Військо
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 03 Квiтень 2015 12:16

Пити чи не пити?..

Rate this item
(0 votes)

ВІЙСЬКОВИКАМ, СХИЛЬНИМ ДО ЗЛОВЖИВАННЯ АЛКОГОЛЕМ, ЗАГРОЖУЮТЬ СУТТЄВІ ГРОШОВІ САНКЦІЇ

Ук­ра­їн­ські бій­ці ни­ні бо­ро­нять на­шу кра­їну від во­ро­га, який праг­не роз­чле­ну­ва­ти її, по­зба­вив­ши те­ри­то­рі­аль­ної ці­лі­сно­сті. Сот­ні, ти­ся­чі сол­да­тів та офі­це­рів що­дня за­гля­да­ють в очі смер­ті за­ра­ди май­бут­ньо­го на­ших ді­тей. Во­ни — ге­рої. Але й ге­рої, як ві­до­мо, теж не зі ста­лі, а зви­чай­ні лю­ди. І се­ред них трап­ляє­ть­ся усі­ля­ке...

Зокрема, різні правопорушення, а то й злочини, внаслідок яких гинуть як самі військовослужбовці, так і мирне населення. Про ці прикрі випадки тривалий час прийнято було не говорити, але про них знали. Насамперед самі військовики — учасники антитерористичної операції, а також представники органів військової прокуратури, спецслужб, які їх розслідували. А нещодавно головний військовий прокурор Анатолій Матіос оприлюднив статистику, яка відображає дотримання серед військовиків АТО дисципліни і не може не шокувати...
Зважаючи на це, за наведення порядку у військах взялися наші парламентарі, внісши до деяких законів України цілий ряд змін і доповнень. Основний удар законодавці нанесли по тих, хто водить дружбу із зеленим змієм: за розпивання алкогольних і навіть слабоалкогольних напоїв під час служби військовиків каратимуть штрафом у розмірі від 70 до 145 неоподаткованих мінімумів (це, нагадаю, 1190–2465 гривень) або ж арештом із наступним утриманням на гауптвахті строком до 10 діб.

Для того щоб читач зрозумів, багато це чи мало, скажу, що мінімальний розмір грошового утримання військовика в районі бойових дій нині становить близько 6 тисяч гривень.
Це нововведення викликало неоднозначну реакцію у суспільстві. Передусім серед людей у погонах. Зауважу, що абсолютна більшість, особливо серед цивільного населення, гаряче підтримує цей крок народних обранців.
— Армія — не шинок, — каже військовий пенсіонер Анатолій Партар. — Враховуючи ту обставину, що армійці в районі АТО фактично цілодобово при зброї, у стані алкогольного сп’яніння можуть накоїти чимало лиха.
А ось думка старшини Віктора М., який побував і у так званому Іловайському котлі, і дивом залишився в живих під Дебальцевим, коли навколо його десантного підрозділу бойовики ледь не замкнули кільце.
— Я теж проти пияцтва у війську, — зізнається чоловік. — Категорично. Але річ у тім, що завдяки 150–200 грамам горілки ми інколи знімали стрес. Повірте, коли б не вони, то після побаченого і пережитого ми, мабуть, з глузду з’їхали б. Адже доводилося навіть збирати в мішки останки своїх бойових побратимів, з якими виросли в одних селах...
Слухаючи цього мужнього десантника (до речі, нагородженого з рук Президента України бойовим орденом), я не знайшов слів, щоб переконливо заперечити. Та і чи мав я на це моральне право, не побувавши там, під «Градами» і «Ураганами»?
Є ще один нюанс, про який законодавці, приймаючи відповідні доповнення до чинного законодавства, чомусь не подбали: вони не запропонували дієвого механізму їх реалізації — такого, який би звів до мінімуму можливість зловживань владою командирами, яким надається право визначати, хто п’яний і в якій мірі, отже, залежно від цього і визначати розмір грошових санкцій. Але, зважаючи на екстремальність ситуації в районі АТО, інших варіантів немає. Не везти ж комбату бійця до лікаря-нарколога за десятки кілометрів...
Дійшли руки у наших законодавців і до інших, більш серйозних, змін у чинному законодавстві. Зокрема, щодо посилення відповідальності за відмову виконувати командирський наказ, самовільне залишення місця розташування військової частини, знищення чи пошкодження військового майна, поводження зі зброєю та вибуховими речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку. За ці дії, якщо вони не призвели до трагічних наслідків, можна буде потрапити на гауптвахту терміном до 10 діб.
Нововведення дозволяють командирам (правда, в окремих випадках) вживати до підлеглих заходи фізичного впливу, а в бойовій обстановці і зброю. Наприклад, для затримання військовиків, які чинять кримінальні правопорушення, пов’язані з непокорою чи погрозою командирові застосувати стосовно нього фізичну силу чи ту ж саму зброю, самовільним залишенням бойових позицій.
— Ці зміни були внесені, як мовиться, не від доброго життя, — говорить заступник директора департаменту правового забезпечення Міністерства оборони України Віктор Левчук. — А тому, що пияцтво із суспільства проникає і в армію. Адже якщо людина в цивільному житті не могла і дня обійтися без оковитої, то і, потрапивши на війну, теж шукатиме можливості хильнути. Але одна справа — випивати, пораючись по господарству, і зовсім інша, коли ти командир чи механік-водій БМП, навідник гармати. Тоді у твоїх руках не лише твоє власне життя, а й життя твоїх однополчан.
Свого часу мені довелося побувати в місцях збройного протистояння і я знаю, як важко пережити смерть товариша. Однак треба і за таких ситуацій тримати себе в руках, а не топити горе в чарці, бо цим самим тільки множитимеш смерть.

Сергій ЗЯТЬЄВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».