Земля і люди
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 17 Сiчень 2020 11:46

Нацрада планує будівництво вежі та телерадіостанції на Луганщині

Rate this item
(0 votes)

Одним з основних здобутків розбудови українського телерадіомовлення на Донбасі та в Криму за останніх чотири роки стала побудова 4 нових радіотелевізійних веж. У планах на 2020 рік — продовжити цю роботу.

Про це сказала заступник голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Уляна Фещук на пресконференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.
«Завдяки роботі Комісії (Міжвідомчої комісії з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення при МІП. — Ред.) за останні чотири роки було побудовано 4 нові радіотелевізійні щогли.

У 2016 році — у Краматорську Донецької області щогла заввишки 184 м, у 2017 році було побудовано 2 щогли — у Бахмутівці Луганської області заввишки 134 м та у Чонгарі Херсонської області заввишки 150 м. У 2018 році — у Гірнику Донецької області заввишки 190 м. І у 2019 році збільшено висоту вежі у Чаплинцях Херсонської області — з 92 до 133 м», — зазначила Фещук.
Водночас, за її словами, у 2020 році заплановано будівництво ще однієї радіотелевізійної вежі — у Комишуватці Луганської області заввишки 150 м. І заплановано створення телерадіопередавальної станції у Станиці Луганській на Луганщині.
Заступник голови Нацради зазначила, що Національна рада завдяки тому, що були побудовані ці щогли, змогла замовити частоти в УДЦР. А також протягом цих чотирьох років для розширення телерадіомовлення була залучена технічна допомога країнпартнерів — США, Республіки Польща, Литовської Республіки, Латвійської Республіки, Республіки Словенія.
«Вони передали Україні понад 40 телевізійних і радіопередавачів. І одна радіотелевізійна щогла, що була встановлена в Бахмутівці Луганської області у 2017 році, фактично була створена і побудована за рахунок допомоги США.
Також був переданий потужний середньохвильовий передавач, що використовується в Часовому Ярі для мовлення на територію ОРДЛО», — поінформувала Фещук.
Вона наголосила, що це — велика допомога із забезпечення мовлення на окуповані території, тому що в Державному бюджеті України, на жаль, було виділено обмежені кошти.
«Стратегічно важливий проєкт наразі реалізується разом із концерном РРТ. І впродовж останніх місяців USAID надала Україні 11 нових потужних цифрових передавачів на суму близько 1 млн доларів. Ці передавачі встановлюються на лінії розмежування в Донецькій та Луганській областях та працюють на межі з Кримом», — сказала член Нацради.
За 4 роки роботи Комісії із забезпечення стабільного функціонування системи національного телерадіомовлення доступ до нього повернуто понад 4 млн українців на Донбасі, сказав член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський.
«З 2015 року інформаційна інтеграція окупованих територій відбувається за рахунок усіх доступних технологій телерадіомовлення, сучасних і таких, які вважали застарілими, але які в умовах війни виявилися доволі ефективними. Доступ до українського телерадіомовлення повернуто більш ніж 4 мільйонам українців у підконтрольних та непідконтрольних районах», — зазначив Костинський.
Він додав, що Комісія навчилася працювати ефективно в умовах фактичного дефіциту державного фінансування, диверсифікувати свою роботу, залучати донорів, інвесторів, волонтерів, незалежних мовників до співпраці.
«Ми навчилися досягати результатів за рахунок державноприватногромадського партнерства. І така форма співпраці є найпотужнішою», — підкреслив член Нацради.
Він нагадав, що Міжвідомчу комісію з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення при Міністерстві інформаційної політики України для захисту інформаційного простору було створено у березні 2015 року.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».