Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 16 Сiчень 2015 17:46

Чому навчив досвід диктаторських законів?

Rate this item
(0 votes)

День 16 січ­ня увій­шов у віт­чиз­ня­ну іс­то­рію як да­та, ко­ли по­пе­ред­ня ук­ра­їн­ська вла­да зро­би­ла від­чай­душ­ну спро­бу ска­су­ва­ти будь-які на­тя­ки на де­мо­кра­тич­ні нор­ми. Са­ме в цей день то­рік то­діш­ня пар­ла­мент­ська біль­шість у скла­ді пред­став­ни­ків Пар­тії ре­гіо­нів та ко­му­ніс­тів ого­ло­си­ла про ухва­лен­ня низ­ки за­ко­но­дав­чих ак­тів, кот­рі зго­дом у су­спіль­стві іме­ну­ва­ти­муть не інак­ше, як дик­та­тор­ські.

Фактично саме тоді було пройдено точку неповернення у відносинах громадськості та можновладців. Порушуючи елементарні парламентські норми, регіонали та КПУ цинічно й демонстративно впродовж кількох хвилин підняттям рук наштампували цілу низку нових «правил», встановлювали в Україні цілковиту диктатуру.
Коротко нагадаємо, що рівно рік тому побачили світ, зокрема, зміни до Кримінального кодексу. Незаконно проголосовані новації дозволяли засуджувати будь-якого в’язня заочно, тобто без явки на судове засідання.
Пропхали також проект нинішнього ялтинського біженця Володимира Олійника, котрий спрощував зняття з депутата недоторканності — ще один меседж влади опозиціонерам. Наступний «шедевр» був спрямований проти Автомайдану. Він забороняв рух в автоколонах з більш ніж п’яти автомобілів без узгодження з МВС.

Порушення пропонувалося карати штрафом від сорока до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів або позбавленням права керування на 1–2 роки з вилученням (!!!) транспортного засобу.
Крім того, участь людей у масових акціях «у масці, шоломі або з використанням інших засобів чи способів маскування» мала потягнути за собою накладення штрафу чи адмінарешт. Установлення під час них малих архітектурних форм без дозволу МВС пропонувалося карати схожим чином...
Згодом саме ці та низка інших, з дозволу сказати, документів спричинили те, що в Києві на вулиці Грушевського запалали міліцейські автобуси. Влада загалом і особисто Віктор Янукович, котрі на той момент остаточно втратили відчуття реальності, фактично підписали собі політичний смертний вирок.
За рік, що минув з моменту спроби узаконення диктатури, спливло дуже багато води. Українське суспільство довело, що над ним неприпустимо ставити подібні експерименти. Але доведено це було буквально упродовж місяця після ухвалення диктаторських документів.
Далі мала б настати черга нової влади доводити, що вона, на відміну від своїх попередників, налаштована на зовсім інші зміни в житті країни та її громадян. На жаль, значного поступу на цьому шляху поки що не спостерігається. Рік, що сплив після 16 січня 2014-го, заморозив чимало загальнодержавних проблем у попередньому форматі. У тому сенсі, що відсутність реальних реформ у тій-таки правоохоронній системі виставляється як досягнення — диктатуру ж бо встановлено не було. А це вже — неабиякий успіх.
Такі наміри забалакати необхідність кардинальних змін викликають усе більший спротив громадян України та нерозуміння з боку закордонних партнерів. І ті, й інші вже не готові покладатися на самі лишень обіцянки реформування. Іноземці натякають на можливість припинення співпраці та реальної підтримки. А українці, буває, й черговою революцією погрожують. Котра сьогодні, ніде правди діти, стане далеко не найкращим варіантом розвитку подій. Особливо в контексті війни на сході нашої держави...
Саме тому уроки диктаторських законів від 16 січня мають бути засвоєні. Недаремно ж буквально місяць тому недавно обрані народні депутати із середовища громадських активістів та представників ЗМІ палко відстоювали положення про те, щоб будь-який обранець, котрий віддав свій голос за диктаторські закони від 16 січня, не мав права претендувати на місце в парламентському керівництві.
Поки що успіху щодо цього досягти вдалося. Але цей успіх попри те, що є дуже важливим і знаковим, усе ж таки залишається більше позірним. Бо ж серед тих, хто й досі так чи інакше керує долями сотень і тисяч громадян, є ще дуже багато таємних прихильників якщо й не диктатури, то, принаймні, нинішньої недосконалої системи. А це означає, що про невдалий експеримент річної давнини всім нам забувати не слід. Ні сьогодні, ні в інші дні.
Ярослав ГАЛАТА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».