Земля і люди
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Вересень 2019 11:19

У Полтаві готуються відзначити 75-річчя бойової операції союзників

Rate this item
(1 Vote)

Цими днями в обласному центрі на Ворсклі посиленими темпами готуються до зустрічі поважних гостей — військових аташе і, можливо, навіть послів кількох держав антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, представників Міністерства оборони України, учасників відомих вітчизняних військово-патріотичних клубів, делегацій ветеранів з інших обласних центрів тощо.

Усій цей клопіт пов’язано з відзначенням в Україні 75-ї річниці спільної операції союзників у боротьбі проти нацистів у Другій світовій війні під кодовою назвою «Френтик».

Саме військові аеродроми обласного центру і ще кількох міст Полтавщини у червні-вересні 1944 року стали місцем дислокування легендарних «літаючих фортець» — велетнів-літаків В-17 зі складу ВПС США.
 Про унікальну операцію, яка назавжди увійшла в історію найкривавішої війни людства як приклад успішної співпраці союзників у боротьбі проти лютого ворога, написано дуже багато (див. «ДУ» від 15 березня 2019 року). Здається, що вже не залишилося білих плям у хроніках, які детально відновлюють події тих часів.
 Але працівники Полтавського музею важкої бомбардувальної авіації — філіалу Національного військово-історичного музею України дещо іншої думки. У залах цього унікального у своєму роді військового музею зібрано чимало експонатів і документів, які розповідають про часи, коли грізні американські літаки вперше приземлилися на військовому аеродромі Полтави, звідки потім неодноразово злітали на бомбардування військово-промислових об’єктів нацистів в Європі. І їхній перелік постійно поповнюється завдяки невтомній праці пошуковців.
 У Полтавській ОДА складено план заходів із нагоди відзначення 75-ї річниці операції союзників і до найменших дрібниць продумано організацію урочистостей. За повідомленням прес-служби облдержадміністрації, головні заходи пройдуть 21 вересня. Їхній план обговорили на робочій нараді в заступника голови облдержадміністрації Миколи Білоконя.
 Передбачено, зокрема, що на території паркової зони філіалу Національного військово-історичного музею України — Музею важкої бомбардувальної авіації відкриють пам’ятний знак, присвячений 75-й річниці операції «Френтик», та відтворять події 1944 року. Воєнну реконструкцію продемонструють учасники військово-історичних клубів Києва, Харкова та Лубен. Учасники заходу зможуть ознайомитися з реконструйованими базами військовослужбовців США, Німеччини та Радянської армії.
 Як зазначив заступник голови облдержадміністрації М. Білокінь, участь у заходах візьмуть військові аташе держав Європи та делегація військових зі Сполучених Штатів Америки, представники Міністерства оборони України. Також цього дня закладуть капсулу з посланням для майбутніх поколінь, яку планують відкрити через 25 років.
 «Усі заходи проводитимуть на території як музею, так і військового аеродрому. Для нас важливо, щоб до дійства долучилася молодь. Адже вони повинні знати історію та побачити на власні очі, що відбувалося 75 років тому», — зазначив М. Білокінь.
На території музею з нагоди 75-річчя операції «Френтик» відкриють пам’ятний знак на честь учасників операції, яка проводилася з аеродромів Полтавщини. Кореспонденту «ДУ» начальник відділу науково-просвітницької роботи музею Петро Романюк розповів, що пам’ятний знак символізуватиме єдність союзників по антигітлерівській коаліції, які брали участь у спільній операції «Френтик» — СРСР, США і Великобританії. Його спорудження вже закінчують.
Знак складається з гранітних стовпчиків, на яких закріплять гранітні плити з назвами населених пунктів Полтавщини, де дислокувались авіаційні частини, що брали участь в операції, — Полтава, Миргород, Нові Санжари та Пирятин. У Нових Санжарах, до речі, базувався військовий шпиталь, де обслуговували американський персонал авіабази.
А поряд із цим райцентром, у селі Плюсівка, був ще один польовий госпіталь, куди відправляли всіх поранених із Полтавського аеродрому. В Пирятині базувались американські винищувачі прикриття «літаючих фортець». А в Полтаві і Миргороді були головні аеродроми, де дислокувались американські В-17.
 Вперше літаки-велетні торкнулися колесами злітно-посадкових смуг у Полтаві і Миргороді 2 червня 1944 року. Того дня 130 американських літаків злетіли з аеродрому в Італії, яку на той час уже звільнили від фашистів, відбомбилися по об’єктах нацистів в Угорщині, перелетіли через лінію фронту і приземлилися в Полтаві і в Миргороді. А винищувачі прикриття «Мустанги» сіли в Пирятині. Так почалася операція «Френтик»...
На військових аеродромах Полтавщини під час операції «Френтик» дислокувалися багато військових частин. Як союзників, так і Радянської армії. Згадку про них можна буде відтепер знайти на меморіальній табличці, яку встановлять на пам’ятному гранітному камені. Його теж відкриють 21 вересня на території Полтавського музею.
 Урочистості продовжать у другій половині дня в Полтавському міському Будинку культури, де відбудеться святковий концерт за участі Національного президентського оркестру.
 Організатори свята переконані, що відзначення 75-річчя колись засекреченої повітряної операції союзників не лише данина пам’яті її учасникам, але й свідчення того, що український народ завжди пам’ятатиме тих, хто наближав нашу спільну перемогу у Другій світовій війні.

 Олександр БРУСЕНСЬКИЙ,
 м. Полтава

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».