Військо
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 06 Листопад 2015 15:54

Військові залізничники відновлюють зруйнований Донбас

Rate this item
(0 votes)

Во­їни-за­ліз­нич­ни­ки, які слу­жать у скла­ді Дер­жав­ної спе­ці­аль­ної служ­би транс­пор­ту Мі­ніс­тер­ства ін­фра­струк­ту­ри Ук­раї­ни, не звіль­ня­ли оку­по­ва­них міст Дон­ба­су, не сто­ять на блок­пос­тах. На їх озбро­єн­ні не­має тан­ків, ар­ти­ле­рії. Але во­ни теж ви­ко­ну­ють важ­ли­ві зав­дан­ня, від­сто­юючи те­ри­то­рі­аль­ну ці­лі­сність на­шої кра­їни. А пер­ше бо­йо­ве хре­щен­ня от­ри­ма­ли у квіт­ні ми­ну­ло­го ро­ку, взяв­ши під охо­ро­ну стра­те­гіч­но важ­ли­ві мос­ти та ін­ші об’­єк­ти ін­фра­струк­ту­ри ре­гіо­ну.

— Розмінування залізничних об’єктів у районі Слов’янська та околиць стало одним із перших наших завдань, — розповідає голова адміністрації ДССТ генерал-лейтенант Микола Мальков. — Сапери крок за кроком, метр за метром пройшли сотні кілометрів доріг, десятки мостів, естакад, залізничних станцій, переїздів та прилеглих до залізниці територій. Працювати доводилося у надважких умовах.

Мої підлеглі чудово розуміли, що кожен знайдений та знешкоджений снаряд — це чиїсь врятовані життя! Чимало місцевих жителів часто просили їх знешкодити міни, снаряди, якими сепаратисти обстрілювали місто, але вони не вибухнули, перебуваючи в активному стані.
Нині сапери Держспецтрансслужби виконують завдання з розмінування об’єктів національної транспортної системи та прилеглих територій у Слов`янську, Краматорську, Красному Лимані, Артемівську, Світлодарську, Дебальцевому, селищах Семенівка, Крива Лука, Троїцьке та інших населених пунктів. Вони обстежили понад 300 кілометрів колії та 200 споруд Донецької залізниці.
Останнім часом розміновують території, які перебувають на лінії зіткнення. Кількість виявлених та знешкоджених вибухонебезпечних предметів (ВНП) сягнула більше чотирьох із половиною тисяч. Це, зокрема, міни протипіхотні та протитанкові, ручні гранати, реактивні снаряди та протипіхотні, осколкові елементи від реактивних систем залпового вогню, артилерійські снаряди різного калібру, пристрої саморобного виготовлення та інші небезпечні знахідки.
Військові залізничники силами 194-го понтонно-мостового загону (до речі, єдиного в Україні, що має повний комплект наплавного залізничного мосту, здатного витримувати великі навантаження) навели 2 понтонних мости в районі Слов’янська і Красного Лиману.
Після звільнення Слов’янська військові залізничники власними силами відновили до 1 вересня 2014 року три школи та один дитячий садочок, а до першого дзвоника 2015-го подарували школярам оновлену спортивну залу.
Слід зазначити, що діти цієї школи протягом року на запрошення голови адміністрації Держспецтрансслужби відвідали підрозділи Служби у Києві, Львові, Дніпропетровську, Чернігові, Новомосковську, Конотопі, де провели цікаві зустрічі та ознайомились із культурними й історичними пам’ятками цих міст.
Солдати й офіцери Служби беруть активну участь в облаштуванні лінії оборони в районі Дебальцевського плацдарму. Наприклад, із вересня 2014 року зведений механізований підрозділ під керівництвом заступника голови адміністрації Держспецтрансслужби полковника Олександра Баранова приступив до його виконання.
— У районі Дебальцевого та Попасної працювали подекуди у 700–800 метрах від позицій бойовиків, — згадує полковник Олександр Баранов. — На екскаваторників полювали сепаратисти, називали нас «кротами» та навіть оголосили спеціальну операцію «Ковш» зі знищення нашої техніки. Обстріли по механізованих комплексах відбувалися щодня.
Декілька разів снаряди бойовиків влучали в екскаватори, перетворюючи їх на груди металу. Екіпажам дивом удавалося залишитися живими. Останній такий обстріл відбувся вже під час перемир’я біля с. Троїцьке. Чотирьох військовослужбовців госпіталізували до медичних закладів із пораненнями.
Загальний обсяг виконаних земляних робіт цим механізованим підрозділом становить понад 300 тис. м3, за участі солдатів зведено близько 5 тисяч фортифікаційних споруд.
— На щастя, за рік бойових дій наша Державна спеціальна транспортна служба не втратила жодного бійця, — каже генерал-лейтенант Микола Мальков. — І це є головним показником ефективності і професійності роботи військових залізничників. Наші солдати, офіцери, цивільні працівники робили, роблять і робитимуть усе від них залежне для зміцнення обороноздатності України, якомога скорішого відновлення миру на багатостраждальній донбаській землі.
Сергій ЗЯТЬЄВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».