Земля і люди
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Жовтень 2019 11:41

Довгий шлях до тверезості

Rate this item
(4 votes)

На початку жовтня 2019 року полтавців здивували новиною: відтепер в обласному центрі буде проблематично купити спиртне після 22-ї години. Таке рішення ухвалили депутати Полтавської міськради, де давно підбиралися до питання заборони торгівлі спиртним у нічний час. Але поповнити список українських міст, де вже діє заборона на продаж оковитої вночі, вдалося не одразу...

Прийняття рішення про заборону торгівлі спиртним у нічний час, що розтягнулося в часі, засвідчило не тільки різнополярні думки самих полтавців до цієї ініціативи, але й дуже негативне ставлення міських підприємців до проблеми.

Питання про заборону нічної торгівлі спиртним порушувалося в стінах міськради ще задовго до того, як Верховна Рада 2018 року ухвалила закон, яким дозволила органам місцевого самоврядування забороняти продаж спиртного вночі.
Але тоді керівництво Полтавської міськради, не маючи законного підґрунтя, всіляко відтерміновувало час «Ч» і не виносило питання на розгляд сесій, обмежившись обговоренням питання на постійних депутатських комісіях.
Депутати міськради, які виступили з ініціативою заборони, аргументували свою ініціативу тим, що дуже багато негативних факторів говорять про те, що в обласному центрі вже давно слід було заборонити торгувати оковитою вночі.
Головним чинником називали перманентне зростання злочинності на вулицях Полтави, що не в останню чергу обумовлено можливістю для бешкетників придбати спиртне «для підігріву» будь-якої пори дня і ночі. За словами депутата Полтавської міськради Едуарда Волкова, який пробивав заборону на торгівлю спиртним уночі, подібна практика давно існує в країнах Європи.
Аргументуючи необхідність прийняття рішення про заборону торгівлі спиртними напоями вночі, ініціатори наводили своїм опонентам приклади і з української практики.
Приміром, таке рішення в Чернігові ухвалили ще 2014 року. Рівень злочинності там щороку зменшувався саме після ухвалення обмеження. Якщо в 2013 році було зафіксовано 118 злочинів у нетверезому стані, то після встановлення заборони на торгівлю спиртним уночі почалося стрімке скорочення таких випадків і в 2017-му їх скоєно менше 40.
З червня 2014 року в Луцьку місцевим рішенням заборонено продаж алкоголю в об’єктах торгівлі та закладах ресторанного господарства на винос, а також з 22:00 до 8:00 години. Рішення продовжує діяти й досі. Кількість злочинів, вчинених у стані алкогольного сп’яніння, і в цьому місті почала стрімко зменшуватися саме після ухваленої заборони...
У свою чергу, полтавські підприємці, які виступали проти ухвалення обмежень, зазначали, що заборона торгівлі спиртним уночі криміногенної ситуації не виправить. Адже ідеться про невелику кількість торговельних об’єктів, разом із ресторанними закладами та нічними заправками — близько 40 закладів, де торгують спиртним уночі. Полтавці, які захочуть купити алкоголь уночі, звернуться до нелегальних реалізаторів. Серед яких і чимало приватних таксистів.
Нарешті, міська влада наважилася винести питання заборони торгівлі спиртними напоями в нічний час на розгляд сесії Полтавської міськради, яка відбулася 4 жовтня. Винесли після того, як стало зрозуміло, що більшість обранців у сесійній залі проголосують за обмеження.
Так і сталося. Рішення «Про встановлення обмежень продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових у Полтаві», яке набуло чинності з 11 жовтня 2019 року, передбачає заборону продажу алкогольних та слабоалкогольних напоїв (крім закладів ресторанного господарства) на території Полтави з 22-ї до 8-ї години.
Управління адміністративних послуг Полтавської міськради має довести це рішення до усіх суб’єктів господарювання, а також до обласних управлінь ДФС та національної поліції. А підприємці повинні попередити про це споживачів. Міська влада також має порекомендувати Полтавському відділу поліції активізувати роботу щодо недопущення розпиття алкогольних напоїв на вулицях, у закритих спортивних спорудах, у скверах, парках, у всіх видах громадського транспорту та в інших заборонених законами України місцях тощо.
Що буде далі? У міськраді не приховують, що проконтролювати виконання постанови про заборону буде важко. Дехто з депутатів міськради у розмові з кореспондентом «ДУ» песимістично прогнозує, що рішення міськради може спіткати доля законів про заборону розпиття спиртних напоїв та куріння у громадських місцях або так званого закону «про тишу».
Схвальних відгуків після їхнього прийняття Верховною Радою було багато, але на практиці все скінчилося пшиком: на вулицях як пили пиво і спиртне, так і продовжують розпивати, як шуміли після 22:00, так цей безлад триває і далі...
Не відмовилися від боротьби за скасування рішення Полтавської міськради і міські підприємці. Так, голова ГО «Підприємці Полтавщини» Євген Дикань у своєму коментарі для «ДУ» заявив таке:
«Від ідеї оскаржити рішення сесії міськради в апеляційному суді я не відмовляюся. Одразу, як воно вступить у законну силу і буде офіційно оприлюднено, звернуся до суду, — розкриває карти підприємець. — Два моменти, які спонукають до цього.
Перший: є чимало процесуальних неузгоджень у рішенні, які оспоримо. Друге: рішення про заборону порушує право полтавців вільно розпоряджатися своєю власністю. Мова про те, що рішення сесії дозволяє купувати спиртне після 22:00 в ресторанах і кафе. Але виносити його заборонено. Проте людина придбала цей товар, має чек і таким чином отримала право власності на пляшку спиртного. Якою може розпоряджатися на власний розсуд...»
За словами Є. Диканя, він не бачить сенсу в забороні нічної торгівлі спиртним, адже це — черговий удар по малому і середньому бізнесу в Полтаві. Чимало кіосків, які торгують на законних підставах, продають уночі алкоголь. З видачею чеків, касовими апаратами тощо. Тепер їх змушують відмовитися від прибутку.
На думку активіста, владі слід забороняти не продаж алкоголю, а більше грошей спрямовувати на те, щоб стимулювати полтавців вести здоровий образ життя. Приміром, будувати басейни, стадіони тощо. А ті, хто захоче купити пляшку спиртного після 22:00, все одно це зроблять...
Іншої думки — секретар Полтавської міськради Олександр Шамота. На своїй сторінці у Фейсбуці він теж висловив свою точку зору щодо заборони продажу алкоголю вночі у рідному місті:
«Рішення абсолютно логічне і правильне. Полтава відчує його результати вже найближчим часом. Статистика поліції говорить чітко: більшість злочинів у нічний час скоєні в стані алкогольного сп’яніння. Далекий від думки, що «свиня болото не знайде», але для когось таке обмеження в майбутньому буде запобіжником, а можливо, врятує життя. І не одне...»

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».