Військо
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 08 Липень 2016 10:35

«Рапід Трайдент» — навчатися, щоб перемагати!

Rate this item
(1 Vote)

На ба­зі Між­на­род­но­го цен­тру ми­ро­твор­чо­сті та без­пе­ки На­ціо­наль­ної ака­де­мії су­хо­пут­них військ іме­ні геть­ма­на Пет­ра Са­гай­дач­но­го від­кри­ли­ся ук­ра­їн­сько-аме­ри­кан­ські ко­манд­но-штаб­ні на­вчан­ня із за­лу­чен­ням військ «Ра­під Трай­дент-2016» («Стрім­кий Три­зуб-2016»).

Цього року у військових маневрах беруть участь понад 1800 військовослужбовців із 13 країн світу. Окрім України та США, до навчань залучені військовослужбовці Канади, Великобританії, Болгарії, Литви, Туреччини, Румунії, Грузії, Республіки Молдова, Республіки Польща, Королівства Норвегії та Королівства Швеції. Найбільші іноземні контингенти — від армій США та Канади. Загалом понад 400 осіб.

Вітчизняне угруповання, задіяне у міжнародному військовому навчанні, представлено військовослужбовцями однієї з бойових бригад Сухопутних військ ЗСУ, військовослужбовцями ВДВ ЗСУ, морської піхоти, курсантами Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, Військової академії з міста Одеса та окремим підрозділом Національної гвардії України. Переважна більшість українських військовослужбовців — із досвідом участі у бойових діях у зоні АТО. До проведення навчання залучені військовослужбовці LITPOLUKRBRIG — багатонаціональної бригади, яка була створена у 2014 році.
Керівник навчань з української сторони, начальник управління, заступник командувача військ Оперативного командування «Північ» з бойової підготовки полковник Еду­ард Мос­ка­льов розповів: «Присутність тут сьогодні такої потужної когорти наших партнерів і товаришів по зброї засвідчує широку міжнародну підтримку у боротьбі українського народу за суверенітет та територіальну цілісність України як демократичної європейської держави.
Зростання цієї підтримки засвідчує масштабність цього навчання, до якого нині прикута увага не лише військових фахівців, а й усього українського суспільства і світового співтовариства — усіх тих, хто щиро переживає за відновлення миру в Україні, відновлення дієвих механізмів і гарантій непорушності принципів мирного співіснування у сучасному світі. Сьогодні в строю серед українських військовослужбовців чимало тих, хто за минулий рік здобув цінний досвід бойових дій на Сході України і готовий цим досвідом поділитися з користю для всіх учасників навчань».
Керівник навчань з американської сторони — полковник Нік Ду­січ повідомив: «Рапід Трайдент» — це щорічні міжнародні національні навчання, що сприяють розвитку можливості сумісної співпраці між Україною, США, союзниками НАТО та членами програми «Партнерство заради миру». Зобов’язання, взяті на себе нашими країнами через участь у навчаннях, мають під собою підтекст сили та єднання.
Це заява про спільні зусилля із забезпечення миру та стабільності в Європі, про неприйняття анексування території суверенних держав та прямої підтримки сепаратистських конфліктів у ХХІ столітті. Ваша участь у навчаннях має вагомий внесок у розвиток європейської безпеки, розширить можливості для співпраці, допоможе Україні на її шляху до оборонної реформи та зусиллям із модернізації».
Цього року, за словами полковника Дусіча, були підняті стандарти щодо індивідуального та колективного рівня складності через інтеграцію штабних навчань бригадно-командного пункту, батальйонних та ротних польових навчань та ситуаційних навчань на рівні взводів.
Нинішні навчання мають особливості: одночасно з навчаннями «Рапід Трайдент-2016» синхронізовано проходить завершальний етап перший батальйон 72-ї механізованої бригади в рамках 55-денної ротації навчань Об’єднаної міжнаціональної навчальної групи «Україна».
«Головним у «Рапід Трайдент-2016» є практична складова. Передбачено етап командно-штабного навчання, де буде здійснено планування заходів із застосуванням підрозділів. Практична складова покаже готовність підрозділів до виконання завдань за призначенням. Згідно зі сценарієм є умовні країни, обстановка, яка склалася на даний момент, і ті підрозділи, які братимуть участь у цьому навчанні, будуть виконувати завдання щодо стабілізації обстановки, знищення диверсійних груп противника, а також несення служби на блокпостах.
Завдання наближені до них, які виконують наші військовослужбовці в зоні проведення АТО. В нас є група підіграшу. Вона складається з курсантів вищих військових навчальних закладів, зокрема: Військова академія (м. Одеса) та Національна академія сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Ці військовослужбовці під керівництвом досвідчених офіцерів не дадуть спокою тим, хто навчається, різними вводними та практичними діями», — розповів полковник Москальов.
