Військо
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 30 Сiчень 2015 10:57

Не час відсиджуватись на теплій печі...

Rate this item
(0 votes)

То­рік, ко­ли си­ту­ація на Дон­ба­сі за­гос­три­ла­ся, до ЗС, ін­ших вій­сь­ко­вих фор­му­вань дер­жа­ви бу­ли при­зва­ні чи­ма­ло укра­їн­ців.

— Це дозволило підвищити бойову готовність частин і підрозділів, задіяних у боротьбі з російсько-терористичними бандами, — говорить перший заступник начальника головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генерального штабу Збройних Сил України генерал-майор Володимир Талалай. — Для особового складу, який поповнив сили АТО, законодавці передбачили соціальні пільги і гарантії. Зокрема, збереження середнього заробітку та робочих місць, термін дії яких скоро закінчується.
Отже, цих людей потрібно демобілізувати. Тож для їхньої заміни і недопущення зниження рівня боєготовності військ проводяться і чергові хвилі мобілізації, яка розпочалася 20 січня і триватиме 210 діб. Проходить вона за рішенням Верховної Ради, яка затвердила відповідний указ Президента України.
У 2015 році буде призвано стільки осіб, скільки потрібно для здійснення періодичної ротації особового складу, який уже виконує бойові завдання. При цьому майже третина мобілізованих потрапить у зону бойових дій, а третина проходитиме бойове злагодження, решта перебуватиме у відпустках. Проведення нинішньої мобілізації дозволить створити і резерв для виконання бойових завдань.
Кого призивають? Військовозобов’язаних громадян України віком від 25 до 60 років, які за станом здоров’я придатні до військової служби.

Поповнять українське військо і жінки, насамперед із числа медичних працівників, які, нагадаю, теж є військовозобов’язаними. Їхній вік коливатиметься від 25 до 50 років.
Силам АТО нині найбільш потрібні танкісти, артилеристи, офіцери і солдати протиповітряної оборони, зв’язківці, ремонтники, спеціалісти радіоелектронної боротьби, техніки різних напрямків. За словами міністра оборони генерал-полковника Степана Полторака, військове відомство не планує призивати непідготовлених людей. Тому військові комісаріати підбиратимуть громадян, які свого часу пройшли військову службу і здатні швидко відновити свої знання та навички. А ще — патріотично налаштованих, які готові добровільно відбути на війну за свою країну.
У ході цієї мобілізації дотримуватимуться принципу рівномірного навантаження на регіони, уникаючи різних перекосів і соціальних загострень у тому чи іншому населеному пункті. Цей принцип практикувався і минулого року. Під час торішньої мобілізації середнє навантаження на регіон становило 3,7%, тепер воно коливатиметься в межах 2,5%.
Не є таємницею той факт, що у 2014 році військкомати призвали також і громадян, на утриманні яких перебувало троє і більше дітей. В Міністерстві оборони запевняють, що у 2015-му таких неподобств не буде: в указі Президента чітко сказано — чоловіки, котрі утримують троє і більше дітей та тих, хто постійно опікується непрацездатними родичами, призову не підлягають. Як і аспіранти, студенти денної форми навчання та фахівці, заброньовані підприємствами. Не відправлятимуть у військо і народних депутатів...
Повістки про мобілізацію представники військових комісаріатів повинні вручати громадянину особисто: передача їх через третіх осіб вважається незаконною. Поповнити армійські підрозділи можуть і переселенці з Донецької та Луганської областей, які перебувають на відповідному обліку у нових місцях проживання.
Зараз військові прокурори розслідують чимало кримінальних справ, пов’язаних з ухиленням від мобілізації, адже чинне законодавство передбачає відповідальність за ухилення від військової служби. Якщо громадянин відкрито заявить про своє небажання виконувати військовий обов’язок, то згідно з Кримінальним кодексом за це його можуть позбавити волі на строк від 2 до 5 років. За менші порушення передбачено адміністративну відповідальність.
Після ухвалення відповідного закону про наступну чергу мобілізації Верховною Радою України військові комісаріати провели цілий комплекс заходів щодо оповіщення та проходження ретельного медичного огляду громадян. Українців, яких призвуть до війська, не відправлятимуть відразу на схід: усі вони спочатку пройдуть кілька етапів підготовки.
Перший — це загальна військова підготовка (медична, тактична, вогнева та інженерна) як для офіцерів, так і для сержантів і солдатів. Мобілізовані також протягом 26 діб проходитимуть фахову підготовку за спеціальностями, після чого їх направлять до підрозділів, де з ними додатково проведуть бойове злагодження. Триватиме воно до 15 діб.
Водночас офіцери, призвані по мобілізації, будуть направлені у військово-навчальні заклади на відповідні курси, а кваліфіковані сержанти і солдати — у навчальні центри. Таким чином, жоден військовозобов’язаний, який буде призваний по мобілізації, без проходження відповідної підготовки не вирушить у військову частину і не буде допущений до виконання завдань за призначенням.
Загальна мета цієї підготовки — отримати злагоджений та підготовлений підрозділ. Треба сказати, що при цьому інструкторами залучатимуть військовиків, які брали безпосередню участь у бойових діях, зокрема в зоні АТО.
Бойові дії на Донеччині та Луганщині внесли багато коректив у наше мирне життя. Тож у МО нагадують, що згідно з чинним законодавством передбачено залучення на потреби оборони транспортних засобів і дорожньо-будівельної техніки, необхідної для виконання завдань. Проте її кількість суворо обмежена і встановлена відповідними рішеннями Кабінету Міністрів. Залучення техніки здійснюється на безоплатній основі, однак у випадку її знищення вартість буде компенсовано.
Є ще одна проблема, яка на перший погляд і не має прямого відношення до проведення мобілізації, але неабияк впливає на її хід. Це — інформаційний вплив противника на населення України. Насамперед на тих, кого призивають до війська, їхніх рідних і близьких. Наприклад, через засоби масової інформації, у першу чергу ті, які утримуються проросійськи налаштованими власниками, поширюються неправдиві відомості про стан справ у державі, інша різного характеру негативна інформація.
— У місцях зібрання та відправки військовослужбовців періодично з’являлися так звані родичі військовозобов’язаних, які збурюють людей, — каже генерал Талалай. — Разом із ними працювали групи, які безкоштовно роздавали спиртні напої. Крім того, були різного роду намагання будь-яким способом дестабілізувати обстановку навколо військових комісаріатів, зокрема шляхом проведення терористичних актів і підпалів.
Важко не погодитись із генералом, бо і сьогодні, коли мобілізація тільки-но розпочалася, деякі видання смакують проблеми, які існують у ЗС, розповідаючи про бойові дії на сході країни, усіляко перекручують факти. Що вже казати про російське телебачення, яке давно веде справжню інформаційну війну проти України та її війська.
Абсолютна більшість мобілізованих із розумінням ставляться до необхідності вирушити на захист України.
Сергій ЗЯТЬЄВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».