Земля і люди
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 09 Сiчень 2020 17:50

Полтавська міськрада відмовилася від утримання хрущовок

Rate this item
(3 votes)

Міська влада Полтави заявила, що відтепер в обласному центрі не ремонтуватимуть багатоповерхівок, які перебувають у комунальній власності. Увесь тягар із ремонту хрущовок із 2020 року нестимуть на своїх плечах ті, хто в них проживає...

Розмови про те, що міська влада припинить ремонт багатоповерхівок, у Полтаві почалися ще кілька місяців тому. Чутки поповзли на тлі обурення жителів обласного центру тим, що житловий комунальний фонд, зокрема багатоповерхівки, вже давно капітально не ремонтують. Через що чимало з них перебувають в аварійному стані.
У єдиному в місті комунальному підприємстві «ЖЕО-2» на прохання мешканців багатоповерхівок відремонтувати дахи, під’їзди, системи водо- та теплопостачання в підвалах тощо звично відповідають, що такі послуги там уже не надають, бо квартплати, яку платять полтавці, ледь вистачає на мінімальний пакет послуг — прибирання територій, вивіз сміття...

За результатами 2019 року комунальники взагалі вийшли в «мінус», і місто більше не може з бюджету дотувати підприємство. Тож із питань капітального ремонту будинків їхні мешканці мають звертатися до управління житлово-комунального управління (УЖКГ). І, взагалі, вже час подумати над тим, як власникам приватизованих квартир самим утримувати свої будинки, адже в черзі на ремонт лише дахів у Полтаві перебувають 700 будинків і ще 800 чекають ремонту трубопроводів.
Практика доводить, що для того, аби капітально полагодити дах однієї хрущовки, в бюджеті необхідно знайти не менше одного мільйона гривень. Місто стільки грошей не знайде. А якщо ремонтувати такими темпами, як нині, то і п’яти років не вистачить.
До того ж, нарікають комунальники, мешканці хрущовок не цінують ремонту, який їм проводить міська влада. І вже дуже швидко відремонтовані під’їзди знову перетворюються на «печери»...
Останній цвях у безрадісну долю 50–60-річних хрущовок вбили в УЖКГ Полтави на недавньому засіданні депутатських комісій міськради, де обговорювали програму підтримки ОСББ. Тоді очільник міських комунальників, заступник полтавського міського голови з питань ЖКГ Олексій Чепурко заявив:
«Ми нарешті перестанемо займатися популізмом і відверто скажемо людям правду. І будемо їм допомагати в рамках чинного законодавства утримувати їхню приватну власність, їхнє спільне майно. Бо згідно із законом вони стали співвласниками свого будинку, усіх мереж, підвалу, під’їзду, даху...»
У міськвиконкомі навіть визначилися з часом: у всіх багатоповерхівках у Полтаві їхні мешканці мають створити ОСББ не пізніше травня 2020 року. Якщо жильці не організуються, то в управлінні ЖКГ проведуть конкурс і вольовим рішенням призначать керуючих будинками і передадуть їх на обслуговування управляючим компаніям.
Правда, зазначив О. Чепурко, в такому разі квартплата в неорганізованих будинках може зрости одразу до п’яти і більше гривень за 1 кв. м. Це при тому, що в ОСББ обласного центру середня квартплата становить 2,50 грн  за 1 кв. м. А міська програма підтримки ОСББ має стимулювати створення нових об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.
Зволікати з її прийняттям депутати не стали. І вже 20 грудня 2019 року — на останній сесії року, що минув, Полтавська міськрада проголосувала за ухвалення «Програми підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків на 2020–2025 роки», яких у Полтаві вже близько чотирьох сотень.
За цим документом на підтримку ОСББ виділяють 40 млн грн. Програма складається з чотирьох розділів: інформаційно-організаційна робота, сприяння створенню ОСББ, енергомодернізація багатоквартирних будинків та співфінансування на виконання ремонтних робіт у будинках.
Отже, з 2020 року у Полтаві не будуть ремонтувати багатоповерхівки за бюджетні кошти. Гроші на ремонт будинків виділятимуть тільки для ОСББ. Причому за умов співфінансування: 70% платить місто, 30% — ОСББ.
І хоча керівники ОСББ, які прийшли на сесію, підтримали програму і зусилля міської влади щодо прискорення створення нових об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, у деяких депутатів виникли сумніви щодо правильності рішення про відмову міськради від ремонту комунальних багатоповерхівок.
Керівникам обласного центру нагадали, що існує норма, за якою місто має спочатку капітально відремонтувати багатоповерхівки, а вже потім передавати їх мешканцям для створення ОСББ. Але «батьки» міста запевнили, що ця норма вже не діє.
Говорили також і про те, що для ОСББ їхня 30% частка в ремонті будинку може вилитись у дуже велику суму. Навіть більшу, ніж ту, яку витратить правління ОСББ, якщо самотужки ремонтувати будинок. Усе через традиційні бюрократичні перешкоди та корупційні ризики, пов’язані з визначенням черговості ремонту будинків, проведенням тендерів на пошук підрядника за допомогою системи ProZorro, виготовленням проєктів ремонтних робіт, які мають пройти недешеву експертизу, відкриттям для ОСББ спеціального рахунку в казначействі тощо.
Але у міськраді переконані, що всі ці технічні питання не перешкоджатимуть тому, що полтавців нарешті навернуть до того, коли вони почнуть самі турбуватися про багатоповерхові будинки, в яких проживають і в яких мають власні приватизовані квартири.

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ,
м. Полтава
Фото автора

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».