Полковник Дусіч додав: «Американське командування в Європі підтримало фінансово ці навчання сумою в 2,3 мільйона доларів. Наша вища мета — це тренування української армії до стандартів НАТО 2020 року за програмою, щоб Україна змогла провести відповідні військові реформи».
Навчання серії «Рапід Трайдент-2016» уперше проходять з урахуванням діяльності Об’єднаної багатонаціональної групи з підготовки — «Україна» (JMTG-U), спрямованої на підготовку українських військовослужбовців різних військових спеціальностей за стандартами НАТО за допомогою іноземних інструкторів із США, Канади, Великобританії, Литви, Естонії та Польщі.
Капітан армії США, один із тренерів То­мас Мі­ла­вець розповів: «Я перебуваю на Яворівському полігоні з березня 2016 року. Ці тренування важливі з багатьох причин. Перша причина — вважаю Україну своїм партнером і співпрацю з Україною дуже важливою. Це дає можливість разом тренуватися і розвивати військовий потенціал.
В українських солдатів є досвід, якого в американців немає. Той тип війни, який відбувається в Україні, — це невідомий тип війни для нас. Американцям дуже цікаво працювати з українською зброєю, тому що ми ніколи її не бачили і не працювали з нею. Повсякденно навчаємося в українських солдатів, а українці — в американців».
Командир батальйону 72-ї бригади підполковник ЗС України Олек­сандр Вдо­ві­чен­ко розповів: «Наша бригада була два роки в зоні АТО. Вже півтора місяця проходимо навчання за натовськими стандартами. Переймаємо передовий досвід країн світу. Заняття дуже пізнавальні. Люди зацікавлені. Багато що ми показали, багато чому нас навчили.
Заняття цікаві тим, що трохи інші підходи, інші форми і методи навчання, які відрізняються від наших. Командир відділення може сам приймати рішення. Тут це дуже вітається і підтримується. В цілому тут учать, як треба виживати. В нашому досвіді іноземцям цікаво, як ми змогли зупинити незаконні збройні формування та агресора, які зараз перебувають на сході нашої країни. Головний фактор — це наші люди.
Наші військовослужбовці відповідають тим вимогам, які потрібно для стандартів НАТО. Я навчився в американців тієї простоти, з якою вони спілкуються з людьми. До них може приїхати генерал-полковник і спілкуватися на рівні від солдата до полковника. В них дуже гарно поставлена відданість до своєї країни. Я також дуже сильно люблю країну. В них є прапор батальйону. Ми також цю традицію перейняли. Ми собі зробили прапор батальйону, шеврон батальйону. Наші люди це також переймають, тому що ми — патріоти. Ми — українці. Після навчання я хочу повернутися до своєї бригади».
Навчання передбачає проведення командно-штабної та польової фаз. Керівний склад та офіцери штабу багатонаціональних підрозділів рівня «батальйон-бригада» тренуються у спільному плануванні та проведенні операцій.
Особовий склад підрозділів відпрацьовує тактичні елементи, спрямовані на виконання завдань за призначенням, з урахуванням досвіду протистояння гібридним формам збройної агресії. Під час практичних занять використовується понад 200 одиниць військових автомобілів та бойових броньованих машин і два вертольоти Мі-8.
Підрозділи Збройних Сил України прибули на Львівщину зі своєю штатною технікою. Зокрема, десантно-штурмовий підрозділ ВДВ оснащений сучасними бронеавтомобілями українського виробництва «КрАЗ» «Спартан». Десантники отримали наказ здійснити марш на техніці у визначений район Міжнародного центру миротворчості та безпеки, де особовий склад підрозділу мав приступити до подальшого відпрацювання тактичних завдань. Порівняно невелику відстань — близько 15 кілометрів понад 100 десантників на десяти бронеавтомобілях подолали за лічені хвилини.
Броньовики десанту просувалися дорогами полігону стрімко. До слова, машини добре йшли не лише по асфальту, але й по ґрунтовці. «Рухалися швидко, не менше 60 кілометрів на годину, витримуючи дистанцію між машинами. Робили так, як в АТО. Десант у середині, стрільці в турелях за НСВТ, кожен контролює свій сектор, прикриває підрозділ на марші, — розповів 21-річний солдат Олек­сандр Іва­щук, який перебував за кермом одного з бронеавтомобілів.
— Такі комбіновані тренування, коли свою класність підвищують не лише бійці підрозділу, але й водії, надзвичайно корисні. Адже від того, наскільки водій бронемашини вправляється з багатотонною машиною, залежить маневреність підрозділу. Та й життя особового складу, особливо у бойовій обстановці. Тому командування, коли планує тактичні заняття, обов’язково з елементами залучення штатної техніки підрозділу».
