Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Травень 2015 11:19

Останній слобожанський двічі герой

Rate this item
(0 votes)

У ро­ки ми­ну­лої вій­ни дві­чі Ге­ро­ями Ра­дян­сько­го Со­юзу ста­ли 115 осіб, 65 з них — льот­чи­ки і се­ред них — хар­ків’­янин Ана­то­лій Не­дбай­ло, кот­рий 219 ра­зів ди­вив­ся смер­ті в очі.
Кіль­ка ро­ків то­му гру­па сло­бо­жан­ських жур­на­ліс­тів, у то­му чис­лі ав­тор цих ряд­ків, удо­ма від­від­ала хво­ро­го Ана­то­лія Кос­тян­ти­но­ви­ча і по­про­си­ла йо­го роз­по­віс­ти, як він во­ював і от­ри­мав та­кі ви­со­кі на­го­ро­ди.

— Своє бойове хрещення я, 20-річний молодший лейтенант, отримав на батьківщині, на річці Сіверський Донець, що біля міста Ізюм. І мене спіткала невдача. Тоді один із двох моторів літака Іл-2 раптом заглух від попадання осколка снаряда, випущеного із німецької зенітки. Але я навіть на одному моторі дотягнув до аеродрому. Першим орденом Червоної зірки мене нагородили за «дим». Я влаштував на лінії фронту димову завісу, що дезорієнтувала фашистів і допомогла нашим бійцям успішно провести атаку...


Потім протягом двох років війни Недбайло заслужив ще сім орденів — один орден Леніна, три — Червоної зірки, два — Вітчизняної війни і Олександра Невського. І найголовніша нагорода — дві «Золоті зірки» Героя Радянського Союзу, причому з перервою усього у два місяці — перший указ про нагородження був 19 квітня 1945-го, а другий — 29 червня цього ж року.
— У штурмовиків Героя давали, хто здійснив 100 бойових вильотів і зостався живим, — продовжує Анатолій Костянтиновч. — Я літав на штурмовику 219 разів, а під кінець війни по два-три рази на день, неодноразово був поранений, але доля мене зберегла.
— Ви не боялися стільки разів дивитися смерті в очі?
— Боявся, але доти, доки не сів у кабіну штурмовика, а потім страх кудись зникав, залишалося бажання завдати якомога більшої шкоди ворогу і живим повернутися до своїх.
— Про що Ви шкодуєте в житті?
— Шкодую, що у 1945 році не брав участі у параді Перемоги. Я повинен був летіти у Москві над Красною площею у складі ескадрильї штурмовиків Іл-2. Ми багато тренувалися, добре підготувались, але через негоду політ авіації скасували.
— Ще гарна згадка, — включається в розмову дружина Недбайла — Катерина Михайлівна. — Ми в одному полку служили, Анатолій прийшов до нас у 1943 році молодшим лейтенантом, а до кінця війни став майором — командиром ескадрильї. Я — сержант, воювала з 1942 року, разом із дівчатами підвішували до Іл-2 100 і 200-кілограмові бомби, гармати, кулемети. Пошили мені дівчата з парашутного шовку біле плаття, а Анатолію — сорочку теж із парашутного шовку і зіграли гарне весілля всім полком. Разом ми понад 60 років. Двох синів виростили, старший Володимир — майстер спорту, молодший Віктор — полковник, уже є правнуки.
Після війни льотчик-герой закінчив військову академію, у 1983 році вийшов у відставку генералом. Є у Недбайла і нагороди незалежної України — три ордени Богдана Хмельницького — першого, другого і третього ступенів, які йому вручили за активну роботу у раді ветеранів.
На жаль, Анатолія Костянтиновича не стало у 2008 році, похований він у Києві, на Байковому кладовищі.
Підготував Віталій СТЕГНІЙ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».