
«Коли я сьогодні дивлюся на російську делегацію, я відчуваю жалість. Невже вони сподіваються спростувати очікування всього світу, особливо сімей жертв?! Ідеться про підтримку тих, хто скоїв цей жахливий злочин, але ми сподіваємося на справедливість, як і раніше. Російська Федерація тільки що вбила цей проект резолюції», — наголосив Павло Клімкін.
За його словами, Росія явно зловживає правом вето.
«Але воно не дозволить вбити надії тих, хто любив загиблих, їхніх сімей, їхніх родичів. Це лише робить нас сильнішими, зміцнить нашу рішучість створити ефективний, неупереджений механізм, щоб перемогло правосуддя», — сказав очільник зовнішньополітичного відомства України.
Єдиним дієвим засобом запобігання катастрофам, подібним до загибелі «Боїнга-777» «Малайзійських авіаліній» у небі над Донбасом, є покарання винних, наголосив Клімкін.
«Використання потужної зброї проти цивільного літака становить загрозу для міжнародної цивільної авіації та міжнародного миру і безпеки загалом. Єдиним ефективним засобом запобігання подібному у майбутньому є невідкладне покарання винних», — сказав Клімкін.
За його словами, метою сьогоднішньої резолюції Радбезу ООН було створення ефективного прозорого, неупередженого та незалежного засобу притягнення до справедливості відповідальних за злочин.
«Це стосується індивідуальної кримінальної відповідальності злочинців і не має нічого спільного з політикою. Тож особливо неприємно, коли одна країна, а саме Росія, досі поєднує такі дві абсолютно різні справи, як відповідальність за агресію проти України і тривалу підтримку терористів та індивідуальну відповідальність винних у загибелі МН-17. Не має іншого пояснення сьогоднішнього вето Росії», — зазначив міністр.
Він підкреслив, що роль Росії у військовому конфлікті в Україні є очевидною, але для притягнення до відповідальності винних саме у цьому існує інший міжнародний механізм. Заветована ж Росією резолюція Радбезу мала на меті зовсім інше, а саме — покарання винних у авіакатастрофі МН-17.
Водночас він зазначив, що міжнародна спільнота розроблятиме інші підходи до відновлення справедливості щодо МН-17.
«Наша надія на справедливість не втрачена. Росія щойно знищила резолюцію, але це очевидне зловживання правом вето не позбавить надії стражденних. Натомість воно зробить нас більш рішучими до вироблення та втілення іншої моделі переслідування, що дозволить притягти до відповідальності винних», — наголосив Клімкін.
На його переконання, рівень підтримки членами Радбезу запропонованої резолюції засвідчив її правильність.
«Цей трибунал стосується винятково 298 життів. Він має бути створений для пошуку правди. Якщо ви боїтеся правди, то точно перебуваєте на неправильній стороні», — підсумував Клімкін.
Позиції Росії щодо створення міжнародного кримінального трибуналу ізолює країну на міжнародній арені.
Після засідання Ради Безпеки ООН Павло Клімкін сказав: «Я не думаю, що ми вже вичерпали всі можливості Радбезу. Сьогодні під час засідання Росія була абсолютна самотня, на неї постійно здійснюється тиск».
За його словами, головний аргумент російської дипломатії стосовно того, що міжнародний трибунал передчасний, буде розбито, коли вийде остаточний звіт міжнародних експертів щодо авіакатастрофи.
«Одним із головних своїх аргументів проти створення трибуналу Росія називає його передчасність. Уявіть, що говоритимуть представники РФ за два місяці, коли буде готовий остаточний і повний звіт? Аргументи Росії будуть зметені!» — наголосив міністр.
Він запевнив, що разом із колегами з усього світу розробляє інші юридичні підходи до притягнення винних до відповідальності.
«Звичайно, у нас є й інші ідеї. Є варіанти, що стосуються національної юрисдикції, але наша спільна позиція полягає у тому, що найкращим стало б створення міжнародного трибуналу. Саме цей спосіб є найбільш надійним, прозорим, неупередженим та ефективним», — підкреслив Клімкін.
* * *
Представник США у Раді Безпеки ООН Саманта Пауер заявляє, що вето Росії не перешкодить розслідуванню причин авіакатастрофи «Боїнга-777» на Донбасі.
Про це пише «Радіо «Свобода».
«Ми обурені і глибоко розчаровані результатами голосування. Але сьогодні ми хочемо сказати родинам загиблих, що винні будуть покарані, ніяке вето не зупинить нашої готовності зробити все, щоб правосуддя запанувало», — заявила Пауер у середу, 29 липня, під час виступу у Раді Безпеки ООН.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».