Взвод бійців морської піхоти під командуванням старшого лейтенанта Павла Крижановського відпрацьовував тактичне завдання щодо захоплення важливого рубежу. Чорні берети повинні були взяти під контроль та закріпитися на позиціях поблизу дамби, шлях через яку є стратегічно важливим у цій місцевості. Морпіхи, які ще у квітні цього року боронили від проросійських бойовиків околиці Широкиного, із завданням упорались у встановлений командуванням термін.
Зі слів офіцера-інструктора, майора ЗС Великобританії Сті­ве­на Мьор­фі, який спостерігав за проведенням заняття, українські «марінз» ефективно використали наявний у них час, щоб підготуватися до виконання цього завдання. Зокрема, командир взводу ретельно вивчив обстановку і обдумав можливі варіанти рішення цього завдання: як саме атакувати та знищити підрозділ умовного противника, який контролював підступи до дамби. Роль «поганих хлопців», які надійно закріпилися на цьому рубежі, відігравали бійці зведеного загону OPFOR: курсанти Військової академії (м. Одеса) та військовослужбовці ЗС Болгарії.
Плануючи дії підлеглих, командир взводу вирішив використати особливість місцевого рельєфу. Біля низки озер, через які прокладено дамбу, безліч горбків, зарослих хащами. Розділившись на відділення і пустивши вперед дозорну групу, взвод зумів майже впритул наблизитись до окопів противника. Морпіхам не завадила ані дощова погода, ані пильність противника. Приховано, використовуючи особливості рельєфу, подолавши близько 600 метрів, одне з відділень відволікло увагу оборонців рубежу, інші — змогли обійти і взяти укріплення в кільце. Потім — єдиний ривок і чорні берети стали господарями ситуації.
Атака відбулась в агресивному, контрольованому та професійному стилі. Щоправда, не обійшлося у морських піхотинців і без «жертв». Один умовно поранений та один «убитий». Про це сигналізували датчики системи MILES, закріплені на спорядженні учасників навчання.
«На майбутнє хотілося б більше вогню і активності з боку противника. Щоб аж голови не здійняти. Наші опоненти, звичайно, молодці. Але коли тренуєшся у важких умовах, то в реальному бою легше», — каже солдат підрозділу морської піхоти Ан­дрій Вовк.
У контексті «Рапід Трайдент-2016» український взвод радіаційного, хімічного та біологічного захисту практично відпрацював один з імовірних сценаріїв застосування зброї масового ураження під час бойових дій. «Нам надійшла інформація про те, що один із наших підрозділів потрапив у зону зараження радіоактивними елементами. Бойовики привели в дію фугас, начинений збідненим ураном. Наша мета — на шляху відходу підрозділу у безпечну зону організувати пункт обробки особового складу та техніки, знешкодити ризик радіаційного, хімічного або бактеріологічного зараження», — розповів командир батальйону РХБЗ майор Олек­сандр Ти­тов.
Взвод укомплектований військовослужбовцями служби за контрактом. Переважна більшість особового складу побувала в зоні АТО і має реальний бойовий досвід. Один із них, сержант-контрактник В’яче­слав Ва­щен­ко, розповів, що в АТО застосувати на практиці професійні знання воїнам-хімікам не довелося.
Втім, ситуація із загрозами, на які повинні реагувати підрозділи РХБЗ, на Донбасі досить нестабільна. «Багато підприємств важкої промисловості, хімкомбінати тощо. А це означає, що у виробничому циклі використовуються хлор, аміак. Ми були в постійній готовності зреагувати і знешкодити небезпеку у разі застосування бойовиками важкого озброєння для ударів по об’єктах промислової інфраструктури, — говорить сержант. — Утім, обійшлося, і ми виконували інші бойові завдання командування».
Як «навчальну мішень» воїни-хіміки використали звичайну армійську вантажівку. Інструктор, сержант 1-го класу армії США Ола­тун­гі Мес­са, який спостерігав за практичними діями бійців взводу РХБЗ, зауважив, що воїни-хіміки діяли дуже професійно. Зокрема, йому сподобалось, що разом із сучасними радіостанціями солдати використовували для подачі сигналів під час вправи і звичні червоно-білі прапорці.
Відбулося практичне тренування підрозділу українських Високомобільних десантних військ у діях під час патрулювання визначеної ділянки місцевості та відбиття раптового нападу «бойовиків». За легендою навчання підрозділ зі складу роти ВДВ прочісував визначену територію попереду руху колони бойової техніки та забезпечував її просування за маршрутом. На підозрілих ділянках військові перевіряли дорогу та підступи до неї на наявність мін та інших небезпечних вибухових предметів. Крім того, розвідники успішно відбили напад диверсійних груп із засідок.
Варто додати, що українські військові отримують хорошу польову практику під керівництвом досвідчених українських та іноземних інструкторів. Усі тренування та вправи задумані з максимальним відтворенням випадків, які трапляються в ході проведення антитерористичної операції на Сході України.
Інна БОРИСОВА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».