Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 17 Квiтень 2015 19:28

«Суспільному телебаченню – ТАК!»

Rate this item
(0 votes)

7 квітня в приміщенні київського «Мистецького Арсеналу» відбулася презентація національного суспільного мовлення. Серед великої кількості осіб, присутніх на цій, без перебільшення, довгоочікуваній та історичній події, можна було побачити Президента України Петра Порошенка, Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, голову Офісу Ради Європи в Україні Владіміра Рістовскі, виконувача обов’язків голови Представництва ЄС в Україні Томаса Фреллесена та директора Програми технічної допомоги Посольства Канади Стівена Поттера. Телетрансляцію заходу у прямому ефірі забезпечив «Перший Національний».
Перша спроба створення суспільного телебачення в Україні відбулася в далекому 1997 р. Тоді парламент ухвалив закон, але не було президента, який би його затвердив.
«Суспільному телебаченню — так!» — заявив Петро Порошенко, підписавши зміни до закону про суспільне мовлення. — Цей проект — дитя, яке народжене від двох майданів — помаранчевого та гідності. Цього закону Україна чекала 23 роки, тому зараз я готовий на все заради збереження свободи слова та забезпечення комфортних умов для якісної роботи ЗМІ».

Наприкінці свого виступу Президент додав: «Журналісти матимуть лише два обмеження: музу, яка приходить не до всіх, та закон».
Наразі майже всі ЗМІ дотуються своїми власниками, то які ж тоді функції вони виконують: незалежної журналістики чи журналістики, яка залежить від джерел фінансування? Інновацією є те, що суспільне телебачення буде фінансуватися з надійних незалежних джерел, і це, у свою чергу, повинно звести нанівець будь-який сторонній вплив на нього.
«Це буде не державна компанія, а виключно незалежний орган, який буде мати свою систему управління», — розповів Арсеній Яценюк. Також Прем’єр-міністр сподівається, що суспільне мовлення як повноцінну юридичну особу з власним статутом утворять до кінця цього року.
Суспільне мовлення буде складатися з двох телеканалів і трьох радіоканалів. «Перший телеканал буде інформаційним та забезпечуватиме глядачів новинами про події в Україні та світі, другий — суто аналітичний, який запропонує вам спокійно подумати над тим, що ви побачили на першому. Перший канал радіо задовольнятиме найширші тематичні запити слухачів незалежно від статі, віку тощо, другий — молодіжний і патріотичний, а третій буде каналом культури», — повідомив генеральний директор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія. Крім того, суспільне мовлення підтримуватиме теле-, радіо-, веб-платформи, а також мобільний інтерфейс.
Суспільне мовлення — великий крок уперед, але ми сповнені рішучості йти далі цим шляхом. Головне — бути свідомими громадянами, які повинні бути і по той, і по цей бік телеекрана, телекамери, радіомікрофона чи радіоприймача.
Анна КОЛЯНЧУК

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».