Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 10 Квiтень 2015 12:28

Броніслав Коморовський: не буде стабільної і безпечної Європи, якщо її частиною не стане Україна

Rate this item
(0 votes)

Про це пре­зи­дент Поль­щі за­явив, ви­сту­па­ючи вчо­ра у Вер­хов­ній Ра­ді.

«Польща звертає увагу на цей український вибір (європейську інтеграцію) із задоволенням. Чекаємо цього з великим задоволенням. Саме такого рішення. Щоб ми пам’ятали, що творець Польської незалежної держави після Першої світової війни маршал Юзеф Пілсудський говорив з великим переконанням, що не буде вільної Польщі без вільної України. Сьогодні ми разом маємо сказати більше: не буде стабільної, безпечної Європи, якщо її частиною не стане Україна», — сказав він.
Коморовський зауважив, що українці на сході країни протистоять агресору, захищаючи не лише свою державу, а й усю Європу.
«Не можна вибачати, що в Україні є солдати, танки, БТРи та зенітні установки агресора. «З брехнею світ пройдеш, та назад не вернешся». Сьогодні цієї брехні (Росії) не бачать лише сліпі. Західний світ має зрозуміти, що (йому) буде безпечно, лише коли буде безпечною Україна», — зауважив Коморовський.


«Ми підтримуємо будь-які дії, які мають на меті вирішення цього конфлікту, зокрема — Мінські домовленості. Сподіваємося, що вони будуть дотримуватися і запроваджуватися як спосіб забезпечення територіальної цілісності та безпеки України», — додав він.
Як підкреслив Коморовський, країни ЄС приймають територію України у кордонах, установлених у 1991 році.
«Зміни цих кордонів силою, попри волю українського народу ніколи не будуть нами акцептовані і завжди будуть нами засуджені», — заявив він.
«Польша подає руку Україні і зробить усе, щоб інші країни теж подали їй руку», — заявив президент Польщі. Також він додав, що «двері до західного світу Україні, зокрема до ЄС, мають залишитися відчиненими».
«Ніхто не може обмежувати це право України (європейські устремління)», — додав Коморовський.
Окрім того, Коморовський зауважив, що Польща як член ЄС буде підтримувати запровадження безвізового режиму з Україною та зробить усе можливе, аби допомогти українському народу.
«Польща подає руку Україні. Польща робить і робитиме все, щоб руку Україні подали інші держави і народи вільного західного світу. Польська простягнута рука — це не питання актуальної політичної кон’юнктури, а нашого історичного розуміння вбачати в Україні рівноправного і надзвичайно важливого партнера і сусіда. Тут не йдеться про минуле, тут рішуче йдеться про майбутнє польсько-українських відносин», — наголосив він.
* * *
Президент Польщі Броніслав Коморовський радить Україні враховувати помилки Польщі у реформуванні країни. Як передає УНІАН, про це він сказав під час спільної прес-конференції з Президентом України Петром Порошенком.
Лідер Польської держави зазначив, що вживаються кроки щодо надання Україні підтримки в умовах складної економічної ситуації, а також ті кроки мають підтримувати проведення нелегких внутрішніх реформ.
«Тут польський досвід, на мою думку, може бути безцінний. Його не можна рахувати тільки в грошах, тому що ми передаємо цей досвід, який є не лише добрим, який дав нам успіхи... Але також цей досвід не завжди був корисний для нас. Ми бажаємо українцям, щоб вони також вчилися на наших помилках, не лише на наших успіхах», — наголосив Коморовський.
На його думку, побудова співпраці між державами повинна базуватися на принципах, коли країни одна одній потрібні.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».